Beneficis psicològics del perdó

Moltes vegades infravalorem el poder que tenen certes paraules, tant per a nosaltres mateixos com per als altres. En general, ens costa expressar certes coses, com ara donar les gràcies, dir t’estimo, i, sobretot, demanar perdó. L’ego, la rancúnia, la vergonya, o el simple fet de no rebre’l sovint, poden fer que reprimim exterioritzar-lo, no adonant-nos de la potència i utilitat que té el seu ús.

 

En aquest sentit, el perdó es pot entendre de dues maneres: com aquella decisió voluntària i conscient, que permet alliberar l’altre de sentiments negatius com el ressentiment, el dolor, l’enuig o la culpa. I com a actitud, implicant estar disposat a acceptar la responsabilitat de les nostres pròpies percepcions, i comprenent que són alternatives o opcions, no fets en si objectius. A més, però, el perdó no només allibera l’altre, sinó que també té beneficis clars i significatius per a la nostra salut mental:

 

  • Benestar mental i emocional: Perdonar i principalment perdonar-nos suposa un antídot contra l’estrès, l’ansietat i la depressió. Quan ens alliberem de la càrrega emocional negativa, experimentem més benestar i més satisfacció amb nosaltres mateixos i amb la vida. El perdó és per si mateix terapèutic.

 

  • Millora en les relacions: En aquest sentit, demanar i rebre disculpes enforteix els llaços afectius i promou relacions saludables. Quan abandonem el ressentiment, obrim un espai per a la comprensió, l’empatia i la reconciliació. Així, el perdó ens ajuda a fer ponts entre nosaltres.

 

  • Alliberament emocional: Quan perdonem, i sobretot ens perdonem, l’autoinculpació, el ressentiment, i la rancúnia que ens lliguen al passat es dilueixen. D’aquesta manera, ens alliberem d’una càrrega que podem arrossegar des de temps enrere, i trobant pau interior. El perdó en aquest sentit suposa un alliberament per al nostre ésser.

 

  • Empoderament: En perdonar, prenem control de les nostres emocions i decisions. Així, no permetem que sigui el passat el que únicament ens defineixi, i obrint-nos a noves possibilitats. El perdó, en aquest sentit, ens enforteix.

 

Certes patologies com els problemes depressius o les dificultats relacionades amb l’autoestima es relacionen amb un excés d’autocàstig i autoinculpació i, per tant, amb un dèficit d’autoperdó. Identificar-ho i treballar-ho per potenciar-lo pot resultar una eina indispensable en el procés terapèutic.

 

Si us ha interessat l’article, o voleu conèixer més sobre aquest o qualsevol altre tema, us animem a que us poseu en contacte o us apropeu al nostre centre de psicologia i psiquiatria, situat al centre de Mataró. Us atendrem i proporcionarem tota la informació que necessiteu.