Què és i de què s’encarrega la Neuropsicologia?

Existeixen diferents disciplines i orientacions relacionades amb la salut mental, i específicament, dins l’àmbit de la psicologia. A nivell general, podem dir que totes cerquen trobar variables rellevants per millorar tant la disciplina com el benestar emocional dels individus, però ho fan de diferents maneres, i, sobretot, complementant-se molt entre elles. Concretament, la neuropsicologia neix de la conjunció entre la neurologia i la psicologia.

Es considera una disciplina independent dins de les neurociències, la qual s’encarrega d’estudiar la relació entre els processos cognitius i conductuals, i el cervell. En aquest sentit, procura delimitar els efectes d’una lesió en les estructures del sistema nerviós central. Entre les possibles lesions, podem trobar-nos amb tumors cerebrals, ictus, accidents cerebrovasculars, traumatismes cranioencefàlics, malalties de el desenvolupament i malalties neurodegeneratives. Així, procura detectar i rehabilitar les funcions cognitives afectades, entenent aquestes com els processos mentals o intel·lectuals que ens ajuden a adaptar-nos a l’entorn. Entre elles, podem trobar les següents:

  • Atenció i concentració
  • Memòria
  • Percepció
  • Aprenentatge
  • Funcions executives (presa de decisions, raonament, resolució de problemes, velocitat de processament, planificació i organització).
  • Llenguatge
  • Habilitats visoespacials

Aquestes funcions són utilitzades diàriament, i estan influenciades pel nostre estat d’ànim i per factors ambientals, com la nostra personalitat o la interacció social. En aquest sentit, els trastorns mentals es poden trobar clarament afectats i ser causa o conseqüència de les alteracions cognitives (p.ex., esquizofrènia, depressió, ansietat…). A més, desenvolupen un paper clau i significatiu en les nostres conductes, pensaments i presa de decisions. D’aquesta manera, el neuropsicòleg buscarà avaluar els efectes psicològics i conductuals del dany cerebral amb la finalitat de delimitar i establir un nexe entre les zones i estructures cerebrals afectades i les funcions cognitives perjudicades. Per a això, és comú la utilització de bateries de proves especialitzades en moltes o poques funcions cognitives (p.ex., WAIS de Weschler). A més, com s’ha començat a remarcar amb anterioritat, és clau la coordinació entre professionals de la salut mental, ja que únicament d’aquesta manera s’aconsegueix una major garantia de rehabilitació, i, per tant, d’adaptació i millora personal i social.

En el nostre centre de Psicologia comptem amb diferents professionals de la salut mental, els quals et poden oferir una atenció multidisciplinar que t’ajudarà a millorar i potenciar el teu benestar emocional. Si ens vols conèixer, o tens qualsevol dubte, posa’t en contacte amb nosaltres, estarem encantats d’atendre’t.