Trastorn de l’Espectre Autista
El nostre equip és expert en el tractament del trastorn de l’espectre autista, oferim suport i orientació als nostres pacients i les seves famílies per ajudar-los a manejar els símptomes del trastorn i millorar la seva qualitat de vida. El nostre objectiu és proporcionar una atenció personalitzada i efectiva a cadascun dels nostres pacients en el trastorn de l’espectre autista.
El trastorn de l’espectre autista és un trastorn del desenvolupament cerebral. «Espectre» es refereix als diferents símptomes, nivells de discapacitat i severitat que poden presentar els nens amb autisme.
Nosaltres et truquem
Actualment es defineix el TEA en cinc trastorns generalitzats del desenvolupament:
- Trastorn o síndrome de Asperger
- Trastorn autista (autisme clàssic)
- Trastorn de Rett
- Trastorn generalitzat del desenvolupament no especificat
- Trastorn desintegratiu infantil
Quins són els símptomes del trastorn autista?
Cada nen presenta els símptomes de diferents maneres però sempre es troben dins de les tres mateixes àrees:
- Dificultats per comunicar-se
- Deterioració o anul·lació de l’activitat social, dificultat per sociabilitzar
- Conductes amb repetició i estereotipades
Els nens que pateixen el trastorn autista no tenen patrons típics en desenvolupar les seves habilitats de sociabilització i comunicació. Normalment són els pares els que comencen a detectar els primers indicis de conductes inusuals en els seus fills.
Algunes conductes es tornen més accentuades quan es comparen amb nens de la mateixa edat. Els bebès amb TEA es mostren diferents precoçment en el seu desenvolupament. Podem detectar-los en bebès que encara no han complert un any i ja presenten conductes com concentrar-se molt en certs objectes, no establir contacte visual i no ser capaços de balbotejar amb els seus pares.
En altres casos, hi ha nens que es desenvolupen normal fins que arriben als dos o tres anys d’edat. Aquí comencen a perdre l’interès i els notarem més callats, introvertits o que presenten indiferència en les interaccions socials. Aquesta inversió del desenvolupament es diu regressió i sol passar entre els nens amb el trastorn d’autisme.
Quins són els factors de risc del trastorn autista?
Hi ha alguns grups que tenen tendència a presentar un trastorn d’autisme:
- Nois: S’ha demostrat que els homes són més propensos a tenir autisme.
- Germans de persones amb autisme. En famílies amb un nen autista, la probabilitat que el seu germà el sigui és del 2% al 8%.
- Persones amb trastorns del desenvolupament.
- Els bebès prematurs.
- Fills de pares d’edat avançada.
Com es diagnostica l’autisme?
Si s’identifica algun problema amb el desenvolupament del nen ha de consultar-se amb el seu pediatre. Ell pot ser el primer pas per identificar un trastorn autista. Avaluar la rutina: En la revisió mèdica pediàtrica, el metge avalua el desenvolupament del nen. En aquestes revisions mèdiques es fan preguntes sobre les accions i l’actitud del nen, s’emplena un qüestionari sobre la conducta i es parla directament amb el nen per veure possibles senyals d’autisme o qualsevol altre trastorn del desenvolupament.
Quins tractaments hi ha per al trastorn d’Espectre autista?
En l’actualitat no hi ha tractaments estandarditzats per a l’autisme. Hi ha formes que serveixen per minimitzar els símptomes i desenvolupar certes habilitats. Amb certes teràpies es pot ajudar al pacient a utilitzar les seves habilitats. Cada teràpia ha de ser adaptada a cada cas. Encara així, la majoria d’autistes responen bé a teràpies molt estructurades i especialitzades.
Hi ha teràpies que poden ajudar a les persones amb autisme perquè puguin portar una vida pràcticament normal. Un diagnòstic precoç i intervencions primerenques, en l’edat preescolar poden tenir efectes molt positius en els subjectes.
En el Gabinet Psicològic de Mataró, detectem des de l’inici els trastorns autistes amb unes pautes estandarditzades que ens ajuden a identificar el problema del nen. Una vegada identificat el problema, es crearà la teràpia adequada per a cada cas i així poder desenvolupar aquestes habilitats que el nen no té. És necessari donar-li eines perquè pugui portar una vida completament normal i assegurar la seva felicitat i la de la seva família.
El trastorn Autista pot incloure’s dins dels Trastorns de l’Espectre Autista (TEA), tal com passa amb la Síndrome de Asperger.
Es tracta d’un trastorn del neurodesenvolupament, que es dóna en nens i adolescents i es caracteritza per problemes de comunicació, de relació social i per un comportament restringit i repetitiu.
Quins són les causes del Trastorn Autista?
L’evidència científica suggereix que l’autisme té un fort component hereditari. Tant és així, que es tracta d’un dels desordres neurològics amb major influència genètica. A més, existeixen causes estructurals (diferències en algunes regions del cervell) i factors ambientals (complicacions durant el part, falta d’àcid fòlic durant l’embaràs…) que també podrien ser les causants aquest trastorn. No obstant això, en la majoria dels casos el seu origen sembla ser genètic.
Quins són els símptomes del Trastorn Autista?
El Trastorn Autista, conegut popularment com a autisme, es caracteritza per una sèrie de símptomes que es basen en la falta d’interacció social i en problemes de comunicació dels nens.
- Dificultat per relacionar-se amb altres nens o adolescents.
- Tendència a evitar el contacte visual amb altres persones (mirar freqüentment al sòl).
- Tendència a realitzar moviments repetitius i sense sentit aparent (estereotípies).
- Alteracions del llenguatge.
- Dificultats d’aprenentatge.
- Facilitat per frustrar-se si no entenen alguna cosa o si alguna cosa no els agrada o no resulta com s’esperaven.
- Canvis d’humor (passar del riure al plor de forma abrupta).
- Hiperactivitat o falta de moviment (passivitat).
- Dèficit o hipersensibilitat sensorial (sentir-se molest por determinats sorolls que poden passar inadvertits per les altres persones).
- Comportaments violents.
- Incapacitat per al joc simbòlic o per al joc creatiu.
- Tendència a autolesionar-se (per exemple, copejant el cap contra la paret de forma reiterada i repetitiva).
- Habilitat per hiperconcentrar-se.
- Incapacitat o dificultat per expressar els propis sentiments.
- Problemes de llenguatge.
- Aïllament Tots aquests símptomes no té perquè convergir.
Per al diagnòstic de Trastorn Autista serà suficient amb que es donin diverses d’aquestes característiques o trets de comportament. No obstant això, per a un diagnòstic efectiu sí que és necessari que se de almenys una característica de cadascun d’aquests grups:
- Alteracions o problemes en les relacions socials.
- Problemes de comunicació.
- Patrons de comportament restrictius, repetitius i estereotipats.
Quins són les teràpies per al Trastorn Autista?
Actualment, existeixen moltes teràpies que poden resultar beneficioses per a persones amb aquest problema reduint els símptomes, millorant la qualitat de vida i proporcionant noves habilitats socials. No obstant això, no es pot parlar d’un tractament que guareixi de forma definitiva l’autisme. Entre els tractaments més habituals es troben les teràpies conductistes, farmacològiques, serveis d’intervenció primerenca (des que el nen neix fins als tres anys d’edat), teràpies d’integració sensorial, teràpies del parla…
No obstant això, l’enfocament terapèutic variarà en cada cas en concret i pot consistir en un sol tractament o en una combinació de varis en funció dels símptomes de cada pacient. És important posar-nos en mans de professionals qualificats i, quan tinguem un diagnòstic, analitzar les teràpies i tractaments que ens proposen per al nostre cas en concret.
El trastorn de personalitat antisocial, també anomenat sociopatía, és un dels anomenats Trastorns disruptivos, del control dels impulsos i de la conducta.
Les persones que ho pateixen perden la noció de la importància de les normes socials, com són les lleis i els drets individuals. Per això, poden realitzar actes que impliquen una violació dels drets dels altres. Per això, resulta important un correcte diagnòstic i una detecció precoç. Es creu que els símptomes es podrien començar a detectar durant l’adolescència, encara que el diagnòstic sol realitzar-se a partir dels 18 anys com a norma general.
El trastorn de la personalitat antisocial sol implicar un incompliment de les normes preestablertes. Les persones amb aquesta afecció solen defugir les normes, incomplir-les o ser incapaces d’adaptar-se a elles. Així, encara que saben que estan fent un mal, actuen per impuls per aconseguir el que desitgen, podent fins i tot arribar a cometre delictes greus. Per això, sol ser habitual que existeixi confusió i aquest trastorn es confongui amb altres patologies semblants, com podrien ser la conducta criminal o la psicopatia. No obstant això, són trastorns, encara que relacionats, de diferents característiques, i amb altres tractaments.
