Com aconseguir els propòsits d’any nou

PROPÒSITS D’ANY NOU – PER QUÈ ARA I NO EN UN ALTRE MOMENT?

Quan l’any acaba tendim a mirar enrere i a analitzar què hem assolit al llarg de l’any anterior i què ens agradaria canviar de cara a l’any vinent.
L’inici de l’any suposa per a la gran majoria de la gent, l’inici d’una etapa en que es pot canviar i millorar actituds i conductes.

És molt similar al que succeeix amb aquelles persones que decideixen iniciar una dieta d’aprimament: “el dilluns començo la dieta”, com si no es pogués començar un altre dia de la setmana. El fet és que el dilluns és l’inici de la setmana, i per tant, l’inici d’una etapa en que es pot canviar el que no ens agrada. El mateix succeeix amb l’inici de l’any.

Hi ha diversos estudis que posen de manifest que el mes de gener és un dels mesos en que la gent demana més visites al psicòleg, metge, infermera, etc., amb el propòsit de millorar el seu estat de salut tant físic com mental.

De fet, un estudi recent del 2015, planteja que el mes de gener representa una oportunitat molt bona per motivar als nostres pacients per a tenir un estil de vida més saludable, perquè és l’època en que estan més receptius i motivats per fer-ho.

ÉS IMPORTANT MARCAR-NOS PROPÒSITS PER L’ANY NOU?

Per sentir-nos satisfets i feliços amb la nostra vida i tenir una bona autoestima cal tenir  una sèrie d’objectius vitals que actuïn com un motor a la nostra vida, un motor que ens faci moure’ns endavant.

Tenir objectius vitals ens ajuda a traçar plans d’acció, a perseguir els nostres somnis i per tant a augmentar les probabilitats d’aconseguir-los i sentir-nos doncs més satisfets amb nosaltres mateixos i més satisfets amb les nostres vides.

Tenir objectius a la vida ha de ser quelcom prioritari per a les persones. Les que no tenen objectius vitals clars i viuen com autòmates seguint la vida que “es suposa” que han de seguir segons el que marquen els cànons de la societat, viuen insatisfetes i insegures, la qual cosa les portarà a la frustració, la depressió i l’ansietat.

Aquelles persones que es marquen reptes realistes i per tant, els assoleixen pràcticament tots, són persones molt més felices i amb un millor autoconcepte i per tant una millor autoestima.
L’única diferència entre les persones d’èxit que han assolit tots els seus objectius i les que no els han assolit, està simplement en que els primers saben perfectament quins són els seus objectius i realitzen accions a diari per assolir els reptes que s’han marcat i que són importants per a ells.

PER QUÈ NO ES COMPLEIXEN ELS PROPÒSITS D’ANY NOU?

L’any 2007, l’estudi encapçalat pel psicòleg anglès Richard Wiseman, va concloure que la gran majoria de la gent que es fa propòsits d’any nou, acaba fracassant. En aquest estudi, en que va entrevistar 3000 individus, conclou que el 88% no assoleix els seus propòsits d’any nou, i de fet, el 35% de la gent abandona els seus objectius el mes de gener.

Quan intentem adquirir un nou hàbit o eliminar un hàbit ja adquirit és quan apareixen les dificultats. Per al nostre cervell és molt més senzill i còmode realitzar les rutines que ja coneix i que té automatitzades. De fet, la meitat del temps fem les coses sense pensar, és a dir, actuem en mode “pilot automàtic”. Això és així, perquè aquests hàbits o conductes automatitzades ens permeten focalitzar l’atenció en altres coses.

Per canviar un hàbit o crear-ne un de nou cal una atenció constant i un esforç repetit durant un període continuat de 21 dies. És molt important en aquest període sentir que els nostres esforços valen la pena i recompensar-nos d’alguna manera per l’esforç realitzat.
Maxwell Maltz, un cirurgià dels anys 50 va determinar, a través de l’observació dels seus pacients amputats, que es requereix d’un mínim de 21 dies per a que una imatge mental establerta desaparegui i qualli una altra de nova.

ELS 10 TÍPICS PROPÒSITS D’ANY NOU

Hi ha una sèrie de propòsits que podríem anomenar com a “típics” perquè són els que presenten el 90% de la gent.

Són els següents:

·        Perdre pes / Tenir una alimentació més saludable. Especialment per aquells que durant les festes de Nadal han augmentat més pes del desitjat.
·        Apuntar-se al gimnàs / Fer més esport. El mes de gener els gimnasos es freguen les mans perquè la quantitat de clients augmenta de forma significativa en aquest mes, així com passa amb el mes de setembre.
·        Aprendre idiomes. Millorar el currículum amb idiomes, informàtica o altres cursos de formació.
·        Deixar de fumar. És una bona data per deixar aquesta addicció tan nociva per la salut per sempre.
·        Anar al metge i fer les revisions que sovint la gent s’oblida de fer.
·        Estalviar i pagar els deutes. Comprar una guardiola i posar-hi monedes totes les setmanes. Obrir-la a l’estiu per fer un viatge o qualsevol altra cosa que vingui de gust.
·        Dedicar més temps a la parella, la família i als amics. Plantejar-se sortir abans de la feina per passar més temps amb la família, dedicar més estones cada setmana a trucar als amics i intentar quedar amb ells de forma habitual.
·        Trobar parella. Sortir més, apuntar-se a activitats en grup per conèixer gent nova o bé buscar parella a través d’Internet.
·        Ser més productius a la feina. Procurar no perdre temps durant la jornada laboral, evitar les equivocacions i parar més atenció, fer propostes motivadores al nostre cap, etc.
·        Ser millor persona. Intentar cada dia de l’any fer alguna cosa bona per als altres. Ser més positiu i expressar amor més sovint a les persones que s’estima.

5 CONSELLS PER ACONSEGUIR ELS PROPÒSITS D’ANY NOU

1- Fer una llista curta i concreta d’objectius. Cal concentrar-se en 1 o 2 objectius que siguin realment importants i dedicar tot l’esforç per assolir-los. Fer una llista massa llarga ens conduirà a fracassar amb tota probabilitat. Cal que els objectius siguin molt concrets i clars, per poder saber si estem assolint o no la nostra meta.

2- Triar un objectiu que realment et motivi. Sovint l’elecció dels propòsits ve donada per pressions familiars o socials, la qual cosa farà que amb l’escassa motivació no aconseguiràs assolir-los. Cal que et preguntis: “Per què vull aconseguir aquest objectiu?” “És realment important per a mi?” “Com em sentiré si aconsegueixo aquest propòsit?”. L’important és que t’interessi assolir l’objectiu a tu i a ningú més, tot i que a l’assolir-lo no et beneficiaràs només tu, sinó també el teu entorn.

3-Plantejar objectius realistes. Cal que els propòsits siguin assolibles i relativament fàcils d’aconseguir. Plantejar comprar un cotxe que està fora de les nostres possibilitats o estudiar un idioma per al que no tindré temps o perdre 20 quilos en 3 mesos no és realista, no ho podrem aconseguir i inevitablement ens durà a la frustració i a acabar abandonant el nostre objectiu.

4- Organitzar-se bé i establir un pla pas a pas. Plantejar propòsits que es puguin aconseguir complint petites metes cada dia. Cal deixar ben clar el què, el qui, el com i el quan per tal de seguir un pla ben definit. “Fer més esport” pot suposar pujar les escales a diari en lloc d’agafar l’ascensor, baixar de l’autobús dues parades abans i anar caminant la resta del trajecte, anar al gimnàs tres dies en setmana especificant exactament quins dies i en quin horari, etc. és a dir, les accions que es poden realitzar a diari per tal d’assolir l’objectiu de “fer més esport”. Un altre exemple seria “Ser més pacient”. En aquest cas convindria cada dia fer petites accions que ens portin a ser més pacients, ja que no ens tornarem pacients d’un dia per l’altre pel simple fet de desitjar-ho. i no oblidar que desitgem complir amb els propòsits per ser millors persones i per tant, caldrà esforçar-se.

5-Prendre mesures per recordar els propòsits. Algunes persones ho escriuen a una llista i l’enganxen a la porta de la nevera o al mirall del bany, altres ho escriuen en post-its que distribueixen per la casa i el despatx. És molt recomanable comunicar-ho a la família i als amics per tal que aquests els ho puguin recordar de tant en tant.

Molta sort i feliç 2016 a tothom!

Cristina Martínez Viana
Directora i psicòloga del Gabinet Psicològic Mataró
Núm. col. 13803