És important ser assertiu?

Quantes vegades hem sentit la necessitat de dir alguna cosa i no ho hem fet per por? En quins d’aquestes ocasions ens hem conformat i resignat? Hauré actuat de forma massa directa i fins i tot agressiva? O pel contrari, He estat potser massa passiu?
Això és una font principal de malestar, ja que repercuteix en el nostre estat d’ànim i en la nostra vida social, familiar i laboral. En la majoria d’ocasions acceptem passivament aquestes situacions, encara que de vegades podem arribar al límit i esclatar d’ira. Tot això simplement pel fet de no haver sabut gestionar i formular de manera correcta el que sentíem i esperàvem d’aquesta situació o persona. 
Avui dia l’assertivitat es defineix com la capacitat o habilitat d’expressar les nostres opinions i desitjos, defensar els nostres drets i realitzar suggeriments sense vulnerar les dels altres, fent-ho de forma respectuosa, educada i honesta. D’aquesta forma, se suggereix trobar un punt mitjà entre la passivitat i l’agressivitat que permeti obtenir un resultat, en principi, molt més beneficiós i gratificant. 

Dit així pot semblar senzill, però en la pràctica sabem que resulta més complicat. Les nostres experiències davant certes situacions i persones dicten la nostra forma d’afrontar les següents trobades, i fins i tot arribem a generalitzar sobre la base de característiques que considerem comunes. Per això, et proposem una sèrie de pautes perquè no et deixis portar ni per la por ni per la ira, i siguis capaç de manifestar el que creïs i penses de la millor manera: –        Els altres no poden llegir la teva ment: Pot semblar un aspecte banal però has de comprendre que els altres no saben el que penses ni el que vols tret que l’hi diguis. Per a això no serveix enfadar-nos i recriminar-los que haurien de saber-ho! Sinó que hem d’especificar quins són els nostres interessos. –        Reformula els teus pensaments negatius: No et deixis portar pels teus prejudicis, i procura positivizar allò que et suscitin els altres. De vegades podem estar molt convençuts d’alguna cosa i quan posem a prova les nostres creences ens adonem que no era per res així! –        Justifica les teves peticions: Donar motius és la millor forma de reduir les probabilitats que ens rebutgin, ja que l’altra persona es percatará que existeix una raó real que sustenta els teus interessos. –        Entén el punt de vista dels altres: En moltes ocasions, la millor manera d’aconseguir els nostres objectius o simplement que ens comprenguin, és començant per escoltar als altres i demostrar-los que tenim en compte la seva opinió. No siguem egoistes! Ells també necessiten sentir-se compresos. 
Al nostre centre de psicologia de Mataró et proporcionem una atenció individualitzada perquè potenciïs i millors aquesta crucial habilitat interpersonal. Per a això et posarem en mà dels nostres millors especialistes en habilitats socials.