Claus per motivar una persona a acudir a psicoteràpia
Realitzar un procés terapèutic és una experiència gairebé imprescindible. Ja són molts els estudis que proposen realitzar psicoteràpia com a primer recurs per a una gran varietat de dificultats (p.ex., ansietat, depressió, problemes d’autoestima…), posant-la fins i tot per davant de la medicació. Però no sols això, sinó que pot suposar una experiència d’autoconeixement i creixement individual espectacular.
Moltes vegades, tot i que veiem clarament que certes persones del nostre entorn podrien beneficiar-se molt d’anar a teràpia, ens costa que prenguin la iniciativa i es comprometin. Moltes vegades per por, d’altres per desconeixement, i d’altres per minimitzar-ne tant la problemàtica com la importància de realitzar un treball emocional i personal. Per això, a continuació us proporcionem algunes claus que us poden ajudar a animar i potenciar que les persones acudeixin a un servei psicològic:
- Escoltar i observar obertament: Aquest és el primer pas, i sense aquest no poden existir els altres. De vegades oblidem el simple fet d’atendre i escoltar de la manera més oberta possible l’altre, sense jutjar ni opinar segons allò que nosaltres considerem. Comprendre l’altre i fer-lo sentir validat és clau.
- Desestigmatitzar: Anar al psicòleg no vol dir estar “boig”, o la necessitat de tenir un problema significatiu. Suposa una experiència de creixement personal, en què principalment es donen eines per potenciar que la pròpia persona elabori i tregui a lluir els seus propis recursos per fer front a una situació o situacions externes o internes, o millorar algun atribut o aspecte de la seva vida personal . Entendre això i transmetre-ho pot ser útil fins i tot com a única eina.
- Informar: Per tal de potenciar el pas anterior, convé informar sobre els objectius i els beneficis de la teràpia psicològica. Per això, hem d’intentar recopilar informació comprensible i útil, o fins i tot podem trucar a algun servei per simplement reunir informació per a la persona.
- Reconèixer els nostres límits: Aquest pas pot resultar complicat. Allunyar-nos i acceptar que no hem d’assumir tota la responsabilitat de la situació de la persona que ens preocupa és importantíssim, però també molt difícil. Volem trobar una solució, fer-la sentir bé, i evitar el seu patiment, però la nostra ajuda arriba fins a cert punt, i és important delegar aquesta funció a un professional tenint clar però que el nostre paper seguirà sent important en tot el procés.
- Proposar-nos com a acompanyants: Una cosa que moltes vegades apareix com a detonant per acudir, és que ens proposem com a acompanyants de la persona. Això pot facilitar que se senti segura, i no sola davant la seva situació. Posteriorment serà aquesta (en el cas d’adults) la que decideixi si vol que entrem amb ella a la sessió.
Decidir anar al psicòleg no és fàcil, suposa un procés d’introspecció i una decisió valenta, ja que inicialment ens trobarem amb algú desconegut, amb el qual, si creem un bon vincle, anirem obrint-nos per aprofundir en les nostres preocupacions. El primer pas pot ser el que costa més, però un cop oberta la porta, podem descobrir un món meravellós.
T’animem a acudir al nostre gabinet de psicologia, situat a Mataró, per conèixer-nos i endinsar-te en el que pot ser un procés de canvi i millora per a tu i per al teu entorn. T’atendrem i et proporcionarem tota la informació que necessitis.