Especial Depressió Postpart

La depressió postpart consisteix en el desenvolupament d’una depressió en la mare després del naixement del seu fill. De vegades, aquesta depressió pot tenir una fàcil explicació, bé perquè el fill no ha estat desitjat o perquè no és normal. No obstant això, en la majoria de les ocasions la depressió sembla no tenir sentit: ” Desitjava tant tenir aquest fill i ara que ho tinc em sento completament desgraciada”, “Què m’està passant?”, “El part va ser magnífic, molt millor del que esperava, i tothom es va portar meravellosament amb mi, especialment el meu marit. Jo hauria de donar salts d’alegria”, “Tenia por que el bebè tingués algun defecte en néixer, però és perfecte”, ” Llavors, Perquè no ho estic gaudint?, Potser no valc per ser mare”.

Aquestes dones no són unes desagraïdes o unes males mares sinó que estan experimentant una de les complicacions més freqüents del part, la depressió postpart, un trastorn que encara sofreixen en silenci un gran nombre de dones.

Quina és la freqüència?

La depressió postpart és una de les malalties més freqüents després del part ja que afecta a una de cada deu parturientas. Si no es tracta adequadament pot persistir durant mesos i fins i tot anys.

Quins són els seus símptomes?

Tristesa

La tristesa és per descomptat el símptoma més freqüent de la depressió postpart. Les pacients se senten baixes d’ànim, infeliços i desgraciades la major part del temps encara que aquests símptomes poden empitjorar en algun moment particular del dia, com als matins o a les tardes. En ocasions, les pacients passen dies dolents i dies bons, sent aquests últims realment frustrants ja que el dia bo previ va fer que s’alberguessin esperances de millorar. De vegades, a les pacients els sembla que no mereix la pena viure, precisament en uns moments en què haurien de sentir-se molt alegres.

Irritabilitat

La irritabilitat amb freqüència acompanya a la sensació de tristesa. La pacient pot estar irritable amb els seus altres fills i ocasionalment fins i tot amb el nounat, encara que la majoria de les vegades ho està amb el seu marit qui no sol comprendre què és el que està passant.

Fatiga

Totes les noves mares se senten una mica aclaparades i fatigades, però la mare amb depressió postpart se sent tan esgotada que arriba a pensar que pateix alguna malaltia física.

Insomni

Quan per fi la mare es va al llit pot ser que tingui dificultat per agafar el son, o si dorm, pot ser que es desperti molt ràpid, fins i tot encara que la seva parella sigui qui s’ocupi d’alimentar al bebè durant la nit.

Pèrdua de gana

Les mares deprimides generalment no tenen ni temps ni ganes de menjar la qual cosa contribueix al fet que se sentin malhumoradas i esgotades. Algunes mares deprimides mengen a l’excés per alleujar el seu malestar psicològic i després se senten culpables i molestes amb la seva gordura.

Incapacitat per gaudir

El que abans era un plaure ara no ve de gust i el que abans interessava ara es converteix en avorrit. Això és especialment cert en el cas de les relacions sexuals. Algunes dones recuperen l’interès pel sexe (si és que en algun moment ho van perdre) abans que transcorrin 6 setmanes del part, però les mares amb depressió postpart solen rebutjar qualsevol contacte sexual la qual cosa pot generar tensió en la parella.

Desbordament

Les mares amb depressió postpart tenen la sensació de no disposar de temps per res, de no fer res ben i de no poder fer gens per remeiar-ho. A aquestes pacients els resulta realment difícil l’establir noves rutines per poder fer front al bebè i a la nova situació que viuen.

Ansietat

Sol ser aguda i es pot presentar en forma de temor a quedar-se sola amb el bebè per por de que aquest cridi, no vulgui menjar, s’ofegui, caigui o es faci mal de qualsevol altra forma. Algunes mares deprimides perceben al seu bebè com un objecte. En comptes de sentir que han donat a llum a la criatura més afectuosa i adorable del món se senten distants del seu fill, al com perceben com un petit ser misteriós i estrany, els pensaments del qual (de tenir algun) són insondables i les necessitats dels quals i emocions han de ser en alguna manera satisfetes. La tasca de la nova mare deprimida que encara no s’ha “enamorat” del seu fill és realment dura. No obstant això, l’amor sorgeix al final, quan el nen és major i més interessant.

