La “Depressió nadalenca” o “blues de Nadal”

Si ens preguntem què ens ve al cap quan pensem en la paraula Nadal, possiblement ens apareixen paraules com alegria, felicitat, llum, família, descans o il·lusió. Però també poden aparèixer termes com estrès, ansietat, o fins i tot tristesa. Aquesta segona opció pot ser més recurrent durant aquests dies, en les festes actuals. La incertesa, la por, les restriccions, i sobretot, l’adaptació contínua que suposa tot aquest procés, pot resultar-nos especialment difícil, no només per a nosaltres mateixos, sinó també a l’hora de gestionar el malestar familiar i de la gent propera.

 

Durant el període nadalenc, s’estima que el 44% té símptomes relacionats amb la depressió, l’ ansietat o la tristesa. Alguns anomenen a aquesta síndrome “depressió nadalenca” o “blues de Nadal”. Però, ¿quines són les seves causes? Aquestes poden ser diverses, però a continuació remarquem les principals:

 

  • Dol per un ésser estimat: aquestes dates solen ser els moments en que notem més les absències de persones que han mort, i especialment si ho han fet recentment.

 

  • Absència de persones estimades: No es refereix únicament a aquelles que han mort, sinó també a les que no podem tenir a prop, per distanciament. Això és particularment important, ja que actualment ens veiem obligats a accentuar aquesta distància entre nosaltres i aquells que volem.

 

  • Enyorança per experiències viscudes: Ara més que mai és possible que comparem el Nadal actual amb els anteriors, i trobem a faltar “com era abans” (amb certes persones, cert nombre de gent …).

 

  • Pressió social: Aquest últim aspecte es vincula especialment amb l’estrès i l’ansietat. Aquí entrarien els missatges i campanyes publicitàries que ens transmeten la “necessitat de ser feliços”, i l’elevat consumisme que intrincan aquestes dates. Desvincular d’aquestes influències pot resultar complex.

 

Si bé la “depressió nadalenca” no té validesa nosològica, és a dir que no apareix recollit en els manuals de classificació de les malalties mentals, les seves característiques ens ajuden a comprendre el patiment i el malestar que poden estar experimentant algunes persones.

 

Per obtenir més informació, o si t’agradaria conèixer com afrontar aquesta o qualsevol altra dificultat, posa’t en contacte amb el nostre equip de psicòlegs i psiquiatres, situats a Mataró. Et facilitarem tota la informació que necessitis.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *