Baixa Autoestima

Baixa Autoestima

Com a equip de professionals altament capacitats en el tractament de trastorns de baixa autoestima, oferim suport i orientació als nostres pacients per ajudar-los a millorar la seva autoimatge i augmentar la seva confiança en si mateixos i portar una vida més satisfactòria i plena.

En el centre de psicologia de Mataró tractem l’autoestima baixa mitjançant l’entrenament d’habilitats socials que augmenten l’assertivitat i l’autoestima.

Nosaltres et truquem

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.

La importància de les habilitats socials

Les relacions interpersonals són una necessitat primordial en la nostra vida, elles suposen gran part del nostre benestar emocional, i com a tal, també són un focus important d’estrès i conflicte si no es desenvolupen de manera adequada. L’assertivitat  és el coneixement i defensa dels nostres propis drets, respectant els de els altres.

Est és un dels components fonamentals de les habilitats socials juntament amb l’autoestima, l’empatia i la intel·ligència emocional. Una persona assertiva posseeix una actitud d’auto afirmació i defensa dels seus drets personals, incloent com a part d’ells l’expressió dels seus propis sentiments, preferències, opinions i necessitats d’una manera adequada, i respectant al seu torn els drets dels altres.

L’assertivitat i l’autoestima estan molt relacionades. L’objectiu de l’assertivitat és ajudar-nos a ser nosaltres mateixos i a millorar la nostra relació amb els altres, fent-la més directa i honesta. Podríem dir que l’assertivitat és l’expressió d’una sana autoestima en la nostra relació amb els altres.

Les habilitats socials són una sèrie de conductes (i també pensaments i emocions), que augmenten les nostres possibilitats de mantenir relacions interpersonals de forma satisfactòria i aconseguir que els altres no ens impedeixin aconseguir els nostres objectius. Una persona amb habilitats socials busca aconseguir les seves pròpies metes però també té en compte els interessos dels altres, i quan entren en conflicte tracta de trobar, en la mesura del possible, solucions satisfactòries per a tots dos.

L’Entrenament en Habilitats Socials

Per al tractament de la baixa autoestima, dèficit d’assertivitat i habilitats socials proposem l’Entrenament en Habilitats Socials, que consisteix en un entrenament en el qual s’ensenya al pacient conductes específiques perquè aquest les practiqui i les integri en el seu repertori de conductes. En segon lloc, es proporcionen estratègies de reducció de l’ansietat en les situacions socials que són problemàtiques. En tercer lloc, es modifiquen les cognicions i creences del subjecte sobre les situacions socials mitjançant reestructuració cognitiva. Finalment es realitza un entrenament en solució de problemes.
 
Habitualment realitzem aquest entrenament en Habilitats Socials en format grupal (grups reduïts de 4 a 8 persones), atès que el grup és l’escenari natural on aprendre, practicar, perfeccionar i generalitzar les habilitats, a més del fet que el grup és el context d’ajuda i suport idoni per practicar les noves habilitats.

L’autoestima baixa és la valoració negativa d’un mateix, que dificulta la satisfacció amb la pròpia vida i la interacció amb els altres.

L’autoestima està molt relacionada amb la satisfacció que una persona té pel que fa a si mateixa i a la seva vida. Una persona amb baixa autoestima difícilment se sentirà insatisfeta i se sentirà incapaç d’aconseguir aquells objectius que la portarien a sentir-se a gust amb ella mateixa.

Causes de la Baixa Autoestima

L’autoestima baixa es forma des de la infantesa generalment. Els pacients afectats de baixa autoestima presenten alguns factors com els següents:

– Experiències negatives: Existeixen situacions que poden afectar al nostre nivell d’autoestima, i augmentar o disminuir la mateixa. Els problemes que se’ns presenten al llarg de la vida i el nostre comportament referent a les situacions complexes pot modificar la percepció que tenim de nosaltres mateixos i la dels altres, modificant la nostra pròpia valoració i autoestima.- Factors cognitius:  La interpretació dels esdeveniments és tan important com els successos mateixos. La nostra reacció front les situacions que ens presenten determinen la nostra autoestima.

Característiques de les persones amb Baixa Autoestima

Les persones que tenen baixa autoestima solen presentar els següents trets de personalitat o de comportament:

– Indecisió i Passivitat: Solen tenir por excessiva al fracàs, de manera que són persones que els costa prendre decisions. Eviten portar la iniciativa i es deixen portar per altres persones.– Es infravaloren: Tenen pensaments negatius sobre si mateixos. Solen pensar que no podran aconseguir els seus objectius, que manquen de talents o de possibilitats. Minimitzen les seves virtuts i exageren les de la resta.

– Por al desconegut: Solen tenir por a la novetat, eviten els canvis i tenen dificultats per adaptar-se a noves situacions.

– Sofreixen ansietat: Solen tenir ansietat i nervis, la qual cosa els porta a evitar situacions que podrien agreujar aquesta tensió.

– Timidesa: Solen ser persones molt introvertides que eviten participar d’activitats socials, interaccionar amb persones desconegudes, i el seu cercle d’amics és molt reduït.– Pessimisme: Té una visió pessimista del futur, prediccions de fracàs i per això, no els agrada esforçar-se per aconseguir les seves metes.

– Autocrítica: La baixa autoestima sol manifestar-se en constant autoavaluació negativa, culpabilitat, sentiments d’inferioritat, prediccions de fracàs i una alta frustració davant errors.

– Problemes d’assertivitat: Inseguretat davant situacions quotidianes, en les relacions interpersonals i poca o cap autoafirmació davant els altres.

