Els éssers humans som éssers socials per naturalesa, és a dir, tenim necessitats socials. Tot i que hi hagi persones més o menys sociables, les relacions interpersonals formen part de les nostres vides. D’aquí la importància de la comunicació i de com la transmetem.

En el nostre dia a dia ens trobem amb situacions comunicatives difícils de gestionar, com l’expressió i la recepció de crítiques. Aquí et presentem algunes estratègies assertives per manejar les crítiques de manera efectiva.

Expressar una crítica constructiva

És important criticar només aquelles conductes que tenen veritable importància per a nosaltres i que ens afecten significativament si no es resolen. Aquí algunes tècniques per fer-ho de manera assertiva:

  • Tècnica del sandvitx: Comença amb un comentari positiu, després fes la crítica i acaba amb un agraïment.
  • Acotar la Conducta Molesta: Específica la conducta que t’incomoda. Exemple: “Quan puges el to de veu”.
  • Expressar què sentim: Descriu com et fa sentir la conducta. Exemple: “Jo em poso nerviós/a”.
  • Expressar Empatia: Mostra comprensió per la situació de laltra persona. Exemple: “Entenc que estiguis molt aclaparat/da per la teva feina”.
  • Fer una Petició de Canvi Clara i Directa: Suggereix un canvi específic. Exemple: “M’agradaria que quan parlis amb mi ho facis fent servir un to de veu més suau”.
  • Mostra Agraïment: Reforça l’actitud comprensiva de l’altre. Exemple: “Gràcies per escoltar-me i atendre la meva petició”.

Rebre una crítica justa

Saber rebre crítiques justes augmenta el control de les relacions conflictives, millora la confiança en un mateix i permet aprofitar millor les oportunitats daprenentatge. És important no negar cap crítica justa i no contraatacar amb cap altra crítica. Aquí algunes estratègies:

  • Escoltar Atentament la Crítica: Para atenció als components no verbals i espera que l’interlocutor acabi de parlar.
  • Demanar Detalls: Comprova el contingut exacte de la crítica. Exemple: “Què?, Com?, Per què?, On?”.
  • Tècnica de l’Asserció Negativa: Admet clarament l’error comès. Exemple: “Tens raó”.
  • Donar les Gràcies: Agraeix quan sigui oportú.
  • Pensar Solucions: Cerca solucions per evitar que l’error es repeteixi.
  • Demanar Temps: Si necessites temps per respondre, demana-ho.

Manejar crítiques hostils o no constructives

Quan la crítica és hostil o no constructiva, podem fer servir les següents tècniques:

  • Usar “Però”: Reconeix la part de veritat en allò que diu l’altra persona i mantingues la teva postura. Exemple: “Entenc el teu punt, però…”
  • Tècnica del Disc Rayado: Repeteix contínuament el punt principal del teu missatge sense atendre altres continguts.
  • Tallar la Interacció: Acaba la interacció tan aviat com sigui possible.

Millora les teves habilitats socials

Si us interessa explorar més sobre aquest tema i millorar les vostres habilitats socials en situacions incòmodes, no dubteu a contactar-nos. A Gabinet Psicològic Mataró, podem acompanyar-te durant tot el procés.

La tristesa és una de les emocions més evitades per l’ésser humà. Aquesta emoció ens fa sentir vulnerables, decaiguts, amb ganes de plorar i apàtics. Sentir tristesa significa reconèixer que alguna cosa o algú ens ha fet malbé, cosa que ens fa sentir incòmodes i propensos a evitar, camuflar, o ignorar aquesta emoció.

Conseqüències d’evitar la tristesa

Tot i que és possible evitar la tristesa, no és convenient. No enfrontar aquesta emoció té un cost i unes conseqüències específiques. En camuflar-la o ignorar-la, impedim que compleixi la seva funció adaptativa, que és alertar-nos i avisar-nos que hi ha alguna cosa que requereix la nostra atenció. La tristesa ens dóna l’espai per assumir els fets i fer el procés d’acceptació necessari. Assumir la realitat, acceptar-la i integrar aquest aprenentatge és crucial per superar futures situacions difícils i cercar els recursos necessaris per continuar creixent.

Motius per evitar la tristesa

Hi ha diverses raons per les quals podem evitar sentir tristesa:

  • Por al dolor emocional.
  • Vergonya o incomoditat associada a l’emoció.
  • Por de ser percebuts com a vulnerables.

No enfrontar la tristesa impedeix el nostre avenç en la gestió emocional i no incrementa les nostres competències. Evitar-la només acumula més dolor i dificultats, ia la llarga pot afectar la nostra salut.

Funció Social de la Tristesa

La tristesa té una funció social important. Quan expressem i compartim aquesta emoció, generem proximitat, cura i atenció de les persones al nostre voltant. Aquest ajut ens impulsa i acompanya cap endavant.

Gestionar la Tristesa amb Ajuda Professional

A Gabinet Psicològic Mataró, comptem amb professionals que et poden ajudar a gestionar millor les teves emocions, permetent-te afrontar els reptes passats i futurs. No dubtis a contactar amb nosaltres.

 

El Trastorn d’Ansietat Social, també conegut com a fòbia Social, és més prevalent als països desenvolupats que als països en vies de desenvolupament, a causa de la major freqüència d’exposició a situacions d’interacció social estressants. Els Estats Units es consideren el país amb la taxa més elevada d’aquest trastorn. A Espanya, la prevalença actual és del 13% i el converteix en un dels problemes d’ansietat més comuns.

El Trastorn d’Ansietat Social es caracteritza per:

  • Por o ansietat intensa en una o més situacions socials on la persona tem ser avaluada negativament per altres. Exemples inclouen interaccions socials, sentir-se observat mentre menja o beu, i actuar davant d’altres persones, com fer una xerrada.
  • Evitar situacions socials per por d’actuar d’una manera que es valora negativament o per por de mostrar símptomes d’ansietat.
  • Ansietat desproporcionada en relació amb l’amenaça real plantejada pel context social.
  • Persistència de la por, ansietat o evitació durant sis o més mesos.
  • Malestar significatiu generat per aquestes emocions, sense que es puguin atribuir a cap altra causa.

Com combatre l’ansietat social?

Evitar les situacions que generen ansietat perpetua aquesta por, augmentant l’ansietat i creant un cercle viciós d’evitació-por-ansietat. Per combatre això, és essencial exposar-se a les situacions que provoquen por de manera progressiva:

  1. Exposició Progressiva: Dividir les situacions en petits objectius i enfrontar-s’hi a poc a poc.
  2. Treball Intern: Combatre els pensaments que influeixen en aquesta por.
  3. Tècniques de relaxació: Practicar regularment per reduir l’ansietat.

A Gabinet Psicològic Mataró, comptem amb terapeutes especialitzats a tractar el Trastorn d’Ansietat Social. Si vols conèixer més sobre aquesta temàtica o necessites suport, no dubtis a contactar-nos. Estarem encantats d’acompanyar-te durant tot el procés terapèutic.

La comunicació és fonamental per establir vincles, relacions, expressar, comunicar, alliberar, aprendre, ensenyar i compartir. Ens podem comunicar a través de la paraula, escriptura, signes, senyals, dibuixos, sons, mímica, mirada, postura corporal i gestos. És impossible no comunicar; fins i tot quan no desitges comunicar, ja estàs comunicant alguna cosa.

Depenent de la forma i modalitat de la comunicació, trobem la comunicació verbal (la que expressem a través de les paraules) que representa el 20% de la comunicació i la comunicació no verbal (la informació que transmetem a partir dels gestos i el llenguatge corporal) que conté el 80% de la capacitat informativa que volem transmetre. Cal destacar que la comunicació no verbal inclou la comunicació paraverbal, que fa referència als sons que emetem sense paraules, com el to de veu, l’entonació i el ritme.

