Eines per a Parlar en Públic: Millora la teva Comunicació amb Èxit

La comunicació és fonamental per establir vincles, relacions, expressar, comunicar, alliberar, aprendre, ensenyar i compartir. Ens podem comunicar a través de la paraula, escriptura, signes, senyals, dibuixos, sons, mímica, mirada, postura corporal i gestos. És impossible no comunicar; fins i tot quan no desitges comunicar, ja estàs comunicant alguna cosa.

Depenent de la forma i modalitat de la comunicació, trobem la comunicació verbal (la que expressem a través de les paraules) que representa el 20% de la comunicació i la comunicació no verbal (la informació que transmetem a partir dels gestos i el llenguatge corporal) que conté el 80% de la capacitat informativa que volem transmetre. Cal destacar que la comunicació no verbal inclou la comunicació paraverbal, que fa referència als sons que emetem sense paraules, com el to de veu, l’entonació i el ritme.

A continuació, presentem algunes tècniques que et resultaran útils a l’hora de comunicar-te davant d’un públic:

  1. Coneix la teva audiència: Adapta el teu discurs als seus interessos, sap què espera de la teva presentació i què els ha motivat a assistir-hi.
  2. Prepara el contingut: Acompanya’l de material audiovisual complementari i de suport per atraure l’atenció del teu públic. Fes que el contingut sigui atractiu i didàctic. Assaja la teva presentació fins a integrar-la per evitar improvisacions.
  3. Entrada a escena: Fes-la amb naturalitat, enfocant la mirada cap al teu públic abastant una visió global. Mantingues una postura corporal receptiva i sense tensions. Evita creuar els braços, els moviments estereotipats i moure’t en excés.
  4. Controla la respiració: Facilita la teva expressió verbal i vocalització. Tingues a mà una ampolla o got d’aigua per beure a glops petits, produint la saliva suficient que regularà el teu sistema nerviós.
  5. Permet-te els silencis: Fes servir els silencis per processar la informació i pensar el que diràs a continuació, evitant les falques.
  6. Evita assenyalar amb el dit: Aquest gest es percep com un atac. Si has d’assenyalar alguna cosa, fes-ho amb la mà oberta en forma de ventall, mostrant el palmell.
  7. Conclou amb un impacte positiu: Efectua un tancament amb una frase potent que resumeixi tot el contingut exposat i agraeix al públic la seva assistència i participació.

Al nostre Centre de Psicologia i Psiquiatria, Gabinet Psicològic Mataró, comptem amb un equip de professionals altament qualificats a parlar en públic i altres temàtiques. Si creus que et podem ajudar, estarem encantats d’atendre’t.