Problemes psicològics associats al Nadal
COM ENS AFECTA EL NADAL A NIVELL EMOCIONAL
El Nadal és l’època de l’any en que la gent es deprimeix més. Època en que apareixen més sentiments de solitud, estrès, l’ansietat i depressió.
En aquesta època de l’any la depressió i els suicidis augmenten un 40%, així com la venda d’antidepressius, que també augmenta un 40% respecte la resta de l’any.
Quins són els principals motius?
1- Expectatives poc realistes sobre el que significa el Nadal i el que se suposa que un ha de fer, sha de sentir o ha de tenir en aquestes festes à sentiments de frustració
2- Sentiments de soledat – el 25% de la gent diu sentir-se sola amb freqüència i el 40% diu no tenir cap amic íntim.
3- Fer balanç a final d’any – L’excés de reflexió sobre la pròpia vida i ser conscient de les carències personals en comparació amb les altres persones.
4- Pressió per gastar diners en àpats i regals. Sembla que lamor es mesura per la quantitat i qualitat de les compres que es fan en aquestes dates.
QUÈ ES POT FER?
1- No basar el Nadal en els diners – Marcar un pressupost lògic pels regals i els àpats
2- Marcar objectius assolibles i realistes respecte les festes cadascú ha dentendre el Nadal a la seva manera
3- No creure’ns el que ens vénen els anuncis de televisió, la societat en general, etc., sobre les famílies perfectes i els Nadals perfectes
4- Agraïr el que tenim i gaudir de cada moment, per petit que sigui
5- Planificar aquestes dates amb activitats agradables
6- Enfocar les diverses situacions que ens donarà el Nadal pel costat positiu
7- Fer el possible perquè les nostres relacions socials siguin el més saludables possibles.
8- No oblidar que el Nadal no porta la tristesa, així com tampoc porta amor, pau i felicitat. La tristesa la porta la persona amb les seves interpretacions negatives d’aquestes dates. Cal doncs aprendre a tenir interpretacions més positives en general, per evitar el desànim. QUINS SÓN ELS PROBLEMES MÉS COMUNS EN AQUESTES DATES I CONSELLS PER AFRONTAR-LOS
LA PÈRDUA DUNA ÉSSER ESTIMAT
El Nadal és lèpoca en que se suposa que ens hem de reunir amb les persones que estimem. Patir una pèrdua dun familiar o un amic sagreuja en aquestes dates perquè és on els podem trobar més a faltar.
Què podem fer?
· Concedir-nos un temps de dol, d’adaptació a la situació, de recolliment i maduració del que ha passat.
· Recolzar-se en la resta de familiars, que d’una manera o una altra estan passant la mateixa tristesa. Això farà que ens sentim més protegits.
· No tancar-se a casa i en la tristesa, ja que això no farà més que agreujar la situació.
· No obligar-se a celebrar si no ve de gust. Ser autèntic i coherent amb els nostres recursos i necessitats.
LA LLUNYANIA
El Nadal és lèpoca en que se suposa que ens hem de reunir amb les persones que estimem. Trobar-nos lluny de casa o tenir un familiar o amic lluny de casa farà que aquestes dates els trobem més a faltar que la resta de lany.
Què podem fer?
· Fer ús de les tecnologies per connectar-nos amb els éssers estimats.
. Acceptar la situació, no centrar-se en el malestar i buscar alternatives per gaudir de les festes. No donar excessiva importància al fet destar sols al Nadal, ja que hi ha altres moments importants durant lany en que estem sols i no passa res, tot depèn del valor que donem al Nadal. Cal buscar alternatives positives.
· Recordar que les coses no sempre succeeixen quan les volem. Potser no podrem celebrar el Nadal el 25 de desembre, però podem pensar que aquest any ens han ajornat les vacances i les celebrarem quan sigui el nostre moment.
· Buscar moments que ens facin sentir bé en el nostre lloc de residència, no tancar-nos ni aïllar-nos, sempre hi haurà algú amb qui celebrar les festes.
ELS CONFLICTES FAMILIARS
A la majoria de famílies hi ha algun membre problemàtic o conflictiu. La família ens ve imposada i és difícil que tothom ens caigui bé.
Molta gent es reuneix doncs, no perquè li vingui de gust, sinó per obligació, per tradicions imposades. Anem a algunes reunions socials per no sentir-nos culpables i per evitar que la resta de la família ens jutgi.
Què podem fer?
· Intentar trobar en aquestes dates, no un problema, sinó una oportunitat per millorar les relacions amb la família.
. Intentar arribar a un acord si el problema és on passar les festes: més val un mal acord que un mal Nadal.
· La flexibilitat i adaptació a les dinàmiques familiars ens ajudarà a gaudir d’aquestes reunions.
· Negociar i quan shagi acabat de negociar, gaudir. No hi ha res pitjor que, després d’haver negociat, donar-li voltes al resultat intentat buscar guanyadors i perdedors.
ELS CONFLICTES DE PARELLA:
Els mesos on hi ha més divorcis són el setembre i el gener. El 33% dels divorcis es donen després de les vacances destiu, que són les més llargues de lany. Moltes parelles culpen els seus problemes a la manca de temps, lestrès i lexcés de feina, però molt sovint és el contrari.
Si la relació de parella és bona, el Nadal és una oportunitat per compartir temps i moments amb la parella, i per tant de sortir-ne reforçat, però si les relacions estan tenses i portem arrossegant problemes tot lany, en lèpoca de Nadal i per tant de vacances és quan passem més temps del que és habitual amb la parella i es posen a prova les nostres habilitats comunicatives i de resolució de conflictes. A més convivència, més fricció.
Què podem fer?
. Planificar junts i arribant a un consens les activitats que es faran durant les festes.
. Fer una llista conjunta amb la parella de totes les coses que durant lany hem volgut fer amb la parella i la família però no hem tingut temps per la rutina del dia a dia.
. Donar importància a les relacions sexuals, ja que creen un fort vincle en la parella.
. Equilibrar el temps per estar junts amb temps propi per a cadascú.
. Potenciar una comunicació saludable basada en lempatia, lassertivitat, el respecte i les negociacions win-win que són aquelles que produeixen un benefici mutu pels dos membres de la parella.
ELS PROBLEMES ECONÒMICS:
Sembla que lamor i la felicitat es mesuren per la quantitat i qualitat de les compres que es fan en aquestes dates.
Hi ha moltes famílies que no podran ni fer un gran àpat ni fer regals als seus familiars per les dificultats econòmiques per les que estan passant.
Què podem fer?
· Recordar que la felicitat no s’associa amb la quantitat/qualitat de regals que fem, lo bonic és la intenció i passar temps al costat dels nostres amics i familiars. Val més regalar moments que regalar objectes materials.
· Buscar maneres de gaudir amb els nostres éssers estimats sense gastar diners: un passeig pels carrers de la nostra ciutat per veure la decoració nadalenca o una tarda en el sofà de casa envoltats de la nostra família veient una pel·lícula, o jugant a un joc de taula divertit. Són moments especials de reunió que no impliquen afluixar la butxaca.
. Si no tenim prou diners per parar una taula com ens agradaria, parlar obertament amb la família i compartir despeses per fer una celebració en la que tots es trobin a gust.
Cristina Martínez Viana
Psicòloga i directora del Gabinet Psicològic Mataró