A més, aquesta situació sol produir un dèficit d’habilitats socials, amb aïllament social o rebuig, com a conseqüència de percebre’s a si mateixes com a incompetents i inferiors socialment.

Tractaments per la Autoestima Baixa

Per superar l’autoestima baixa és necessari realitzar un test d’autoestima en primer lloc, realitzar un tractament per aprendre a alterar la visió d’un mateix i transformar els pensaments que es tenen d’un mateix.

Moltes persones es pregunten com augmentar l’autoestima, però és necessari realitzar un tractament per tractar aquesta situació com un trastorn, i no com un mer símptoma més. Aquest trastorn afecta a un gran nombre de persones, afectant en les seves relacions socials, en el seu treball i en la seva vida quotidiana.
En el nostre centre realitzem el reconegut entrenament en habilitats socials, que ajuda a persones a augmentar la seva confiança, autoestima, assertivitat, i proporciona tècniques per superar aquesta situacions estressants del dia a dia.

Demana la teva Cita

En el nostre centre de psicologia de Mataró estem especialitzats en el tractament de la baixa autoestima. Aquests problemes han de tractar-se per part d’un psicòleg expert en baixa autoestima i dèficit d’habilitats socials per garantir l’èxit de la teràpia.

Si necessites resoldre algun dubte sobre l’autoestima baixa, no dubtis a consultar amb els professionals del nostre centre de psicologia de Mataró situat a la zona de Mataró i el Maresme. També pots sol·licitar una consulta online per poder arribar estiguis on estiguis.

L’entrenament en Habilitats Socials permet practicar noves conductes per millorar l’autoestima, reduir l’ansietat i millorar l’assertivitat, a través de sessions grupales de 4 a 8 persones.

L’entrenament en habilitats socials proposa una sèrie de noves experiències que permeten modificar els comportaments dels pacients, i d’aquesta manera, modificar els pensaments que es tenen sobre un mateixos. Aquesta tècnica permet crear noves conductes per millorar la seguretat en un mateix, l’autoestima i assertivitat, així com la relació amb els altres. L’ansietat  és un dels factors més problemàtics de les persones amb baixa autoestima. Per disminuir els nivells d’ansietat que provoquen certes situacions socials, és necessari modificar els pensaments i creences de les persones respecte a algunes situacions, alguna cosa fonamental per superar les situacions estressants que els preocupen.

Aquest entrenament pretén replantejar la visió que té el subjecte davant les situacions que li preocupen per poder bregar amb elles amb normalitat, mitjançant un entrenament teatral que presenta solució de problemes, redueix els nivells d’ansietat i serveix com a eina per compartir sensacions, dubtes i temors respecte a les situacions presentades.

Entrenament d’Habilitats socials

L’entrenament en Habilitats Socials es realitza en grups reduïts, formats habitualment entre 4 a 8 persones. Mitjançant la interacció amb uns altres és més fàcil aprendre i posar en pràctica recursos a situacions que ens creen ansietat, estrès o preocupació, i que tenen una gran incidència en l’autoestima baixa.

En un context de confiança com l’entrenament de capacitats socials, podem assajar com ens enfrontem a situacions que es plantegen en la vida real, provar nous comportaments i habilitats. Després de la nostra experiència realitzant entrenaments d’habilitats socials en grups, podem concloure que aquest context facilita la superació de situacions que provoquen ansietat, preocupació i estrès, i serveixen de suport i ajuda a les persones que formen el grup.

Com funciona un entrenament en Habilitats Socials

Un entrenament d’Habilitats socials reprodueixen situacions quotidianes en un entorn habilitat per a reforçar noves conductes que siguin positives per als participants.

Les dinàmica d’aquesta pràctica és bona en dos sentits:
Realitzar accions de l’entrenament i observar com uns altres les realitzen, doncs ajuda a la integració de nous comportaments per reestructurar la percepció cognitiva de les situacions que generen estrès o ansietat.
Aquesta tècnica d’aprenentatge està enfocada a ampliar el repertori de comportaments dels participants, mitjançant la col·laboració de totes les persones que formen el grup sota l’adreça d’un psicòleg mediador. El més destacable d’aquestes tàctiques són els següents factors:
– La simplicitat de les interaccions.
– Són de breu durada.
– Tractament varis tipus de situacions en funció de les persones que formen el grup (adaptació a les característiques del grup).

– Resultats ràpids i positius. Adquisició real de noves habilitats socials.

Eficàcia de l’entrenament en Habilitats Socials

Aquest entrenament millora les capacitats socials amb les persones que tractem de forma quotidiana, generant beneficis en la relació amb un mateix, augmentant l’autoconfiança, la seguretat, l’autoestima, i la capacitat de desenvolupar relacions socials més positives, tant en cercles d’amistats, en l’àmbit laboral i en la parella. Podem observar un alt grau d’èxit després d’aquests entrenaments, en la gran majoria dels individus que se sotmeten a l’entrenament, generant actituds més positives per a la seva vida, replantejant un nou marc en el qual relacionar-se.

Demana la teva Cita

Si vols més informació sobre el nostre entrenament en Habilitats Socials, horaris, grup i disponibilitat, contacta amb el nostre centre de psicologia de Mataró. Estem situats a la zona de Mataró i el Maresme, pots acudir directament al nostre centre o utilitzar altres vies de comunicació (email o telèfon).

El nostre centre de psicologia, psiquiatria i neuropsicologia t’ofereix totes les solucions que necessites.

Contacta’ns

Horari

Dilluns a divendres  9:00 a 21:00
Dissabte i diumenge tancat

Més informació