Com ser més optimista

Us donem una sèrie de trucs i secrets que poca gent coneix per ajudar-te a sentir-te confiat, segur i optimista immediatament. Moltes recerques proven que als optimistes els va molt millor a les àrees de salut, riquesa i carrera exitosa.

El sentit comú i la majoria de la gent, sempre ens ha dit que ser optimistes ens ajuda a ser més reeixits en la nostra vida. No obstant això, és possible que no tinguem moltes respostes lògiques al per què ha de ser així, o no tinguem clar exactament com podem ser optimistes per experimentar els seus avantatges.

En els últims anys, la recerca en psicologia, s’ha esforçat per conèixer millor quins fortaleses i competències poden afavorir a una major satisfacció personal que ens ajudi a tenir una vida plena. Segons aquestes troballes definitivament l’optimisme és un complement que no podem oblidar!

L’expectativa psicològica formula que els assumptes humans aniran bé malgrat els contratemps i de les frustracions, que solen ser salvades per procediments com l’humor i la resiliència. Com a valor ètic, és la idea que té l’ésser humà de sempre aconseguir el millor i aconseguir-ho d’igual manera, malgrat la dificultat que para això presenten algunes situacions o trobar el costat bo i aconseguir els millors resultats. Així mateix, és bastant difícil obtenir una definició universal de la idea de bé, concepte en general associat a la felicitat o a la satisfacció de totes les necessitats materials i espirituals, que l’epicureisme identifica amb el plaer físic i intel·lectual.

Des del punt de vista de la intel·ligència emocional, l’optimisme és una actitud que impedeix caure en l’apatia, la desesperació o la depressió enfront de les adversitats. La noció d’optimisme s’oposa al concepte filosòfic de pessimisme. En general, el corrent és que les persones no es decantin única i exclusivament per optimisme o pessimisme, sinó que ambdues poden trobar-se alternativament en un únic individu o aplicades a diferents àmbits, ja que la identificació amb una o una altra d’elles de forma excloent ratlla en la patologia o la malaltia psiquiàtrica. Igualment si es passa d’un optimisme exagerat (hipertimia i eufòria) a un pessimisme així mateix extrem (hipomanía, tristesa) sense passar per un llarg estat intermedi, això indica trastorn bipolar o algun tipus de ciclotímia.

Les persones optimistes apareixen fortament motivades i amb prou feines pateixen estrès, estan més relaxades que els pessimistes i es troben més connectades amb tot; per això és més fàcil que els sorgeixin idees: són més receptives i fèrtils i solen ser més creatives. Aquesta creativitat individual es contagia empatizando l’emoció de l’entusiasme, de manera que les persones optimistes solen ser grans impulsores de projectes i equips.

U dels més fascinants descobriments de la psicologia contemporània, obra de Martin Seligman, pare de la psicologia positiva, ha estat el que l’optimisme es pot aprendre. No és científica, doncs, l’afirmació que el pessimisme o l’optimisme són conductes innates.

Com ser realment optimista?
Sembla tenir molt a veure amb les expectatives. Els optimistes, tenen una predisposició a esperar resultats positius en les seves vides, amb una creença general que “les coses van a sortir bé” encara que passin per moments difícils. Aquesta virtut sembla desenvolupar-se en funció de l’explicació que hem donat als esdeveniments en el passat, és a dir, com interpretem les nostres experiències.

Segons s’ha trobat, les persones amb un estil optimista, solen atribuir els esdeveniments positius, a causes permanents, globals i que tendeixen a deure’s a si mateixos. Per exemple, quan són ascendits en el treball, ho atribueixen al fet que la vida és justa i que ells són realment competents. Això ajuda a tenir creences positives que conviden a aproximar-nos al món, a la gent, a experimentar sense por, i a confiar en les nostres capacitats, sobre les quals tenim control i són estables en el temps.

