Com comunicar-se amb els fills adolescents

Donar missatges clars. És un error dir a la mateixa cosa “No” un dia i “Sí” un altre dia al teu fill adolescent, tret que les circumstàncies hagin canviat.

Donar missatges clars ajuda a crear una base de confiança, fomenta el bon comportament i ajuda a baixar els nivells d’estrès en una família
Aprendre a escoltar i respondre amb respostes que incentiven la comunicació i evitin que el teu adolescent surti del saló d’un cop de porta.

Emprar un to positiu i utilitzar llenguatge corporal afirmatiu mentre parles.

Tractar al teu fill adolescent amb el mateix grau de respecte amb el qual esperes que et tracti a tu. No li insultis mai, no li ridiculitzis tampoc.

Donar missatges afirmatius. Cada vegada que es presenti l’ocasió, recordar-li que li vols. Quan s’ha arreglat, digues-li que està molt maco. Quan ordena la seva habitació sense que l’hi hagis demanat, comenta-li-ho de tal forma que se senti orgullós (encara que no t’ho vagi a demostrar)
No perdis el geni i no cridis. Si comences a cridar, la capacitat receptiva del teu adolescent es baixarà a zero. Hi ha moments en els quals tod@ adolescent creu que els seus pares no li comprenen, que li fan la vida impossible. I quan cridem per frustració o ràbia, només aconseguim allunyar-los més. Si creïs que vas a perdre els papers, suspèn la conversa per reprendre-la en un moment en el qual has aconseguit sobreposar-te.

Ser precís i donar detalls sobre el que esperes del teu fill. Pots escriure un planning i pegar-ho en la nevera com a recordatori. Sempre és bé escriure sobre paper regles i acords importants, perquè així ambdues parts poden consultar el paper quan sorgeixi una confusió sobre una norma específica.

No ningunear mai al teu fill quan estàs enfadat o trist. Si alguna cosa que fa o diu t’enfada o entristeix d’en gran manera, digues-li que no està en condicions de seguir una conversa abans d’allunyar-te. És perillós ignorar-li o deixar de parlar-li i seguir tan normal amb altres membres de la família, perquè només aconseguiràs distanciar-li cada vegada més.

Evitar dir frases com “perquè ho dic jo”. Explica les teves raons de forma tranquil·la al teu fill. Els adolescents saben que l’última paraula la tindran els seus pares, però és important que sàpiguen per què els demanem que facin alguna cosa que no volen fer, o per què els prohibim certes actituds.
En una conversa, no entris en un monòleg. Acaba les teves frases amb una altra que convidi a la comunicació:

Què penses tu?
Sembla molt important per a tu, intenta explicar-me per què
Bona pregunta, intentaré contestar
M’interessa molt conèixer la teva opinió
Comprens el que t’intento explicar?
Vols parlar?
Aconseguir una coherència entre el que prediques i el que practiques. És important donar exemple per tenir credibilitat
Evitar frases negatives que més aviat aconsegueixen tot el contrari, com per exemple:

Si tornes a dir això et….
Em porta sense cura què fan els teus amics
No vinguis plorant a mi si et surt malament
No et creo
No comprens res
Pregunta-li-ho a la teva mare/pare
Escoltar amb atenció al teu fill quan et parla. No facis una altra activitat mentre, i si estàs fent alguna cosa quan comenci, para. Mira al teu adolescent, escolta i ofereix un comentari quan acabi.

Organitzar activitats conjuntes, de vegades amb tota la família, de vegades sols. Excursions, menjars, un sopar fora, vacances…. Si el teu adolescent no vol passar totes les vacances amb la família, intenta buscar una solució i ajuda-li a trobar la manera de passar temps amb els seus amics i temps amb la seva família.