Dolor crònic: gestió emocional i eines útils

Gestió emocional del dolor crònic: claus per al benestar

El dolor crònic afecta milions de persones i té un fort impacte en la salut emocional. A Espanya, un 25% de la població pateix algun tipus de dolor persistent, sent el dolor lumbar el més comú. El dolor crònic es defineix com aquell que dura més de tres mesos i es presenta almenys quatre dies a la setmana. Però, com gestionar les emocions que acompanyen aquesta condició?

El dol emocional en el dolor crònic
Viure amb dolor crònic és comparable a un procés de dol. Aquesta situació suposa la pèrdua d’una vida anterior sense dolor i porta a transitar per diferents etapes emocionals. Encara que cada persona ho experimenta de manera diferent, és habitual passar per les següents fases:

  • Negació: és difícil acceptar la situació al principi, evitant confrontar la realitat del dolor.
  • Ira: es busca culpar factors externs per la pèrdua de la salut.
  • Negociació: s’intenta revertir la situació per tornar a la vida anterior al diagnòstic.
  • Ansietat i depressió: pot sorgir tristesa, aïllament i pensaments negatius.
  • Acceptació: finalment, s’aprèn a viure amb el dolor, adaptant la vida a les noves condicions sense oblidar com era abans.

Claus per gestionar emocionalment el dolor crònic
Aprendre a manejar les emocions és fonamental per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen dolor persistent. A continuació, alguns consells útils:

  • Accepta les teves emocions: és important validar el que sents i no reprimir-ho. Parla sobre les teves emocions amb persones de confiança.
  • Practica mindfulness: el mindfulness és una tècnica que t’ajuda a centrar-te en el present. Amb el temps, pots aprendre a gestionar quan t’enfoques en el dolor i quan no. Tu controles el dolor, no ell a tu!
  • Centra’t en els teus valors: defineix els teus valors fonamentals, com l’honestedat o l’empatia. Reflexiona sobre quines petites accions pots fer cada dia per viure d’acord amb aquests valors, malgrat el dolor.

Troba suport professional
A Gabinet Psicològic Mataró, estem aquí per donar-te suport en cada pas d’aquest procés. Et proporcionarem les eines necessàries per millorar el teu benestar emocional i aprendre a conviure millor amb el dolor crònic.