Imatge corporal i autoestima després de la maternitat

ELS CANVIS EN LA MATERNITAT
La maternitat comporta un enorme canvi pel cos i per la ment. I això és del tot inevitable. Tota dona s’ha de preparar doncs per assumir tots aquests canvis, per tal que siguin el menys traumàtics possible.
Durant les 40 setmanes de gestació, el cos de la dona es va transformant d’una forma espectacular per poder atendre les necessitats del bebè i preparar-se per al part.
A partir del tercer mes la panxa comença a créixer lleugerament, per passar a tenir una dimensió mai coneguda fins aleshores al final de l’embaràs. Però això no és tot, els pits també augmenten de tamany, surt una línea vertical de to molt fosc que travessa tota la panxa de dalt a baix coneguda com línia Alba, els canvis hormonals poden enfosquir determinades zones molt sensibles del cos, especialment de la cara, pel que convé utilitzar cremes de protecció solar molt alta, el melic pot sortir cap enfora i quedar així fins després del part i el creixement tan ràpid de la panxa pot portar a l’aparició d’estries que aquestes, no marxaran mai més.
Quan arriba l’ansiada maternitat després de gairebé 10 mesos, la dona s’ha de preparar per afrontar amb èxit els diferents canvis que venen amb aquesta maternitat com són el dormir molt poc o de forma interrompuda durant molts mesos i , fins i tot, anys en alguns casos, sortir menys, no tenir temps per dedicar-se a sí mateixa, haver de fer moltes més tasques que mai fins aleshores, etc.
Moltes mares, es centren tant en aquest nou rol, que s’obliden dels altres rols que havien desenvolupat fins aleshores i que tant benestar els donava com són el rol de dones, companyes, amigues, germanes, etc.

ACCEPTACIO DEL CANVI CORPORAL
La gran majoria de canvis i alteracions físiques remeten soles en qüestió de pocs mesos; d’altres deixaran petjades més difícils de desaparèixer i que només s’esborraran amb esforç i cures específiques; i d’altres en canvi, no tornaran a ser mai més com eren abans de l’embaràs.
Les petjades imborrables són:
–        Les estries que apareixen a la panxa i els pits.
–        Les varius.
–        Eixamplament dels malucs.
–        Cel·lulitis i pell de taronja.
Per totes aquestes conseqüències el millor és la prevenció i procurar no agafar més quilos del compte, d’aquesta manera es tornarà a un aspecte similar a l’anterior a l’embaràs el més aviat possible.
Però sigui com sigui, aquests canvis que són permanents i no temporals com la caiguda del cabell, la panxa inflada, les taques a la pell, etc., s’han d’assumir, no queda més remei, així que el millor és fer-ho amb bona actitud i amb alegria.

El gran problema és el que ens vénen a les revistes i a la televisió quan ens ensenyen els cossos esculturals i prims de les celebrities només 3-4 setmanes després d’haver parit. I és que la majoria de dones es pregunta quina classe de cos s’espera que tingui 4 mesos després de donar a llum. Una vegada més el problema està en les expectatives. Si aquestes s’allunyen del que pensem que ha de ser, la frustració i l’angoixa s’apodera de nosaltres.
Però quina és la realitat?
Enquestes amb milers de dones revelen que la gran majoria de dones no perden pes amb facilitat després del part. Les persones que perden pes i tonifiquen el seu cos tan ràpid com ho fan les famoses han de fer dietes molt estrictes i plans d’exercici físic d’hores diàries, el que significa que han de deixar els seus fills a càrrec d’altres persones, la qual cosa és pràcticament impossible per a les dones “normals” i especialment per aquelles que donen el pit en exclusiva als seus bebès.
El cert és que la majoria de dones creu  que perdre els quilos augmentats durant l’embaràs serà molt més fàcil del que és en realitat. De fet, el 65% de les dones entrevistades per Babycenter, estaven convençudes que pesarien el mateix que abans de l’embaràs al cap d’1 any d’haver donat a llum, i la realitat és que més de la meitat encara pesaven uns quants quilos més del que pesaven abans. Només el 20% de les dones perd tot el pes augmentat en els primers 3 mesos de vida del seu bebè. 1 any és el marge de temps més raonable. Els últims 5 quilos són els més difícils de perdre, fins i tot per a aquelles mares més motivades, i és que entre l’esgotament i la falta de temps és molt difícil trobar temps per fer exercici i portar una dieta impecable.
Així mateix moltes creuen que podran posar-se la seva roba al sortir de la clínica, i això no és així ni molt menys. Continuen portant la roba premamà durant unes quantes setmanes.
La forma de la panxa és quelcom que més preocupa les dones, i és que el 87% de les dones entrevistades afirmava que encara no havien recuperat la forma i tamany de la panxa 1 i 2 anys després d’haver donat a llum. És possible del tot recuperar completament el to muscular, però es necessitarà com a mínim 6-12 mesos i molt exercici físic.
El 42% de les mares entrevistades va sobrepassar el límit de 16 kg. que recomanen els ginecòlegs. Com més pes s’agafa durant l’embaràs, més dificultats per a perdre tot l’excés de pes.

