Incidència i prevalència de l’Anorèxia i la Bulímia Nerviosa

Han fet falta només deu anys perquè les xifres sobre incidència d’anorèxia i bulímia al nostre país s’equipessin a les de la resta dels països europeus, convertint-se així en la tercera malaltia (la primera és l’asma, i la segona l’obesitat) més freqüent entre els adolescents.
Ara, aproximadament, una de cada 100 adolescents d’entre 14 i 18 anys cau a les urpes de l’anorèxia, mentre que un 2,4% desenvolupa bulímia. I no només el sexe femení (l’anorèxia nerviosa afecta 15 vegades més a dones que a homes) s’està enganxant als trastorns de l’alimentació, també els homes han començat a veure’s reflectits significativament en les estadístiques. “El sexe és un factor de protecció enfront dels trastorns de l’alimentació. Fins ara ser home era un arma eficaç contra l’anorèxia i la bulímia, però això està canviant. Cada vegada hi ha més casos de nois que pateixen aquestes patologies”, destaca el M. Velilla, de l’Hospital Clínic de Saragossa.
Les recerques realitzades a Espanya estan aportant ja algunes respostes al perquè d’aquest augment espectacular de casos, així com les raons que justifiquen aquesta alarma: els canvis socials, un millor diagnòstic, un nou comportament de la malaltia i un coneixement major de les conseqüències físiques de patir trastorns de l’alimentació.

CANVIS SOCIALS
La cultura de ser prim
L’anorèxia i la bulímia, conegudes popularment a través del rostre d’alguns dels seus afectats com el va ser Lady Diana, Jane Fonda o la ballarina del Boston Ballet, Heide Guenther, que va morir el 30 de juny com a conseqüència d’una anorèxia, són patologies modernes que han sabut aprofitar-se de les tendències socials dels països industrialitzats. En les últimes dues dècades, la primesa s’ha convertit en la targeta de visita de tots aquells homes i dones que desitgen triomfar social i professionalment. “Els missatges que fan referència a la imatge corporal són omnipresents i amb ells es transmet la idea que estar prim és el mitjà per obtenir la felicitat i l’èxit. La pressió és excessiva”, destaca el doctor Gonzalo Morandé, de l’Hospital Nen Jesús de Madrid.
Pèrdua d’hàbits alimentaris
La incorporació de la dona al món laboral és un altre dels factors socials dels que s’estan servint l’anorèxia i la bulímia per a la seva propagació. L’absència d’una persona que es responsabilitzi dels horaris de menjar (un paper tradicionalment atribuït a la mare) ha facilitat que molts adolescents que començaven a flirtejar amb la dieta escapessin al control familiar i acabessin transformant una alimentació irregular en una malaltia greu.
“Aspectes tradicionals, com asseure’s a la taula per menjar o sopar en família estan desapareixent de les cases espanyoles. Aquest és un dels motius que estan afavorint l’expansió dels trastorns de l’alimentació”, explica el doctor J. Casas, de l’Hospital de Móstoles de Madrid.
Una altra de les conductes trencades en els hàbits alimenataris és, segons el doctor Casas, l’hora del berenar. “El descontrol a l’hora del berenar ha augmentat. Ara cadascú obre la nevera i agafa el que vol. Els nens aprenen a menjar malament, per aquest motiu els costums dietètics que transmetran als seus fills també seran erronis”.


MILLOR DIAGNÒSTIC
Nova terminologia
Les estadístiques no menteixen: l’augment de persones que acaba desenvolupant un trastorn d’alimentació s’ha elevat considerablement. Alguns autors apunten al fet que part d’aquest creixement es deu tant a un major i millor diagnòstic, com a l’aparició d’una nova forma de catalogar la malaltia. “L’any 1985, els termes anorèxia o bulímia no especificat no existien. No obstant això aquests tipus de diagnòstics ja s’estan utilitzant. En ells s’agrupen els pacients que pateixen varis, encara que no tots, els símptomes de l’anorèxia i la bulímia”, assegura el doctor Casas.


Perfil de les víctimes.
Sexe: femení. Edat: 14 a 18 anys, són les èpoques de més risc, encara que els estudis situen entre els 12 i els 25 anys, les edats en les quals poden aparèixer els trastorns de l’alimentació.
Classe social: mitjana-alta. Aquests han estat, tradicionalment, tres dels trets més comuns entre les anorèxiques. Avui, els trastorns de l’alimentació s’han saltat les barreres socials i, fins i tot, les fronteres de l’adolescència. “L’anorèxia, per exemple, s’ha universalitzat. Ara afecta a totes les classes socials i comencen a presentar-se casos de persones que sobrepassen la trentena i que pateixen aquest trastorn”, afirma el doctor Morandé.
El risc de contagi.
La competència i el risc de contagi són dos dels perills que tanquen els trastorns de l’alimentació, especialment l’anorèxia. El doctor Morandé explica que, en moltes ocasions, el desig de perdre uns quilos es converteix en una competició entre amigues. “Cadascuna sempre es veurà més grossa que l’altra i intentarà seguir aprimant. A més, entre elles es recolzen i recolzen per seguir dejunant i perdent pes”. També pot produir-se l’efecte va contagi. “Hem comprovat que, quan una nena aconsegueix estar més prima i aconsegueix així l’admiració de la resta del grup, es produeix una espècie de contagi. Això provoca que les amigues del seu entorn vulguin semblar-se a ella i acabin també emmalaltint”.
Més factors precipitantes.
Divorci dels pares, sobreprotecció dels fills, mort d’un familiar, antecedents familiars d’anorèxia o depressió o, fins i tot, ser el primer o l’últim dels germans s’han revelat com a factors que poden empènyer a un adolescent amb predisposició a sofrir un trastorn d’alimentació a caure definitivament en la teranyina de l’anorèxia o de la bulímia.


CONSEQÜÈNCIES FISICAS
Cors petits.
Nenes de 17 anys amb cors de la grandària d’una de set. Quedar-se, literalment, en els ossos està provocant alteracions en el funcionament i en la grandària del cor. Un total de 130 nenes anorèxiques espanyoles han participat en un estudi. Els seus resultats: la majoria posseïa un cor petit i patia alteracions. Antonio Bayo, cap de la secció de Cardiologia de l’Hospital Nen Jesús de Madrid i líder del treball, afirma: “Ens hem trobat amb una alta incidència d’anomalies: la meitat dels casos a causa d’un prolapse en la vàlvula mitral (mal funcionament d’aquesta vàlvula); unes altres patien vessi pericàrdic (aigua fora del cor). També es van trobar trastorns del ritme cardíac”. Els experts desconeixen encara si la recuperació del pes retornarà la normalitat al funcionament cardíac.
Nenes menopàusiques.
L’amenorrea (pèrdua de la menstruació) és un dels tres símptomes que serveixen per al diagnòstic de l’anorèxia nerviosa. Aquesta pèrdua ha estat associada, al costat d’un augment dels nivells de certes hormones, com el cortisol, amb l’aparició de osteoporosis.
Dos anys de seguiment de 42 pacients han servit per constatar que existia una pèrdua de densitat òssia, no recuperable ni amb un any de tractament amb estrògens. La doctora María Teresa Muñoz Calvo, de la secció d’Endocrinologia de l’Hospital Nen Jesús, afirma: “No sabem si més anys d’administració d’estrògens serviran per recuperar massa òssia. No obstant això, hem comprovat que les que recuperen la menstruació de forma natural sí augmenten la fortalesa dels seus ossos”.

TRACTAMENT MULTIDISCIPLINARI
No hi ha discrepàncies. El tractament dels trastorns de l’alimentació ha de ser multidisciplinari: aspectes nutricionals, psicoteràpia, teràpia familiar, farmacoteràpia, són diverses de les mesures que cal adoptar enfront d’una anorèxica. A més, la detecció precoç sempre juga a favor del pacient. “La curació sempre és més fàcil quan el problema es detecta en les seves fases incipients”, comenta Gonzalo Morandé.

Personalitat diferent
Les víctimes de l’anorèxia i de la bulímia posseeixen un caràcter obsessiu que acaba traduint-se en una preocupació constant pel pes i la dieta. No obstant això, la personalitat d’aquests pacients és diferent. Així, la anorèxica sol estar considerada com a “nena model”: perfeccionista, bona estudiant, amb un nivell intel·lectual alt i amb tendència a evitar conflictes.
En canvi, la seva preocupació per l’opinió que els altres tenen d’ella és excessiva, així com el seu autocontrol. Les bulímiques, per contra, solen ser més impulsives, intolerants i es frustren més.
L’addicció a les drogues és una característica bastant freqüent entre aquestes pacients així com la seva tendència a la depressió i a l’ansietat. A més, solen fracassar en les seves relacions sentimentals. “A la dona anorèxica se la descobreix abans perquè es queda en els ossos, mentre que la bulímica sol mantenir el mateix pes. Aquesta és una de les raons per la qual les bulímiques mantenen més temps en secret la seva malaltia”, comenta el doctor Casas. Segons els especialistes, la bulímica, a diferència de l’anorèxica, té més consciència que està malalta i sol acabar sol·licitant ajuda.