A continuació, presentem algunes tècniques que et resultaran útils a l’hora de comunicar-te davant d’un públic:

  1. Coneix la teva audiència: Adapta el teu discurs als seus interessos, sap què espera de la teva presentació i què els ha motivat a assistir-hi.
  2. Prepara el contingut: Acompanya’l de material audiovisual complementari i de suport per atraure l’atenció del teu públic. Fes que el contingut sigui atractiu i didàctic. Assaja la teva presentació fins a integrar-la per evitar improvisacions.
  3. Entrada a escena: Fes-la amb naturalitat, enfocant la mirada cap al teu públic abastant una visió global. Mantingues una postura corporal receptiva i sense tensions. Evita creuar els braços, els moviments estereotipats i moure’t en excés.
  4. Controla la respiració: Facilita la teva expressió verbal i vocalització. Tingues a mà una ampolla o got d’aigua per beure a glops petits, produint la saliva suficient que regularà el teu sistema nerviós.
  5. Permet-te els silencis: Fes servir els silencis per processar la informació i pensar el que diràs a continuació, evitant les falques.
  6. Evita assenyalar amb el dit: Aquest gest es percep com un atac. Si has d’assenyalar alguna cosa, fes-ho amb la mà oberta en forma de ventall, mostrant el palmell.
  7. Conclou amb un impacte positiu: Efectua un tancament amb una frase potent que resumeixi tot el contingut exposat i agraeix al públic la seva assistència i participació.

Al nostre Centre de Psicologia i Psiquiatria, Gabinet Psicològic Mataró, comptem amb un equip de professionals altament qualificats a parlar en públic i altres temàtiques. Si creus que et podem ajudar, estarem encantats d’atendre’t.

 

L’abús narcisista és una realitat dolorosa que afecta moltes persones. Identificar si ets víctima d’un narcisista és crucial per poder buscar ajuda i sortir d’aquesta situació com més aviat millor.

Què és l’abús narcisista?

Diversos estudis indiquen que al llarg de la nostra vida ens podem trobar amb més de 70 persones narcisistes en diferents àmbits com la parella, família, treball, estudis i vida social. Els narcisistes són descrits com a “assassins de guant blanc”, “violadors de l’ànima”, “la maldat encarnada” i “llops amb pell de xai”. Aquestes descripcions es deuen al comportament egocèntric, manca d’empatia, triangulació, amenaces, mentides, imposició, xantatge emocional, coacció, manipulació i agressivitat verbal o física.

Senyals d’Abús Narcisista

Podries estar sent víctima d’abús narcisista si experimentes alguna de les situacions següents:

  • Aïllament: T’allunya del teu entorn i éssers estimats.
  • Justificació per por: Justifiques les seves accions per por i assumeixes responsabilitats que no et corresponen.
  • Dependència: Et fa creure que sense ell no ets ningú.
  • Desvalorització: Et ridiculitza i t’infravalora davant dels altres.
  • Manca de Suport: No s’alegra dels teus èxits.
  • Reaccions Físiques: El teu cos, ment i ànima reaccionen negativament al contacte.
  • Culpa: Et fa sentir culpable per les accions.
  • Autoestima Baixa: Et fa dubtar de tu mateix/a.
  • Víctima Falsa: Es presenta com a víctima de les seves pròpies víctimes.
  • Doble Cara: Mostra una personalitat en societat i una altra amb tu.
  • Robar Dignitat: Sents que t’ha robat la teva dignitat i la teva intimitat.
  • Manipulació: Distorsiona la realitat i et culpa dels seus problemes.
  • Desatenció: Ignora els teus sentiments i necessitats.
  • Destrucció d’Il·lusió: T’ha robat la il·lusió i sents que no et pots allunyar.
  • Egocentrisme: Es creu el centre de lunivers.
  • Agressivitat: Mostra agressivitat verbal i/o física quan el contradius.
  • Bombardeig d’Amor: Utilitza la seducció per manipular-te.
  • Por: S’alimenta de la teva por i el poder augmenta quan destrueix el teu.
  • Dependència Emocional: Et fa centrar-te en les necessitats, oblidant les teves.
  • Necessitat de Lloança: Necessita que el llois contínuament per evitar atacs.

El nostre Centre de Psicologia i Psiquiatria a Mataró

Al nostre Centre de Psicologia i Psiquiatria, Gabinet Psicològic Matarò, comptem amb un equip de professionals especialitzats en el tractament de l’abús narcisista i altres problemes psicològics. Si creus que et podem ajudar, estarem encantats d’atendre’t.