La Depressió amb inici al peripart
L’espera i arribada d’un fill suposa un dels esdeveniments més especials i únics en les nostres vides. Per això, quan ens assabentem d’un nou embaràs, sigui propi o aliè (i especialment si és una persona propera), sol ser un bon motiu de celebració i felicitat. No obstant això, i encara que pugui semblar paradoxal causa de les connotacions que posseeix el passar a ser mare o pare, en ocasions el mateix fet pot cursar amb diferents problemes, sent l’ansietat i la depressió dos dels més comuns tant durant, com després de l’ naixement del nadó.
Els canvis hormonals, els esdeveniments estressants, la privació o aïllament social, o les complicacions durant l’embaràs o el part poden suposar factors potencials per desenvolupar diferents símptomes. Tots ells, poden afectar la persona en major o menor grau en funció de les seves característiques personals (com la vulnerabilitat psicològica o genètica), d’haver viscut i enfrontat experiències en certa mesura similars, i de l’educació familiar rebuda. D’aquesta manera, quan parlem de Depressió amb inici al periparto, ens referim a l’experimentació, durant l’embaràs o dins de les quatre setmanes després del part (segons el Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals, DSM-5), de símptomes com a estat d’ànim deprimit gairebé tots els dies durant la major part del dia, disminució del plaer o de l’interès, augment o pèrdua important de pes, insomni o hipersòmnia, sentiments de culpabilitat o inutilitat, fatiga o pèrdua d’energia … entre d’altres. Encara que hi ha divergències pel que fa a la seva prevalença, es calcula que entre un 3 i 6% de les dones experimentaran l’episodi descrit durant l’embaràs o en les setmanes següents al part. A més, cal tenir en compte que el 50% dels episodis diagnosticats en el “postpart”, realment s’inicien abans de donar a llum.
Cal remarcar a més, i en congruència amb les primeres línies escrites, que la immensa majoria de dones que pateixen aquesta problemàtica, concurrentment també manifesten diferents símptomes d’ansietat, arribant fins i tot a poder tenir freqüents atacs de pànic. Al costat d’això, alguns estudis demostren que els símptomes anímics i d’ansietat durant l’embaràs, augmenten el risc de patir un episodi de depressió després del part. A més, en els casos més greus poden aparèixer episodis maníacs i psicòtics, els quals encara que no solen ser els més freqüents, en cas d’aparèixer requeriran necessàriament atenció hospitalària a més de ambulatòria. Tot això pot tenir repercussions clares tant per a la mare com per al pare i la relació de parella, la qual es pot veure significativament afectada sobretot en funció de la gravetat i durada de l’episodi.
Al costat d’això, i com s’haurà pogut intuir, aquesta problemàtica pot repercutir clarament en el nadó. En aquest sentit, la depressió produeix efectes negatius especialment en el vincle mare-fill, ja que en la majoria d’ocasions els símptomes provoquen abstracció matern que interfereix en la capacitat per percebre i interpretar les diferents senyals del nen, la qual cosa es manifesta a través d’una baixa sensibilitat davant els seus diferents necessitats. Cal tenir present, que és al voltant de les 12 setmanes posteriors al part quan es detecten més episodis de depressió, de manera que resulta clau realitzar una avaluació i detecció primerenca per afavorir un millor pronòstic tant de la mare com del fill i la família íntegrament. Per aquest motiu, l’abordatge psicològic i mèdic tant infantojuvenil com d’adults pot ser crucial.
Finalment, i tot i que el quadre descrit pot resultar molt incapacitant, també val la pena recordar que durant i després de l’embaràs es produeixen canvis molt diversos, tant a nivell extern com intern a l’individu, els quals encara afecten de formes diferents, poden ser totalment adaptatius i per tant inoculatius. Podríem dir que alguns, o millor dit, l’afrontament adequat d’aquests pot enfortir tant la relació de parella com el futur vincle amb el nadó.
Si vols conèixer més sobre el tema exposat, o tens dubtes en relació a algun altre aspecte, pots contactar amb el nostre equip de psicòlegs situat a Mataró. Truca’ns sense compromís i et proporcionarem tota l’ajuda que necessitis.