Fisonomia de la ràbia, Per a què serveix i com es manifesta?

La ràbia és un estat emocional fonamental a la nostra vida. Ens indica que alguna cosa ens ha dolgut en excés, ens ha contrariat o ens ha semblat molt injust. És una emoció que ens convida a reaccionar, justament perquè promou que ens defensem de la possible amenaça, que puguem posar límits perquè no ens faci malbé més. En essència, la ràbia té una funció adaptativa crucial: la nostra protecció.

Quan experimentem ràbia, el nostre cos es prepara per fer-hi front. Tot el nostre ésser s’enfoca en aquest objectiu; durant aquest temps, la nostra atenció està totalment centrada en la situació que ens ha generat malestar. A més, es produeixen una sèrie de canvis fisiològics al nostre organisme que ens preparen per a la lluita: augmenta el ritme cardíac, la tensió arterial, s’alliberen més hormones relacionades amb la gestió de situacions d’alerta, i es destina més flux sanguini a cor, pulmons i extremitats. En resum, tot el nostre organisme es prepara per a la defensa.

Afortunadament, la majoria de vegades, el nostre sistema de protecció “salta” en situacions que no són de vida o mort. No obstant això, és important identificar allò que ens ha produït ràbia i donar-li importància per posar límits en cas que sigui necessari. En aquest supòsit, on no hi ha perill vital, no convé ni deixar-nos portar absolutament per ella ni inhibir-la. Però sí que és crucial escoltar-la i fer una bona gestió emocional.

Al nostre centre de psicologia i psiquiatria, ubicat al centre de Mataró, oferim teràpia presencial i online, així com tallers i cursos sobre intel·ligència emocional i gestió emocional. El nostre objectiu és brindar-te les eines necessàries per manejar de manera efectiva les teves emocions i viure una vida més plena i equilibrada.

Si tens alguna pregunta o necessites ajuda, no dubtis a contactar-nos. Estarem encantats d’atendre’t i acompanyar-te en el procés de creixement emocional i benestar.

Raquel Martínez, Gabinet Psicològic Mataró.