Quins són les causes del Trastorn de personalitat antisocial?
Les causes no són del tot clares. Es creu que aquest tipus de trastorn pot ser motivat per un conjunt de factors, tant de tipus genètic o hereditaris com a social i familiar, així com el consum d’estupefaents. A més, la ciència ha determinat que existeixen factors biològics que poden contribuir en el seu progrés. La manifestació de processos químics anormals en el sistema nerviós i possibles danys en les parts del cervell que concerneixen a la presa de decisions poden arribar a despertar un comportament impulsiu i agressiu.
Quins són els símptomes del Trastorn de personalitat antisocial?
Els símptomes d’aquest tipus de trastorn consisteixen principalment en un incompliment reiterat de les normes socials preestablertes, així com també la incapacitat d’adaptar-se a elles. Podríem definir com a principals símptomes els següents:
- Conducta antisocial.
- Aïllament.
- Tendència a evadir o evitar relacions personals.
- Introversió.
- Ús de la fantasia com un mètode per evadir-se de la realitat.
Quin és el tractament per al Trastorn de la personalitat antisocial?
El tractament per a aquest tipus de trastorns sol requerir una correcta detecció dels símptomes per a un diagnòstic encertat i una posterior intervenció primerenca i multimodal dels símptomes.
D’aquesta manera, s’aconsegueix evitar que el trastorn s’agreugi o que la persona afectada pugui provocar situacions complexes derivades de la falta de control dels seus impulsos i de la seva incapacitat per complir amb les normes.
El tractament ha d’aportar pautes i proporcionar eines a la persona afectada perquè pugui controlar els seus impulsos, corregir les conductes desviades i evitar situacions complexes abans que aquestes es produeixin. En Centri Psicològic Mataró estem especialitzats en el tractament de diferents trastorns destructius, del control dels impulsos i de la conducta.
No dubtis a contactar amb nosaltres si creïs que pots sofrir una d’aquestes afeccions o que una persona del teu entorn pot estar afectat per un trastorn del control dels impulsos i de la conducta. Estarem encantats d’escoltar el teu cas concret, proporcionem un diagnòstic ajustat i oferim solucions per minimitzar el problema i aconseguir portar una vida normal i satisfactòria.
La síndrome d’Asperger és un dels Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) i s’emmarca dins dels trastorns generalitzats del desenvolupament.
Es considera de caràcter sever i crònic i es caracteritza per una significativa limitació de les capacitats de la persona afectada per relacionar-se i comportar-se socialment.
Així, la persona afectada mostra dificultats en la interacció social i en la comunicació, que poden ser de gravetat variable. No obstant això, no cal confondre-ho amb altres problemes, com el trastorn autista, ja que en aquest cas no existeix un retard significatiu en el desenvolupament del llenguatge.
L’edat d’aparició de la síndrome se sol situar en la primera infància, però moltes dels símptomes de Asperger van apareixent després, a mesura que es produeix el desenvolupament del nen i aquest comença a engegar les seves habilitats socials i de relació amb els altres.
Quins són les causes de la Síndrome de Asperger (SA)?
No existeixen unes causes a les quals pugui atribuir-se directament aquest trastorn. La comunitat científica sembla estar d’acord en el fet que es tracta d’una alteració neurobiològica i que pot tenir un fort component genètic. No obstant això, també s’ha apuntat a la influència de factors mediambientals en el seu desenvolupament.
Quins són els símptomes de la Síndrome de Asperger?
Quan es realitza el diagnòstic solen convergir una sèrie de símptomes propis de la malaltia. Aunque no en tots els casos es dóna tota aquesta simptomatologia, sí que poden citar-se una sèrie de comportaments entre els més habituals. Son els següents:
- Relacions socials limitades: pocs amics i dificultat per establir nous vincles amb persones desconegudes
- Ingenuïtat: solen ser persones confiades i amb certa ingenuïtat -. Falta d’empatia amb altres persones
- Interessos restringits i repetitius: poden centrar-se obsessivament en unes poques activitats, encara que aquestes manquin d’utilitat real
- Recopilació obsessiva d’informació i dades
- Problemes de comunicació
- Poc interès en els límits i les normes socials
- Ús d’un llenguatge poc apropiat per a converses quotidianes o col·loquials
- Establiment de rutines rígides i repetitives
- Ansietat -. Nerviosisme abans determinades situacions
- Falta de control en alguns casos
- Introversió
- Timidesa
Quin és el tractament per a la Síndrome de Asperger?
