La catarsi: què és i en què consisteix

En el nostre dia a dia, és comú escoltar termes relacionats directament i indirectament amb el món de la psicologia per referir-nos tant a problemàtiques com a diferents fenòmens. Per exemple, “crec que sóc una mica bipolar”, o “tinc TOC (Trastorn Obsessivocompulsiu)”, o “aquesta persona m’està psicoanalitzant”… En la majoria d’ocasions, encara que aquestes paraules puguin guardar certa relació amb allò que volem descriure, van molt més enllà del que pensem, constituint patologies o processos més significatius i complexos del que pensem.

 

Aquest és el cas de la catarsi. Segurament haurem utilitzat en algun moment aquesta paraula, o haurem sentit a parlar de la seva importància o aparició en teràpia. Doncs bé, aquest terme té el seu origen ja a l’antiga Grècia, i era usat a la literatura per descriure l’alliberament emocional d’un personatge a través d’una experiència transformadora. En psicologia, de la mateixa manera, fa referència a l’alliberament emocional d’una persona a través del procés terapèutic. Així, es basa en la idea que nosaltres, els éssers humans, tenim emocions reprimides que és important alliberar per guarir. I aquest alliberament, es pot permetre o donar de diferents maneres, com poden ser la meditació, l’expressió artística, el plor, i per descomptat, la teràpia. Depenent del tipus d’orientació terapèutica, es farà més o menys èmfasi en la seva importància, sent la psicoanàlisi el seu precursor principal.

 

D’aquesta manera, des dels seus orígens amb Breuer i el mètode catàrtic com a principal artífex, se suggereix que alliberar aquestes emocions reprimides pot portar a un alleugeriment emocional i, per tant, a una reducció del malestar i l’estrès, fomentant la sanació emocional. En cada pacient s’han d’adequar les tècniques i les eines per permetre’l desbloquejar-se i exterioritzar, i és clau l’adaptació a les seves característiques.

 

Al costat de la psicoanàlisi, aquest mètode ha estat adaptat per altres orientacions, com per exemple la Teràpia Humanista, entre les quals hi ha la Gestalt. A més, s’ha utilitzat amb pacients que pateixen diferents patologies: trastorns d’ansietat, estat d’ànim (p. ex., depressió) o fins i tot abús de substàncies. Així, constitueix un objectiu que pot ser de per si terapèutic, encara que no suposa una condició imprescindible. Per a cada persona serà important plantejar uns objectius adequats al seu cas.

 

Posa’t en contacte amb el nostre equip de psicòlegs i psiquiatres, a Mataró, per rebre més informació. Estarem encantats d’escoltar-te i atendre’t.