Al seu torn, els esdeveniments negatius solen atribuir-los a factors externs, temporals i específics. Per exemple, una actitud hostil de la seva parella o un amic, l’atribueixen al fet que possiblement ha tingut un mal dia i ho ha fet sense pensar. Aquest tipus d’explicació ens convida a donar-li una segona oportunitat, protegeix la relació amb l’altre i a nosaltres mateixos. Això és molt menys dolorós i més fàcil de manejar, que pensar que totes les persones són cruels i que hi ha alguna cosa dolent en nosaltres que no ens permet tenir bones relacions. Per tant, l’optimista, posa la causa d’aquest esdeveniment negatiu en alguna cosa passatger i puntual, demà serà un altre dia!
Encara que l’èxit de les coses que fem depèn de molts factors, sembla que pot resultar-nos molt més útil aprendre a canviar les explicacions que donem a les nostres experiències. Mantenir l’esperança que les coses van a millorar definitivament ens pot fer la vida una mica més fàcil i més exitosa!

Aquí tens 5 tècniques que pots posar immediatament en pràctica. Cadascuna pren solament un minut, de manera que pots començar ràpidament i obtenir resultats avui mateix.

1. Postura alçada i grans passos
Les persones optimistes van sempre alçades, caminen ràpid i donen grans passos. La postura dels pessimistes és fluixa i descurada, caminen a poc a poc i donen passos petits. Imagina’t a una persona que camina amb el seu cap alçat, espatlles enrere i que camina amb passos llargs. Aquesta persona transpira confiança. Perquè és crucial la postura alçada? Perquè perquè pots redreçar el teu cap, tens primer que redreçar el teu cos.

2. Veu alegre
Un alleujament ràpid per sentir-se motivat és utilitzar una veu alegre. Pensa en algun moment en què l’et senties molest. El teu telèfon sona, ho contestes i t’adones que la persona que crida és algú a qui tu vols impressionar. T’aposto al fet que canvies el teu to de veu per un alegre per impressionar a aquesta persona i el resultat és que el teu, immediatament, et comences a sentir més motivat. Perquè una veu alegre és un arma tan poderosa per a l’optimisme? Recerques psicològiques proven que emocionalment la persona sent l’emoció que actuen en aquest precís moment. Així que si actues estar content, t’asseguis content. I una veu optimista és la forma més ràpida per actuar optimísticamente.

3. Utilitza paraules positives i motivadores
El pessimista diu “Tinc un problema” Per contra, l’optimista diria “Tinc una oportunitat per fer-ho millor la propera vegada”

4. Utilitza actituds positives
La millor manera de convertir-te en un optimista és senzillament enfocar-se en les solucions i no en els problemes. Cada vegada que una dificultat sorgeix, pots crear immediatament solucions i engegar-les. Enfoca’t en les solucions i noen els problemes, en les fortaleses i no en les febleses. Perquè és tan important l’enfocar-se en les solucions? Perquè solament pots tenir un pensament en el teu cap alhora. Així que si t’enfoques en les solucions, no podràs regodearte en els problemes, ni queixar-te, culpar o lamentar-te.

5. Sigues un model a seguir
Recorda un moment en la teva vida en el qual vas anar el model a seguir per a algú més. Al mateix temps que ajudaves a aquesta altra persona, també t’estaves ajudant a tu mateix. Si et converteixes en un model d’optimisme per als teus empleats, companys de treball, familiars i amics, al mateix temps et fas a tu mateix més optimista.

Com pots fer això? Assegura’t que tots et vegin amb una postura alçada, donant passos ferms i llargs, parlant en un to alegre, utilitzant paraules positives i enfocant-te en les solucions.

Qualsevol pot convertir-se en una persona optimista. Quan utilitzes aquestes 5 tècniques, t’asseguis invariablement amb un pes menys sobre la teva esquena. Et sentiràs positiu, motivat i confiat. Solament necessites uns pocs minuts per posar aquestes tècniques en pràctica. Poden ser la teva clau perquè millors la teva salut, riquesa i carrera.