La síndrome de Asperger pot ser tractat de diferents formes, ja que no existeix un únic tractament que es consideri el millor en tots els casos. A més, en moltes ocasions, l’enfocament terapèutic coincideix ( o té punts en comú) amb el del trastorn autista. Una de les primeres actuacions que solen dur-se a terme amb els pacients són les orientades a disminuir la simptomatologia estressant, com per exemple les rutines obsessives.
Les primeres mostres del trastorn negativista desafiant es veuen en nens que es consideren difícils, que s’enfaden fàcilment i tenen problemes amb els adults.
Aquesta situació acaba sent molt complicada i provoca molt sofriment entre els implicats. Pot arribar a tenir conseqüències molt dures tant dins de l’entorn familiar com en l’entorn social i acadèmic.
Aquest trastorn és un dels més freqüents entre nens i adolescents amb Trastorn per dèficit d’atenció o TDAH. Aquest diagnòstic s’acostuma a realitzar en l’edat escolar, en primària, encara així hi ha manifestacions en pre-escolar.
El trastorn negativista desafiador (TND) es caracteritza per pautas de conducta inadequades per al nivell de desenvolupament de l’individu i pel context social i cultural. Es presenten conductes negativistas, desobedients, rebels, desafiadores i hostils cap a figures d’autoritat. Aquests comportaments acaben afectcamino a la seva vida social, acadèmica i al seu futur professional si no es recondueixen les conductes.
Normalment, es presenta en nens i pot acompanyar-los durant tota la seva escolarització. No obstant això, amb una teràpia adequada, el 70% dels casos tenen bons pronòstics. El TND afecta a entre el 3 i el 8% de nens. I a més, entre el 30 i el 50% de nens que tenen dèficit d’atenció mostraran el TND.
Tant el TND com el TDAH són més freqüents en nens que en nenes.
Quins són les causes del trastorn negativista desafiador?
Aquesta afecció té causes molt variades i s’atribueix generalment a una combinació de factors psicològics, socials i biològics. És comú trobar-ho entre nens amb temperaments difícils o amb TDAH. També es presenta en niñus amb dificultats d’aprenentatge relacionades amb el desenvolupament d’habilitats autònomes.
Altres causants:
- Actituds que reflecteixen el reforç negatiu utilitzat per pares o altres figures d’autoritat. En utilitzar reforços negatius s’augmenten els comportamientos desafiadors i cada vegada són més intensos.
- Circumstàncies socials afavoridores del trastorn: Pobresa, ambients marginals, falta de supervisió, actituds dictatorials o exageradament permissives per part dels pares i educadors.
- Un altres trastorns psiquiàtrics en la família.
Com es manifesta el TND?
Perquè es consideri trastorn ha d’haver-hi un comportament hostil i negatiu almenys sis mesos en el qual es presenti un quadre igual o molt semblat al següent:
- Té fortes rebequeries i s’enfada fàcilment.
- Discuteix amb les figures d’autoritat i amb adults.
- Desafia a adults i no compleix les seves demandes o ordres.
- Molesta a altres persones.
- Acusa als seus companys o persones properes dels seus errors i la seva mala conducta.
- Comportament colèric
- Guarda rancor i es vol venjar.
Si el nen presenta aquestes conductes juntament amb els tests desenvolupats pel psicòleg es podrà definir el trastorn. A més, en alguns casos es diagnostiquen altres trastorns:
- Trastorn bipolar
- Déficit cognitiu
- Trastorns de conducta
- etc.
Quin tractament hi ha per al trastorn negativista desafiador?
No existeix un tractament ràpid i senzill. Ha de ser personalitzat, s’estudia el cas del pacient i el seu entorn, les necessitats del subjecte i a partir d’aquí s’estableixen unes pautes per al tractament. És necessari crear una relació de confiança amb la família i el nen juntament amb el psicòleg per abordar la situació. Els pares se senten desesperats, frustrats i cansats amb el que hem de reforçar les conductes positives
Tractar el problema al més aviat possible assegurarà un pronòstic fàcil i senzill i evitarà altres trastorns vinculats. Els psicòlegs infantils del Gabinet Psicológic de Mataró són els professionals que ajudaran als pares i als seus fills a afrontar aquest tipus de trastorn i tornar a portar una vida feliç i estable.