L’egocentrisme: trets característics

La personalitat egocèntrica, o egocentrisme, es pot definir com aquell patró de comportament i de percepció, en què la persona s’arriba a creure el centre de totes o la major part de preocupacions i atencions. El terme deriva del llatí, on ego vol dir jo, i suposaria una exagerada exaltació de la pròpia personalitat. Així, aquestes persones reflecteixen un pensament centrat en elles mateixes, i acostumen a parlar molt sobre aspectes personals, deixant de banda o restant importància als altres. Al costat d’això, exhibeixen una manca d’escolta i empatia que pot arribar a generar incomoditat, rebuig i, finalment, desvinculació dels més propers.

 

No hem de confondre l’egocentrisme amb pensar i prioritzant-nos a nosaltres. Tot i que la línia pot semblar fina, una cosa és cuidar-nos i prioritzar-nos, la qual cosa és summament important per mantenir una autoestima i una salut equilibrada, creient-nos el centre de tot i de tots, i no tenir habilitats d’empatia i comprensió interpersonal. Per dilucidar, comprendre i detectar millor què és una personalitat egocèntrica, a continuació s’exposen alguns dels principals trets:

 

  • Sentiments de grandesa i excess d’autoestima: Aquestes persones es consideren posseïdors de grans talents o destreses, els quals només poden ser detectats o comprensos per persones amb certa capacitat i prestigi.

 

  • Falsa autoconfiança: Tot i la imatge que puguin aparentar, en realitat són persones insegures, vulnerables. Així, projecten una autoconfiança artificial com a mecanisme de defensa, oferint la imatge de ser persuasius.

 

  • Distorsió de l’autoimatge i de la realitat: es creuen la seva pròpia versió tant de si mateixos com del que els envolta. Per això, tendeixen a no donar crèdit o simplement rebutgen aquells aspectes de la vida que posin en dubte el seu prestigi.

 

  • Dificultat en les relacions interpersonals: com hem remarcat, reflecteixen manca d’empatia, poques habilitats d’escolta i comprensió, els hi costa reconèixer els sentiments dels altres, i molt més valorar les característiques dels altres.

 

  • Sentiment de tenir dret: es creuen amb dret a rebre un tracte preferent i fins i tot certs privilegis respecte als altres. Això es plasma en orgull i vanitat.

 

  • Hipersensibilitat a la crítica: reaccionen malament a les correccions o certs comentaris que no concorden amb el seu ego, i a més acostumen a comparar-se sovint amb persones del seu entorn.

Aquests trets, són en bona part aplicables a la personalitat narcicista i, per tant, al trastorn de la personalitat narcicista, tot i que hi ha alguns matisos. Al nostre centre de psicologia i psiquiatria, de Mataró, trobaràs especialistes que t’ajudaran a resoldre els dubtes que tinguis. Posa’t en contacte amb nosaltres per correu o trucant-nos, serà un plaer atendre’t.