Com superar els traumes del passat

QUÈ SÓN ELS TRAUMES I COM SUPERAR-LOS

Generalment es denomina trauma psíquic o trauma psicològic tant a un esdeveniment que amenaça profundament el benestar o la vida d’un individu, com a la conseqüència d’aquest esdeveniment en l’aparell o estructura mental o vida emocional del mateix.

En els termes de la psiquiatria un trauma és definit, indirectament, com a “exposició personal directa a un succés que embolica amenaça real o potencial de mort o greu dany o altres amenaces a la integritat física personal, o ser testimoni d’un succés que embolica mort, dany o amenaça a la integritat física d’una altra persona, o assabentar-se de la mort no esperada o violenta, dany seriós, amenaça de mort o dany experimentats per un membre de la família o una altra relació propera. La resposta de la persona al succés ha d’embolicar por intensa, sentit d’incapacitat d’exercir control o horror. En nens, la reacció ha d’embolicar comportaments agitats o desorganitzats.

El que fa el trauma és desequilibrar el sistema mental del subjecte i la seva existència des del punt de vista de les emocions.
El trauma sorgeix a causa d’una por de gran intensitat (terror) o la falta de capacitat per controlar un perill real o potencial. És habitual que aparegui quan el pacient és testimoni d’un fet vinculat al dany o la mort d’un altre ésser humà, o quan rep una notícia inesperada i tràgica relacionada amb un ser estimat.

Quan ocorre un succés traumàtic, pot afectar-te a nivell mental, emocional i fins i tot físic. A llarg termini, pot convertir-se en problemes com a ansietat, depressió o trastorn d’estrès postraumático (TEPT). Però amb les estratègies adequades, el temps i un bon sistema de suport, podràs superar amb èxit un succés traumàtic.

El problema dels traumes és que malgrat haver ocorregut molts anys enrere, tenen tal impacte emocional i causen tal pertorbació emocional, que se segueixen manifestant les seves seqüeles la resta de les nostres vides. Per això és tan important abordar i superar els traumes del nostre passat, per alliberar-nos de les seqüeles que ens han provocat.

La teràpia d’elecció per superar els traumes és el EMDR, de les sigles de l’anglès eye movement desensitization and reprocessing. La teràpia EMDR està avalada per l’Organització Mundial de la Salut i les Guies Clíniques Internacionals per al tractament del trauma. Es basa en la comprensió de l’efecte de les experiències vitals adverses i traumàtiques sobre la patologia i en el processament d’aquestes experiències a través de procediments estructurats que inclouen moviments oculars o altres formes d’estimulació bilateral. La seva aplicació s’ha estès a un ampli rang de problemes clínics

En el procés amb EMDR, el terapeuta treballa amb el pacient per identificar un problema específic que serà el focus del tractament. El pacient descriu l’incident traumàtic, a partir del com és ajudat pel terapeuta perquè seleccioni els aspectes més importants i que més ho angoixen d’aquest incident. Mentre el pacient fa moviments oculars (o qualsevol altra estimulació bilateral) li vénen a la ment altres parts del record traumàtic o altres records. El terapeuta interromp els moviments oculars cada tant per assegurar-se que el pacient estigui processant adequadament.

El tractament amb EMDR pot ser des de 3 sessions per a un trauma simple fins a més d’un any per a problemes complexos.

Al nostre centre de psicologia de Mataró estem àmpliament formats en la teràpia EMDR, tant en adults com en nens. Si has sofert un trauma no dubtis a contactar amb els nostres psicòlegs experts en trauma per alliberar-te del dolor que aquest trauma t’ha produït.