Consumir alcohol a l’embaràs danya irreversiblement el bebè

Dia Mundial de la Síndrome Alcohòlica Fetal: dimarts dia 9 de setembre

El dia 9 de setembre, el 9 del 9 pels mesos de l’embaràs, es convoca el Dia Mundial de la Síndrome Alcohòlica Fetal, que és un conjunt de greus conseqüències per al bebè si la futura mare beu alcohol. La societat científica SOCIDROGALCOHOL va ser una de les primeres entitats europees a sumar-se a la crida d’atenció sobre el consum d’alcohol en l’embaràs.

A Espanya afecta a 2 de cada 1.000 nounats vius.

El consum d’alcohol durant l’embaràs és la principal causa que es podria prevenir de defectes congènits i trastorns del desenvolupament en la UE.

La síndrome alcohòlica fetal s’ha convertit en la segona causa de retard mental després de la síndrome de Down.
Cada any, el 9 de setembre, es convoca a nivell internacional el Dia de la Síndrome Alcohòlica Fetal, per recordar que la dona ha d’abstenir-se completament de beure durant la gestació. En els casos de major gravetat es pot produir la mort fetal. La Síndrome Alcohòlica Fetal (SAF o FAS) que cursa amb malformacions té una gravetat moderada. I els Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal (FASD) poden manifestar-se com a alteracions més subtils de l’aprenentatge i del comportament, sense presentar malformacions.

El consum d’alcohol durant l’embaràs és la principal causa coneguda de defectes congènits i trastorns del desenvolupament en la UE. Segons recerques recents, una dona embarassada que consuma qualsevol quantitat d’alcohol està en risc de tenir un nen amb Síndrome d’Alcoholisme Fetal. En els casos més greus, el consum d’alcohol durant l’embaràs pot arribar a causar avortaments espontanis, naixements de bebès morts i greus malformacions cardíaques o cerebrals.

La Guia Clínica d’alcoholisme, presentada per SOCIDROGALCOHOL en les passades Jornades Nacionals de Sevilla 2014, i d’accés lliure en http://www.socidrogalcohol.org/, indica que “El consum d’alcohol durant l’embaràs ocasiona malformacions, retard en el creixement, pes i talla i retard mental entre altres símptomes. Conegut i descrit des de fa més de 40 anys, la síndrome alcohòlica fetal s’ha convertit en la segona causa de retard mental després de la síndrome de Down. Diagnosticat previ al naixement, les cures de la mare i de l’embrió han d’extremar-se; després del naixement, les cures mèdiques i educacionals suposen una càrrega social i econòmica molt important, la qual cosa ha de sumar-se als costos produïts pel consum d’alcohol.

La incidència a cada país varia; a Espanya es calcula que la Síndrome Alcohòlica Fetal pot afectar a 2 de cada 1.000 nounats vius, però els Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal, que cursa amb símptomes de dèficit d’atenció, de l’aprenentatge i alteracions del comportament, que sol estar associat a fracàs escolar i inici precoç del consum excessiu d’alcohol, poden afectar a una població 10 vegades major.

Alguns estudis ja han cridat l’atenció sobre l’alt volum de nens afectats a Europa. Segons algunes anàlisis (Epidemiology of FASD in a province in Italy: prevalence and characteristics of children in a random sample of schools realitzat per May PA et allii, in Alcohol Clin Exp Cap de bestiar. 2006 Sep;30(9):1562-75 in Pub Med: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16930219) la prevalença de SAF (FAS) arriba del 3,7 al 7,4 de cada 1.000 nens en algunes zones, la qual cosa eleva les xifres acceptades fins ara per a Europa Occidental. Les estimacions de prevalença actuals de FAS és de 0,5 a 7 casos per cada 1.000 nascuts vius a Estats Units (“Recognizing Alcohol-Related Neurodevelopmental Disorder (ARND)” in Primary Health Care of Children, 2011).

Els danys que produeix en el bebè el fet que la mare prengui alcohol són molt nombrosos. Les evidències indiquen que l’alcohol afecta principalment al desenvolupament del cervell i, per tant, el consum suposa un risc. Els principals danys al bebè són: anomalies facials característiques, anomalies del desenvolupament del sistema nerviós central, trastorn del neurodesarrollo relacionat amb l’alcohol (ARND), defectes de naixement relacionats amb l’alcohol (ARBD). Altres anomalies són la microcefàlia, deterioració intel·lectual (lleu a moderat retard mental), retard en el desenvolupament, hiperactivitat en la infància o trastorn d’hiperactivitat amb dèficit d’atenció (TDAH), malformacions cardíaques i uns altres.