No obstant això, la depressió postpart pot desenvolupar-se encara quan l’amor pel nounat sigui intens. En aquests casos, la mare tem desesperadament perdre al seu preciós bebè per no cuidar-ho bé, perquè no es desenvolupa adequadament, per una infecció o bé tem que mori sobtadament. Un simple catarro pot causar una gran preocupació. La mare pot obsessionar-se amb el pes del bebè i alarmar-se si plora massa o fins i tot si passa molt temps en silenci, arribant a pensar: haurà deixat de respirar?. És freqüent que la pacient desitgi ser constantment tranquil·litzada per la seva parella, la seva família, el seu metge o qualsevol altra persona.

L’ansietat també pot fer a la mare preocupar-se per la seva pròpia salut. Pot sentir pànic quan el seu pols s’accelera o si té alguna palpitació, arribant fins i tot a pensar que té alguna cosa dolent en el cor o que està a la vora d’un accident cerebrovascular. En ocasions se sent tan afeblida que pensa que té alguna malaltia terrible i que mai tornarà a tenir energia de nou. Aquestes sensacions estranyes i inusuals li faran plantejar-se la pregunta M’estic tornant boja? (La resposta és NO).

El temor de quedar-se sola amb totes aquestes preocupacions pot donar lloc al fet que fins i tot la dona més capaç se senti tan indefensa que no desitgi que el seu marit vagi al treball.

No se senten totes les dones una mica així després de tenir un fill?

Gràcies a Déu, no. Moltes dones, aproximadament una de cada dues, se senten una mica ploroses, desanimades i insegures en el tercer o quart dia després del part. És el conegut “maternity blues” o depressió del tercer dia que dura d’unes hores a un parell de dies i que aviat desapareix. Per descomptat, moltes dones se senten cansades i una mica desorganitzades quan tornen a casa de l’hospital, però generalment controlen perfectament la situació quan pansa més o menys una setmana. No obstant això, per a les mares amb una depressió postpart les coses empitjoren dia després de dia.

Quan ocorre?

La majoria dels casos de depressió postpart sorgeixen en el primer mes després del part, encara que en ocasions aquest trastorn pot donar la cara 6 mesos més tard.

Per què ocorre?

Encara no sabem prou sobre perquè les dones desenvolupen depressions postpart com per poder estar segurs de qui la desenvoluparà i qui no. Probablement no existeix una causa única sinó més aviat diferents tipus d’estrès que poden tenir la mateixa conseqüència o que poden actuar conjuntament.

Sabem que entre aquests “factors de risc” estan:

una història prèvia de depressió (especialment de depressió postpart).

una falta de suport per part de la parella.

un bebè prematur o amb qualsevol tipus de malaltia.

el que la nova mare hagués perdut a la seva mare quan era nena.

Una acumulació d’esdeveniments vitals adversos, com la defunció d’un ser estimat, la pèrdua de l’ocupació de la pacient o de la seva parella, problemes econòmics, problemes d’habitatge, etc.

No obstant això, una dona pot sofrir una depressió postpart sense que s’apreciï cap raó òbvia per a la mateixa.

Què passa amb les hormones?

Sembla probable que la depressió postpart estigui relacionada amb els importants canvis hormonals que tenen lloc en el moment del naixement del seu fill, encara que encara no disposem d’evidències sobre aquest tema. Encara que els nivells d’estrògens, progesterona i altres hormones relacionades amb la reproducció que poden afectar a les emocions descendeixen bruscament després del part, no s’han trobat diferències entre les hormones de les mares que desenvolupen una depressió postpart i les de les quals no. Una possible explicació és que probablement algunes dones puguin ser més sensibles que unes altres a tals canvis.

Maltracten les dones amb depressió postpart als seus bebès?

No, elles no ho fan. Es poden sentir com si ho anessin a fer i es preocupen molt per la possibilitat de fer mal als seus fills, encara que realment mai ho fan. Per ser honests, moltes dones sense depressió postpart han pogut arribar a pensar en alguna ocasió ” Crec que si segueix plorant ho vaig a agafar i ho vaig a llançar per la finestra”.

Les dones que “copegen” als seus bebès amb freqüència presenten greus trastorns emocionals que tenen el seu origen en la seva infància.

Rarament, no obstant això, un bebè és ferit o fins i tot assassinat, constituint un infanticidi, per una mare que presenta un trastorn mental greu en aquests moments. Aquesta és una conseqüència tràgica de l’anomenada “psicosi puerperal”, una malaltia mental molt greu, encara que tractable, que pot aparèixer als pocs dies del part. La mare pot delirar i arribar a pensar que el seu fill és el diable i per això ha d’acabar amb ell, o pot tenir idees suïcides i decidir acabar no només amb la seva vida sinó també amb la del nounat. La psicosi puerperal ocorre únicament en un de cada 500 parts i l’infanticidi és afortunadament molt rar.

Què pot fer-se?

Moltes coses, però el primer per descomptat és reconèixer i diagnosticar la depressió.

Moltes mares deprimides no són conscients que tenen una malaltia i se senten avergonyides d’haver d’admetre com els ha afectat la seva recent maternitat. Algunes poden arribar a creure que si diuen com se senten realment pot ser que els llevin al seu fill (això NO ocorrerà). Alguns metges, infermeres i treballadors socials estan preparats per reconèixer la depressió postpart ja que coneixen la seva existència i s’esforcen per detectés, no obstant això, altres professionals la passen per alt o, la qual cosa és pitjor, la ignoren considerant-la com un simple “maternity blues”.

En l’actualitat existeix una major conscienciació per al reconeixement i tractament de la depressió en general i la depressió postpart no ha de ser una excepció.

Una vegada que se sospita la presència d’aquest trastorn, cal animar a la pacient perquè expressi com se sent realment després del part del seu fill. Si manifesta sentir-se trist, desgraciada, irritable, incompetent, espantada i desinteressada pel bebè, ha d’acceptar-se això amb una actitud comprensiva, no amb alarma i retrets.

El dir-li a la mare que tot el que li està passant és conseqüència que té una malaltia anomenada depressió postpart sol ser de gran ajuda, ja que almenys sabrà a què ha d’enfrontar-se. Cal tranquil·litzar-la i intentar convèncer-la que ella no és una mare capritxosa, extravagant o una mala mare, i que moltes altres persones han patit i pateixen la mateixa malaltia. La depressió postpart és molt freqüent, i si es posa tractament sens dubte millorarà. Cal advertir a la pacient que el tractament necessitarà el seu temps per fer efecte i que serà necessari el concertar algunes cites perquè rebi el suport necessari fins que es recuperi.

En aquest moment és important l’involucrar a la parella de la pacient de manera que ell pugui comprendre què és el que ha estat passant (no oblidem que ell també ha estat sofrint les cosecuencias de la depressió postpart). Possiblement ell sigui qui millor pugui recolzar a la pacient, encara que també necessitarà una mica de suport per a si mateix, especialment si és el primer fill que té la parella i si s’ha sentit desplaçat després de la seva arribada. Est és un aspecte realment important ja que si el marit està ressentit i no comprèn fins que punt la seva esposa necessita del seu suport i ajuda podran sorgir més problemes. El marit de la pacient també se sentirà alleujat pel diagnòstic i per rebre consells sobre com actuar. L’ajuda pràctica amb el nounat, una actitud comprensiva i afectiva i l’ésser positiu seran apreciats fins i tot quan la depressió desaparegui.

Què passa amb el tractament psicològic?

L’oportunitat de poder parlar tranquil·lament amb un interlocutor simpàtic, comprensiu i no crític, que pot ser un amic, un familiar, un professional o qualsevol altra persona, pot significar una gran ajuda per a la pacient.

Els tractaments psicològics més especialitzats tals com la psicoterapia (mitjançant la qual intentarà comprendre la depressió en termes del que li va ocórrer en el passat) i la teràpia cognitiva (que intentarà fer-li sentir més positiu sobre si mateix) constitueixen també una gran ajuda i poden ser sol·licitades pel seu metge de capçalera als professionals de la Unitat de Salut Mental que li correspongui.

Què passa amb les pastilles?

