Gràcies, perdona, t’estimo: El poder de les paraules

Naixem envoltats de persones significatives que li van donant sentit al nostre món i ens aporten benestar i estabilitat. Certament, no sempre ho percebem d’aquesta manera i, en moltes ocasions, tot i fer-ho, no deixa de ser curiós com de vegades ens pot costar tant exterioritzar i posar sobre la taula el que estem sentint, especialment quan aquest pot ser un missatge emocionalment potent.

Què ens impedeix fer-ho? És important que en un primer moment ens auto-observem i esbrinem què ens porta a deixar passar l’oportunitat de donar aquests missatges. A continuació t’oferim algunes opcions:

  • Restar-li importància: Seria potser un dels primers factors i més importants. Traiem la importància a dir o demostrar certes coses, infravalorant l’efecte que poden tenir.
  • Oblit: Es relaciona directament amb l’anterior. Com menys importància li donem, molt possiblement més ho deixarem passar.
  • Orgull: Som molt orgullosos, i això fa que especialment en situacions conflictives o discussions no cedim, fomentant que sigui encara més complicat que exterioritzem una emoció o un pensament positiu.
  • Esperar que sigui l’altre: Relacionat amb l’anterior, no volem ser els primers. Donem majoritàriament quan rebem, no adonant-nos de que si canviem l’ordre, i som nosaltres els que comencem a fer-ho, és possible que provoquem reaccions positives en els altres, la qual cosa conclogui en què poden animar-se amb més facilitat a fer el mateix.
  • Aprensió a la sensibilitat: De vegades hi ha certa por a mostrar-nos sensibles pel fet de parlar sobre emocions o per dir certes coses. Com si al fer-ho ens mostréssim massa sentimentals, tous o delicats.

Hem d’intentar deixar enrere els nostres prejudicis en relació a dir o mostrar certes emocions, i atrevir-nos a experimentar. Els beneficis apareixen tant a nivell personal com en relació als altres. Al fer-ho, generem un clima de major confiança, de benestar i fins i tot de gratitud. Provoquem que l’altre se senti escoltat, estimat, i que per això pugui permetre obrir-se a fer el mateix amb nosaltres. Seria alguna cosa així com “donar per rebre”, encara que no en el sentit literal, ja que és important no esperar sempre alguna cosa a canvi, sinó trobar el benefici en simplement ser nosaltres els que vam realitzar el canvi i ens atrevim a utilitzar aquestes magnífiques paraules.

Al nostre centre trobaràs professionals formats en diferents orientacions com la Teràpia Cognitiu-Conductual o l’orientació Sistèmica, treballant amb població tant adulta com infantil i juvenil. Si t’interessa algun tema en concret o tens qualsevol dubte posa’t en contacte amb nosaltres, estarem encantats d’atendre’t.