Contacti’ns
Si desitja més informació no dubti en posar-se en contacte amb nosaltres.
Què és un psicòleg?
Un psicòleg clínic és un professional qualificat que ha rebut una formació universitària formal en Psicologia (Llicenciatura en Psicologia).
La psicologia és la ciència que estudia la conducta o els comportaments de les persones. La psicologia explora conceptes com la percepció, l’atenció, la motivació, l’emoció, el funcionament del cervell, la intel·ligència, la personalitat i les relacions personals, entre d’altres. La psicologia utilitza mètodes provats científicament per al tractament de les patologies mentals.
La Psicologia disposa de models explicatius de la conducta normal i dels trastorns i de tècniques adequades per a l’avaluació, criteris per al diagnòstic i establiment de les conductes problema i objectius de tractament, així com de tècniques eficaces per a la intervenció de les diferents problemàtiques psicològiques.
El psicòleg és, a més, un educador i un entrenador d’habilitats d’afrontament, amb les quals es pretén, no només solucionar els trastorns i problemes actuals, sinó entrenar a la persona per a la prevenció de recaigudes, de manera que la persona sigui totalment autònoma i no necessiti al psicòleg per a solucionar els problemes que pugui tenir en el futur.
Qui necessita anar al psicòleg?
Qualsevol persona que desitgi sentir-se millor, ja sigui perquè té una preocupació, té un problema que l’angoixa, vol millorar la seva autoestima, o senzillament vol aprendre a afrontar la seva vida d’una forma diferent. No tothom que va a la consulta d’un psicòleg pateix un trastorn mental. Molt sovint són persones que desitgen fer un procés de creixement personal. En aquests casos l’assessorament i tractament personalitzat per part d’un professional de la psicologia ajudarà a eliminar el patiment.
Quan s’ha d’anar al psicòleg?
Al llarg de la nostra vida ens podem trobar amb dificultats que no sabem com afrontar. Quan estem patint emocions negatives que no ens permeten ser feliços i això ens afecta en alguna àrea de la nostra vida, ja sigui l’àrea personal, familiar, laboral, etc.
En ocasions, no ens trobem bé, no sabem què ens està passant i només sabem que estem patint i no volem continuar sentint-nos així. Quan això passa i no sabem com solucionar els nostres problemes, ha arribat el moment de demanar ajuda a un psicòleg clínic.
D’altra banda, podem demanar ajuda a un psicòleg clínic quan desitgem millorar la nostra autoestima, quan volem potenciar els propis recursos i quan desitgem fer un procés de creixement personal.
En què consisteix una teràpia psicològica?
Una teràpia psicològica consisteix a una nombre variable de sessions en que el psicòleg ajuda al pacient a tenir un major coneixement sobre sí mateix i sobre el que li està passant a l’actualitat.
Al llarg de la teràpia ajudem a entendre les emocions, les conductes i com els pensaments donen forma al malestar. D’aquesta forma el pacient aprèn a dominar les seves emocions negatives, millorar la seva capacitat per prendre decisions i desenvolupar una autoestima sana, que li permet relacionar-se millor.
A la primera sessió s’avalua el problema i es marquen uns objectius de tractament. De vegades es pot fer un diagnòstic psicològic a la primera sessió, així com un pronòstic i el nombre aproximat de sessions que caldran per a solucionar el problema.
La teràpia psicològica es dirigeix a assolir el benestar emocional des de la primera visita, i utilitzem el nombre just de sessions per a aconseguir aquesta fita.
Quant dura una teràpia psicològica?
Aquest tipus de teràpia és breu i s’orienta a canvis concrets, que es pacten amb el pacient. Els tractaments d’aquest tipus tenen una durada molt variable, doncs s’adapten sempre a la situació de cada pacient. La teràpia dura el temps necessari per aconseguir els objectius que la persona ha marcat en l’inici de la mateixa. Això fa que pugui variar d’una persona a una altra, depenent del problema i de les alternatives de solució.
Una teràpia individual per a deixar de fumar, per exemple dura entre 4 i 6 sessions; per a problemes d’ansietat, per exemple, dura entre 8 i 15 sessions; per a trastorns alimentaris, la durada pot ser una mica major, apropant-se a les 16 a 20 sessions. Però repetim, la durada depèn totalment de cada pacient i de la problemàtica per la qual consulta. La durada es determina a partir de l’avaluació diagnòstica. Cal tenir en compte que freqüentment s’inicia la teràpia amb una sessió setmanal i que progressivament es van espaiant.
Realitzem tractament individual, grupal (en grups de 4 a 8 pacients) i teràpia de parella.
Quant duren les sessions?
Les sessions tenen una durada d’una hora. Depenent del problema i de les necessitats del pacient, es programen visites un cop per setmana, cada quinze dies o un cop al mes.
Quin tipus de terapia s’aplica al Gabinet Psicològic Mataró?
Estem especialitzats en l’enfocament cognitivoconductual, que és una forma de tractament psicològic que compta amb nombrosos estudis científics d’eficàcia, mostrant-se la teràpia més eficaç per al tractament dels trastorns psicològics.
Què és la Teràpia Cognitivoconductual?
La teràpia cognitivoconductual sorgeix a la dècada dels 50 i incorpora gradualment estratègies i procediments de la Psicologia Cognitiva procedents d’estudiosos de la psicologia com Bandura, Ellis, Beck i Meichenbaum entre d’altres, fins a adoptar la denominació que posseeix actualment, Teràpia Cognitivoconductual.
La teoria cognitivoconductual accepta la premissa conductista que la conducta humana és apresa, però aquest aprenentatge no consisteix en un vincle associatiu entre estímuls i respostes sinó en la formació de relacions de significat personals, esquemes cognitius o regles. Igualment els aspectes cognitius, afectius i conductuals estan interrelacionats, de manera que un canvi en un d’ells afecta als altres dos components.
Tant per la varietat d’estratègies terapèutiques disponibles com per la seva eficàcia, aquest enfocament s’ha estès a un ampli rang de trastorns psicològics, així com a la promoció i prevenció de la salut.
Durant el procés terapèutic el psicòleg clínic utilitza diferents estratègies que tenen per objecte la flexibilització i modificació dels esquemes cognitius disfuncionales i els pensaments automàtics que es desprenen d’aquests. Aquest procés està guiat per tres principis tècnics bàsics: l’empirisme col·laboratiu, el descobriment guiat i el diàleg socràtic.
La teràpia cognitivoconductual ajuda al pacient a comprendre la relació que hi ha entre la forma que tenim d’interpretar les coses que ens succeeixen, i per tant els pensaments que tenim en cadascuna de les situacions de vivim (cognicions), i com aquests pensaments afecten directament a les nostres emocions i per tant a la nostra forma de comportar-nos (conductes).
L’objectiu de la teràpia cognitivoconductual és ajudar al pacient a identificar els seus pensaments automàtics irracionals, per poder modificar-los per pensaments racionals. D’altra banda s’ensenya al pacient quines són les conductes que estan mantenint el problema per poder modificar aquestes conductes per altres més funcionals i adaptatives per al pacient.
La teràpia cognitivoconductual se centra en problemes i dificultats actuals (del “aquí i ara”) i per això rares vegades es dedica temps a parlar de la infància dels pacients.
Hauré de prendre medicació si faig una teràpia psicològica?
No sempre és necessari prendre medicació. En els casos en que, després d’una avaluació diagnòstica, el professional consideri que la millor opció per a la recuperació més ràpida del pacient és la teràpia combinada (teràpia psicològica i teràpia farmacològica), es proposarà al pacient fer una visita amb el nostre psiquiatre. Tot i així, la decisió final de prendre medicació serà del pacient. El psicòleg i el psiquiatre només recomanaran, però el pacient decidirà finalment què fer. En cas de tractament combinat, el psicòleg i el psiquiatre treballaran coordinadament.
El que expliqui a la teràpia és confidencial?
Per a exercir com a psicòleg i psiquiatre és necessari estar col·legiat. Un dels deures de l’exercici professional és la confidencialitat de la relació entre pacient i professional.
Quant em costarà la teràpia?
Els nostres preus són inferiors als que marquen els honoraris dels col·legis professionals, per tal que tothom pugui accedir a un tractament psicològic de caràcter privat.
Com puc comprar els tallers de la Dra. Cristina Martínez?
Com accedeixo als tallers de la Dra. Cristina Martínez?
Si desitja més informació no dubti en posar-se en contacte amb nosaltres.