Els metges de capçalera no sempre prescriuen tractament farmacològic per als seus pacients amb trastorns emocionals. No obstant això, en ocasions la naturalesa de la depressió és tal que fa necessari un tractament amb fàrmacs antidepressius. Aquests medicaments:

No són tranquilizants ni estimulants.
No són addictius, no creen dependència.
Necessiten dues setmanes o més per començar a fer efecte.
No fan necessari el suspendre la lactància materna ja que entre els molts antidepressius disponibles existeixen alguns que no passen a la llet materna i per tant no afectaran al seu fill en absolut.
Necessiten ser mantinguts durant almenys 6 mesos després de la depressió per reduir el risc de recaiguda.
A moltes dones els sembla més atractiva la possibilitat de rebre tractament amb hormones en lloc d’amb antidepressius ja que consideren a aquestes més naturals. No obstant això, les evidències disponibles sobre la seva eficàcia són qüestionables i a més no estan exemptes d’efectes secundaris.

La progesterona sembla funcionar millor en supositoris, mentre que els estrògens s’apliquen actualment en forma de pegats en la pell. No existeix dubte que moltes dones creuen que el tractament hormonal que han rebut els ha beneficiat, però encara està per demostrar que aquest sigui una mica més que un placebo, és a dir que la curació es produeix més per l’esperança posada en el tractament que pel propi tractament en si.

Quin és el futur de la depressió postpart si no es tracta?

La majoria de les dones solen millorar en algun grau al cap de setmanes, mesos o fins i tot un o dos anys. No obstant això, això és a costa d’un gran sofriment injustificat. La depressió postpart fa de la maternitat una mala experiència i dificulta la relació entre la parella. De manera que el millor és detectar el més aviat possible aquest trastorn per tractar-ho precoçment.

Pot prevenir-se la depressió postpart?

Si. Existeixen tres formes de prevenció: detectar precoçment el trastorn, tractar-ho ràpidament i evitar les seves conseqüències.

No intenti ser una súper dona. El tenir un fill és un treball que pot exigir dedicació exclusiva, de manera que durant el seu embaràs intenti reduir els seus compromisos (si treballa, asseguri’s que s’alimenta de forma suficient i amb regularitat i posi els peus en alt durant l’hora del menjar).

No es mudi de casa mentre estigui embarassada o fins que el seu fill no tingui sis mesos.

Faci amistat amb altres parelles que estiguin esperant un fill o que ho hagin tingut recentment. Entre altres coses, això li possibilitarà el disposar d’algú que pugui cuidar al seu fill quan ho precisi.

Identifiqui a algú en qui pugui confiar, és necessari disposar d’algun amic a qui acudir en cas de necessitat.

Vagi a les classes prepart i porti a la seva parella amb vostè.

Si ha sofert prèviament una depressió, això no significa que vostè vagi a tenir-la de nou en el següent part. No obstant això, després del part és necessari que es posi en contacte amb el seu metge de capçalera perquè aquest vigili la possible aparició de qualsevol signe de recurrència de la depressió postpart i així començar al més aviat possible amb el tractament.

Una vegada que el bebè hagi nascut:

Aprofiti qualsevol oportunitat per descansar. Aprengui a tirar becaines o petites migdiades. La seva parella podrà encarregar-se d’alimentar al bebè a la nit, utilitzant si vostè ho desitja fins i tot la seva pròpia llet extreta amb anterioritat.

Alimenti’s adequadament. Les amanides, els vegetals frescos, la fruita, els sucs, la llet i els cereals són aliments molt adequats per a aquest moment i que a més no necessiten de molta cuina.

Trobi temps per gaudir amb la seva parella. Intenti aconseguir una mainadera i surtin junts a sopar, al cinema, a veure uns amics o prendre una copa.

Intenti intimar amb la seva parella, fins i tot encara que encara no li vingui de gust tenir relacions sexuals completes, un petó, una abraçada, una carícia, o una manyaga poden ser bastant reconfortables fins que torni el desig sexual al complet.

No sigui molt crítica amb si mateixa ni amb la seva parella. La vida es fa bastant dura en aquests moments i el cansament i la irritabilitat de tots dos pot conduir a discussions freqüents que no faran mes que afeblir la seva relació en uns moments en què aquesta hauria de ser més fort.

No temi demanar ajuda quan la necessiti. Encara que el seu metge és qui ha de realitzar el diagnòstic de la seva depressió postpart, la qual cosa vostè hagi après en les classes preparto i en fullets com a est pot orientar-li sobre quan demanar ajuda.

Finalment, a pesar que la depressió postpart ja estigui instaurada quan se li diagnostiqui, no es desesperi, el suport, el consell i la medicació marcaran la diferència i acceleraran la seva recuperació. Mai és tard.