El Trastorn d’Acumulació

Les categories diagnòstiques ens ajuden a identificar i a comprendre les dificultats per les que pot estar passant una persona. A més, faciliten l’elaboració de tractaments específics i eficaços, creant estratègies tenint en compte les característiques de la patologia. Dins de l’espectre de Trastorns Obsessius i relacionats, els quals engloben una sèrie de problemes que tenen com a denominador comú la presència de preocupacions/obsessions intrusives i/o de comportaments o actes mentals excessius que busquen disminuir l’ansietat o la probabilitat que succeeixi alguna cosa temuda, apareix el trastorn d’acumulació.

 

Aquest diagnòstic, comunament conegut com Síndrome de Diògenes, es defineix com la dificultat persistent per desfer-se o renunciar a les possessions, independentment del seu valor real. Apareix a causa d’una necessitat percebuda d’haver de guardar les coses, junt amb el malestar experimentat quan es desfà d’elles. D’aquesta manera, la dificultat per desprendre’s de les possessions, dóna lloc a l’acumulació de coses, característica principal del trastorn. A més, tal com s’indica en alguns manuals, si les zones habitables es troben despejades, és només causa de la intervenció de tercers. Al costat d’aquestes característiques, apareix un tret important, i és que la persona pot presentar o no, adquisició excessiva. Això es refereix al fet que, a més de tenir dificultat per desprendre’s d’elements, pot presentar la necessitat d’adquirir constantment altres que no necessita.

 

Afecta desproporcionadament més a adults grans, específicament entre els 55 i 94 anys, i de manera similar a tots dos sexes. El curs sol ser crònic, necessitant un tractament específic i principalment psicològic per disminuir tant els seus símptomes com el malestar associat. Un dels principals problemes, és que sol detectar-se de manera tardana, ja que fins que la persona no manifesta malestar (en forma d’ansietat, irritabilitat, problemes laborals o socials, entre d’altres), o els altres no observen la dificultat per desprendre’s o per deixar d’acumular, pot passar força temps.

 

La Teràpia Cognitiu-Conductual (TCC), s’ha demostrat eficaç per a aquests casos, i especialment l’Exposició amb Prevenció de Resposta. Si t’interessa saber més sobre el seu funcionament o tens qualsevol pregunta, et convidem a que contactis amb nosaltres. En el nostre centre de psicologia, a Mataró, trobaràs professionals que t’ajudaran a resoldre tots els teus dubtes.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *