La resiliència: definició i característiques
Al llarg de tota la nostra vida, passem per situacions que poden resultar-nos difícils de superar, d’afrontar. Fins i tot al llarg d’un mateix dia podem patir contrarietats que ens posin a prova, tant a nivell emocional com físic. Així, de vegades podem sentir-nos incapaços, o en certa manera, enfonsats per algun esdeveniment. En altres, en canvi, podem arribar fins i tot a sorprendre’ns de la fortalesa que hem demostrat. La variabilitat en el comportament i estat d’ànim que mostrem vindrà determinada, en gran part, pel concepte aquí presentat, la resiliència.
Aquesta es defineix com la capacitat que posseïm per afrontar i adaptar-nos a les diferents situacions, especialment quan aquestes són menys favorables. Dit d’una altra manera, es tractaria del mecanisme que permet la superació d’adversitats i el no quebrarnos emocionalment. No obstant això, cadascun de nosaltres la tenim en diferent grau, i això reflecteix que no només depèn de mecanismes innats, sinó que la podem modificar, aprendre o modelar. Així, les persones resilients tindrien les següents característiques:
- Autoobservació i detecció: acostumen a tenir facilitat per trobar la causa dels seus problemes. Mitjançant l’autoanàlisi, procuren tenir en compte com han afrontat conductual i emocionalment les diferents situacions perquè aquestes no tornin a repetir-se. Podríem dir que amb l’experiència enforteixen els seus recursos.
- Gestió emocional: solen mostrar una bona capacitat per gestionar les seves emocions. En aquest sentit, procuren que quan aquestes són especialment negatives, no els envaeixin. Per a això, busquen l’equilibri entre acceptar el seu estat emocional i canviar-lo, tendint més a la modificació quan l’estat és especialment negatiu.
- Objectivitat/realisme: Raonen ràpidament i troben alternatives realistes davant els diferents esdeveniments. Aquest mecanisme està molt lligat amb la capacitat anterior, ja que si tenim pensaments negatius o catastrofistes, normalment apareixeran emocions negatives, però si la nostra intepretació és més constructiva i tenim en compte diferents alternatives, probablement el nostre estat d’ànim millori.
- Autoconfiança i presa de decisions: Són persones que tenen en compte les seves possibilitats, i busquen potenciar-les per sobre de tot. Davant del dubte, focalitzen l’atenció en les seves habilitats i les posen en marxa. Aquest segon punt entroncaria la presa de decisions. Com més autoconfiança, molt possiblement hi hagi un pla d’acció eficaç més ràpid.
Junt amb aquestes característiques, la resiliència engloba altres com l’empatia, l’automotivació, l’autorespecte … En algunes patologies, com en els problemes d’autoestima, d’ansietat, i sobretot en la depressió, apareixen clares dificultats en aquest procés. Com hem remarcat a més, són habilitats que podem potenciar, entrenar, millorant així la nostra capacitat per fer front als esdeveniments negatius. Si vols formar-te o potenciar aquesta important habilitat, pots posar-te en contacte amb el nostre equip de psicòlegs, a Mataró. Estarem encantats d’ajudar-te i de proporcionar-te tot allò que necessitis.