Claus per millorar la relació de parella

L’AMOR I L’ENAMORAMENT
A l’inici d’una relació apareix l’enamorament. Tot comença per una atracció física, seguida d’una atracció personal i que es caracteritza per:
– Fort desig d’intimitat i unió física
– Desig de reciprocitat
– Por al rebuig
– Pensament obsessiu que interfereix a l’activitat diària
– Pèrdua de concentració
– Forta activitat fisiològica davant la presència de la persona de la que s’està enamorada
– L’únic centre de la seva atenció és l’altre
– Idealització de la persona. Es magnifiquen les qualitats positives de l’altre
 No hi ha una dada exacta, però estadísticament es calcula que l’enamorament dura entre el primer mes fins als 3 primers anys, per deixar lloc a l’amor, que arriba més tard. L’amor es caracteritza per una constant entrega i acceptació de l’altre, es requereix tenir paciencia, comprensió, apertura i s’ha de treballar a diari per poder superar les dificultats. L’amor vertader es fonamenta en la realitat, trascendeix a la idealització de la parella i posseeix una projecció estable i a llarg termini.
 LES DISCUSSIONS
Hi ha tantes parelles com persones al món, perquè cada parella és única i incomparable. ­­
Discutir dins de l’àrea de parella és quelcom normal i força habitual, però no hem de pensar que discutir és una cosa saludable o positiva, ja que tota discussió pot acabar deteriorant la relació de parella, distanciant-la fins portar-la al trencament definitiu.
La freqüència, la intensitat i les diverses situacions en que es donen les discussions, marca la diferència entre unes i altres parelles, ja que n’hi ha que discuteixen a tota hora per qualsevol motiu i n’hi ha que pràcticament no ho fa mai. Consells per disminuir la freqüència i la intensitat de les discussions:
–        Parlar amb un to agradable de veu i sobretot no cridar mai. Quan una persona està enfadada és difícil controlar això, però cal recordar que no per més cridar es té més raó. Si tu crides, la teva parella s’exaltarà i també et cridarà i no resoldreu el problema que us ocupa, sinó tot el contrari, en tindreu dos, el que ja teníeu i el que tindreu per haver-vos faltat al respecte.
–        És fonamental escoltar de forma activa l’altre, respectant el seu torn de paraula i deixant que expressi amb llibertat el seu punt de vista del que ha passat. Per poder comprendre què li preocupa o què molesta a l’altre, cal escoltar primer i després expressar el que un pensi. Important expressar el que es sent de forma clara perquè la parella es pugui posar a la nostra pell i ens pugui comprendre millor.
–        Cal no adoptar determinades actituds com les que es descriuen a continuació:
o   Menysprear el punt de vista de l’altre
o   Mostrar-se arrogant
o   Postura prepotent
o   Creure que es té la raó absoluta de tot
Aquestes actituds posen un membre per damunt de l’altre i l’únic que provoquen és que la discussió pugi de to i acabi en un problema més gran.
–        És molt important parlar des del “JO” en lloc des del “TU”. D’aquesta manera s’aconsegueix suavitzar l’actitud amb que la parella rep el missatge i el viu amb més humilitat. No és el mateix dir “tu m’has fet mal” que dir “jo m’he sentit malament”. Els missatges des del “tu” són més agressius i culpabilitzadors i faran que la parella es posi a la defensiva.
–        Quan tenim una discussió cal assumir la responsabilitat, ja que “dos no discuteixen si un no vol”.  Davant els problemes cal evitar veure les coses des dels extrems, blanques o negres, i per això és important assumir la part de responsabilitat que cadascú té en el conflicte. Per això és important començar exposant tota la part positiva de la teva parella i acceptant la responsabilitat que tens tu per a continuació parlar de la part negativa i el que t’ha molestat d’ella. D’aquesta manera la seva actitud serà més positiva i conciliadora.
–        És fonamental saber demanar perdó si un s’ha equivocat. No costa res i la parella ho agraeix moltíssim. Cal pensar que val més demanar perdó que estar enfadat, perquè el que és fàcil és deixar-se portar per la ràbia i seguir enfadat. Cal assumir els errors propis, demanar perdó i rectificar, per poder tenir més felicitat en la relació de parella.
–        Cal buscar el moment adequat per discutir. Deixar-ho per més endavant quan els ànims estan més calmats pot ser una bona opció. Pot ser una bona opció marxar a fer un passeig i reflexionar sobre el que ha passat per mirar de veure les coses d’una forma més realista, madura i reflexionada i tenir la conversa quan un està més tranquil.
–        No podem passar per alt alguna cosa que ens fa mal de la parella. Fer veure que no ha passat res no farà més que repetir-se en el temps, ja que el problema quedarà sense resoldre i es converirà en un problema latent, disposat a explotar en qualsevol momento per petit que sigui l’estímul que el provoqui.
 CONSELLS PER MANTENIR VIU L’AMOR EN LA PARELLA
1-    CADA DIA UN PLA DE CONQUESTA
2-    MANTENIR UNA VIDA PRÒPIA
3-    MOSTRAR INTERÈS PEL QUE FA L’ALTRE
4-    MODIFICAR LES RUTINES AMB FREQÜÈNCIA
5-    TENIR MOMENTS EXCLUSIUS DE PARELLA
6-    TENIR RELACIONS SEXUALS SATISFACTÒRIES
7-    PRENDRE’S LA RELACIÓ COM UN REPTE
8-    TENIR COMPLICITAT

Cristina Martínez Viana
Directora del Gabinet Psicològic MataróPsicóloga