Quina funció tenen les nostres emocions?
Són molts els estudis i les propostes fetes en relació tant a la definició i comprensió de les emocions, com al seu paper en les nostres vides. Paul Ekman, Izard, Plutchik o Tomkins són alguns dels teòrics que s’han dedicat al seu estudi i delimitació. Així, està clar que formen part inevitable de nosaltres mateixos, i d’algunes ja s’ha descobert que apareixen molt aviat després del naixement. Però quina funció tenen? Podem parlar de mecanismes específics per a cada sentiment?
En primer lloc, i a nivell general, hi ha acord per dir que les emocions compleixen tres funcions generals:
- Funció adaptativa: Possibiliten l’ajust de la persona a les noves condicions de l’entorn. A més, preparen a l’organisme per a l’acció, sigui quina sigui aquesta. Per això, podríem dir que faciliten la supervivència i el desenvolupament en el nostre entorn.
- Funció social: També podem entendre-les com un senyal o forma de comunicar-nos, i d’aquesta manera modular o influir en la conducta dels altres. Ens ajuden a comprendre tant el nostre estat d’ànim com el dels altres, i d’aquesta manera adequar-nos a les necessitats de moment.
- Funció motivacional: Tenen la capacitat de energitzar l’organisme, de potenciar o dirigir la conducta cap a alguna cosa o algú. Qualsevol que sigui el sentiment que tinguem, facilitarà que actuem en una o altra direcció.
Al costat d’aquestes funcions més generals, se n’han proposat algunes molt més específiques per a cada emoció: la sorpresa s’ha relacionat amb l’exploració, el fàstic amb el rebuig, la por amb la protecció, l’alegria amb l’afiliació, la tristesa amb la reintegració i l’ira amb l’autodefensa.
Conèixer i detectar les nostres emocions ens pot permetre comprendre’ns molt més. Si a més potenciem l’acceptació, és possible arribar a tenir un gran control sobre nosaltres mateixos. Podem permetre’ns obrir-nos a l’experiència de sentir el que ens passa, sense jutjar-nos i sense procurar tapar-ho, ja que d’aquesta manera és possible que ajudem a prevenir problemes o dificultats emocionals majors (depressió, ansietat…).
Si vols conèixer més, o tens qualsevol dubte, posa’t en contacte amb el nostre equip de psicologia, a Mataró. Estarem encantats d’atendre’t.