ELS CANVIS CORPORALS PODEN AFECTAR GREUMENT L’AUTOESTIMA
Més de la meitat de les dones reconeix no sentir-se a gust amb el seu cos després d’haver tingut un fill.
A les mares els fa més mal veure una amiga o coneguda que ha quedat estupenda poques setmanes després del part que a les famoses. Ningú pot comparar el seu ritme de vida amb el d’una famosa, mentre sí pot comparar la seva força de voluntat amb la de l’amiga o de la veïna.
Afortunadament, les parelles són molt comprensives i no es queixen massa del canvi corporal que han patit les seves dones. Només el 5% dels homes es queixen de la forma del cos de les seves parelles després d’haver tingut un fill.
Però el problema no són ells, sinó elles. Les dones senten una major pressió social que els homes per estar primes i esveltes i el canvi corporal que pateixen durant l’embaràs i el post part el poden viure realment malament.
L’autoestima té relació amb l’estima que et tens com a persona i l’estima que tenen els altres de tu. Tenir una bona autoestima és fonamental perquè sentir-se bé amb un mateix afecta a la salut mental en forma de benestar emocional i a la forma en que un es comporta.
Les persones amb una bona autoestima o una alta autoestima tenen un bon coneixement d’elles mateixes. Saben valorar les seves qualitats positives i fortaleses personals i són conscients dels seus defectes i lluiten per millorar. Són persones que estableixen relacions d’amistat i relacions de parella equilibrades i saludables, perquè es respecten a sí mateixes i saben fer-se respectar.
La imatge corporal és la representació mental que tenim del nostre cos. És com la persona es veu a sí mateixa físicament i com es percep quan es mira al mirall. Si una persona sent que té un físic atractiu, això suma punts per tenir una bona autoestima.
COM ÉS UNA IMATGE CORPORAL POSITIVA?
1-     La persona té una percepció clara i realista de com és el seu cos.
2-     La persona és capaç de valorar i apreciar el seu cos, sent conscient que és només una part del total del seu conjunt com a persona i que hi ha altres variables com la seva personalitat, intel·ligència, habilitats socials, etc., que tenen un valor més important a l’hora de definir la persona que són.
3-     La persona es sent segura i còmode dins del seu cos.
COM ÉS UNA IMATGE CORPORAL NEGATIVA?
1-     La persona té una percepció distorsionada de com és el seu cos i es veu diferent de com és objectiva i realment.
2-     La persona es sent angoixada i avergonyida de sí mateixa pel seu aspecte físic.
3-     La persona es sent incòmode i ansiosa dins del seu cos.
Les persones amb una mala imatge corporal tenen un risc més elevat de desenvolupar un trastorn de la conducta alimentària, així com una baixa autoestima, simptomatologia depressiva i tendència a l’aïllament social.

COM ES POT MILLORAR LA IMATGE CORPORAL? 5 CONSELLS
1.     Cal fer el que estigui a les nostres mans per millorar l’aspecte físic després d’haver passat per un embaràs, com fer una dieta saludable i esport, però per aquelles coses que no es poden canviar, el que sí es pot fer és fer coses per millorar la forma en que ens veiem, dient-te missatges positius cada vegada que et miris al mirall.
2.     Parlar amb una persona de confiança sobre els nostres sentiments negatius cap al nostre cos por ajudar enormement a sentir-nos millor.
3.     És important acceptar i valorar el propi cos i canviar el focus d’atenció de lo negatiu a lo positiu. En lloc de centrar-se en el canvi corporal negatiu, pensar en que aquestes estries, o aquesta cicatriu que ha deixat la cesària són les “marques de guerra” que t’han portat a gaudir d’una forma inigualable del teu bebè.
4.     Fer una llista de les coses positives d’un mateix que no tingui res a veure amb l’aspecte físic pot ajudar molt a sentir-se millor amb sí mateix.
5.     Mimar-te i cuidar-te tant com et sigui possible, dedicat temps a anar a la perruqueria, maquillar-te i vestir-te cada matí encara que no hagis de sortir de casa ajuda enormement a millorar la imatge corporal i en conseqüència l’autoestima.
7 EXERCICIS PER MILLORAR L’AUTOESTIMA
1.     SIGUES POSITIU AMB TU MATEIX I DEIXA DE MALTRACTAR-TE. Cal ser just i ser conscient de les virtuts i fortaleses personals així com dels defectes. Ningú és perfecte, ni cal ser-ho per ser feliç. Cal parar molta atenció a allò que ens agrada de nosaltres mateixos i reforçar-nos constantment per aquestes coses i prendre consciència del que no ens agrada de nosaltres i treballar per millorar-ho. És fonamental fer crítiques constructives sobre un mateix i mai crítiques destructives. Que tot el que et diguis et serveixi per millorar i no per estancar-te o culpabilitzar-te. Tracta’t amb respecte i amb afecte. No et comparis amb els altres. Cadascú és  únic i incomparable. Si un es centra en sí mateix i no enveja les coses dels altres viurà més feliç.
EXERCICI: Fer una llista de virtuts i defectes pot ajudar en aquesta tasca i demanar que el nostre entorn més íntim faci aquesta mateixa tasca també ens pot donar molta informació.

