Quan ens pregunten per problemes o trastorns psicològics, és habitual que ens vinguin al cap alteracions que impliquen estar conscient, despert. Segurament ara ens puguin venir alguns exemples. Tot i això, no només es produeixen en un estat de vigília, sinó que també poden presentar-se durant la nit, o millor dit, durant el son. Aquest, tot i ser un fenomen complex, ha reflectit que hi ha una sèrie d’alteracions que es produeixen exclusivament quan dormim, i que aquestes poden ser derivades d’altres problemes emocionals i / o metges, o de naturalesa primària, és a dir, sense poder associar o relacionar-lo amb cap altra afecció.
En relació a l’últim exposat, hi ha múltiples situacions que poden fer que el nostre somni es vegi pertorbat; entre ells, els problemes laborals, familiars i socials constitueixen els grups més amplis. Dins d’ells podríem especificar moltes situacions, com canvis de torn, malestar amb la nostra parella, la pèrdua d’un ésser estimat, el lliurament d’un projecte important … Tot això es tradueix en malestar, el qual es pot exterioritzar amb diferents símptomes com ansietat, depressió, o el que aquí ens incumbeix, problemes de son. Així doncs, específicament en aquesta àmplia categoria, anem a diferenciar dues problemàtiques, que encara que es tendeixen a concebre dins de la mateixa entitat, són dues alteracions independents amb característiques individuals. Per a això podem establir diferents aspectes a tenir en compte:
- Cicle de la son: Els malsons tenen lloc majoritàriament en la fase REM del nostre somni, és a dir, en l’última fase de la son on apareix un EEG desincronitzat, ones semblants a la vigília i atonia muscular. En canvi, els terrors nocturns solen esdevenir dins la fase més profunda de la son, el son no REM o d’ones lentes. Aquest englobaria les fases 3 i 4 de la son.
- Activació: En el cas dels malsons, hi ha una activació lleu o moderada, mentre que en els terrors nocturns sol ser intensa, semblant als símptomes d’un atac de pànic en el qual apareixen diferents símptomes d’ansietat.
- Despertar i record: En els malsons la persona desperta completament i pot recordar gran part del contingut de l’episodi, a diferència dels terrors, on el despertar és incomplet, i hi ha amnèsia per l’esdevingut. Això té molt sentit si tenim en compte la fase de la son. En REM apareixen signes semblants a la vigília, i en no REM estem en un estat de profunda dormició.
Aquestes serien les principals característiques de les dues alteracions, les quals poden ajudar-nos a diferenciar-les a nivell general. Enllaçant amb el primer exposat, ambdós problemes poden aparèixer amb o sense causa associada, i tant en la infància com en l’edat adulta. Si vols rebre més informació al respecte, pots posar-te en contacte amb el nostre equip de psicòlegs, a Mataró. Et proporcionarem tota l’ajuda que necessitis.