2.     CANVIAR LA FORMA DE PENSAR DE NEGATIU A POSITIU. La forma que tenim de pensar marca de forma definitiva la nostra forma de sentir-nos. Tenir un autodiscurs mental negatiu ens farà sentir emocions negatives. Aprendre a identificar els pensaments negatius i modificar-los per d’altres pensaments més racionals i positius ens ajudarà a tenir emocions saludables i més positives.
EXERCICI: Cada vegada que sentis una emoció negativa cap a tu mateix, para’t i analitza què estàs pensant. Un cop identifiquis els pensaments automàtics negatius, fes una rèplica més realista a cadascun dels pensaments negatius al costat d’aquests i t’adonaràs de com d’equivocat estaves al pensar d’aquella manera tan negativa. Així canviaràs el teu estat emocional.

3.     MARCAR-SE METES REALISTES. És important tenir objectius a la vida per a sentir-se feliç i poder mirar enrere de tant en tant i sentir-se orgullós del que un ha aconseguit amb els seus mèrits i esforços.  Cal que aquests objectius siguin realistes i relativament fàcils d’assolir.
EXERCICI: Fer una llista amb els objectius que es volen aconseguir a curt termini (en menys d’1 mes), a mig termini (en menys d’1 any) i a llarg termini (al llarg de la vida) i planificar la forma d’assolir cadascun dels objectius i posar-se en marxa per assolir-los.
4.     ACCEPTAR-SE I PERDONAR-SE. És important acceptar-nos tal qual som i procurar ser la millor versió de nosaltres mateixos.
EXERCICI: Escriure una carta en la que es descrigui tot allò que no t’agrada de tu mateix i tot allò del que et sent culpable, amb tants detalls com sigui possible. Llegir la carta amb atenció i prendre consciència de tot el que està a les teves mans per canviar. Acomiada’t de la carta, trenca-la o crema-la i comença de zero des d’aquest moment  deixant enrere la culpabilitat prometent-te que no tornaràs a caure en els mateixos errors i que t’han servit d’aprenentatge per millorar com a persona.
5.     PLANIFICA EL TEU TEMPS LLIURE AMB ACTIVITATS AGRADABLES. Les persones que es senten felices, són persones que tenen una millor imatge de sí mateixes.
EXERCICI: Fes una llista amb activitats agradables que puguis fer tan dins com fora de casa, tan sola com amb companyia d’altres i cada vegada que ho desitgis, rellegeix la llista i ”obliga’t” a fer alguna de les activitats que hi ha a la llista per sentir-te més bé amb tu mateix.
6.     MILLORA LES TEVES HABILITATS SOCIALS. Aprendre a ser assertiu és qüestió de voluntat i d’entrenament. Una persona assertiva és aquella que expressa el que pensa i el que sent en qualsevol situació de forma lliure i sense vergonya respectant als altres. Sap dir no sense sentir-se culpable i sap demanar favors entre d’altres habilitats.  Les persones assertives tenen una millor autoestima ja que aconsegueixen amb més freqüència allò que volen i es respecten a sí mateixes i aconsegueixen que els altres també les respectin.
EXERCICI: Porta un registre de les vegades en el dia que no dius el que penses per por a caure malament o les vegades que respons agressivament. Surt cada matí de casa amb la ferma intenció de no comportar-te ni de forma passiva ni de forma agressiva i analitza els teus progressos.
7.     CADA VESPRE ABANS D’ANAR A DORMIR RECORDA 3 COSES POSITIVES QUE HAS FET O T’HAN SUCCEÏT. Pensa en les coses bones que t’ha portat el dia, en els reptes que has superat amb èxit, en les coses que t’han fet sentir bé.
EXERCICI: Fer la llista d’un mínim de 3 coses positives del dia i rellegir de tant en tant aquest diari per ser més conscient encara de lo afortunat que ets si aprens a mirar la teva vida amb ulleres de color rosa en lloc d’ulleres fosques i grises.

Cristina Martínez Viana
Psicòloga i directora del Gabinet Psicològic Mataró