La disfunció erèctil i el seu tractament

Què és la disfunció erèctil?
La impotència sexual masculina o disfunció eréctil és la incapacitat persistent per aconseguir o mantenir una erecció que permeti una relació sexual satisfactòria. Ha de diferenciar-se d’altres problemes de l’esfera sexual com són la falta de desig, les alteracions de l’ejaculació (ejaculació prematura, ejaculació retardada, absència d’ejaculació) o els trastorns de l’orgasme. La impotència o disfunció eréctil és una malaltia molt freqüent que pot afectar les relacions de qui la pateix amb la seva parella, amb la família, així com amb l’entorn laboral i social. Existeixen una sèrie de factors de risc que poden afavorir la impotència o disfunció eréctil: diabetis, hipertensió arterial, consum de tabac i alcohol, nivells alts de colesterol, presa de determinats fàrmacs i depressió.

Causes
La impotència o disfunció eréctil pot ser causada per:

Causes psicològiques: el penis no té cap alteració física, però problemes psicològics com l’ansietat(provocada amb freqüència per la por a no aconseguir una erecció o a defraudar a la dona), la depressió, els problemes amb la parella i fins i tot l’estrès poden afectar a l’acte sexual. També la preocupació excessiva pels problemes laborals, socials o familiars impliquen que no es dediqui l’atenció necessària a l’acte sexual. La fatiga, la inapetencia, la falta d’exercici, l’insomni o un fracàs laboral també desequilibren els reflexos sexuals.
Causes vasculars: són molt habituals. El penis no pot acumular la sang necessària perquè es doni una erecció, generalment perquè no arriba en suficient quantitat. Fumar, sofrir hipertensió arterial, diabetis, algunes malalties cardíaques i variacions en els nivells de colesterol en sang poden provocar trastorns vasculars que dificultin l’erecció.
Causes neurològiques: en aquests casos es produeix una interrupció en la transferència de missatges del cervell al penis perquè existeix una lesió en els nervis implicats. Això ocorre amb les lesions de la medul·la espinal, laesclerosis múltiple o les intervencions quirúrgiques en la pelvis.
Causes hormonals: són poc freqüents. Generalment es deuen a una falta d’hormones sexuals masculines.
Causes farmacològiques: existeixen diversos medicaments que tenen com a efecte secundari disminuir la capacitat de tenir una erecció. Entre ells hi ha alguns fàrmacs per tractar la hipertensió, les malalties cardíaques i els trastorns psiquiàtrics.

Tractaments
Molts metges suggereixen que l’elecció dels tractaments contra la impotència o disfunció eréctil que han de seguir-se, haurien d’anar del menys al més invasiu. Primer, l’abandó de drogues; segon, psicoteràpia i modificació de comportaments; després, aparells de buit o fàrmacs; i, finalment, cirurgia.

L’ajuda psicològica és recomanable en homes de menys de 40 anys, ja que en aquests casos la causa de la malaltia sol ser mental. Fins i tot en casos d’impotència per problemes físics, molts homes necessiten ajuda psicològica per poder superar problemes d’autoestima derivats d’aquesta malaltia.

El paper de l’home:

En lloc de caure en el descoratjament, la persona a la qual se li diagnostiqui impotència o disfunció eréctil ha de prendre mesures de caràcter personal per contribuir a superar amb èxit aquesta condició:

Preparar-se psicològicament i mentalizarse que a partir d’aquell moment deixarà de ser impotent.
Dialogar amb la seva parella sobre els problemes emocionals.
Mantenir-se en bones condicions físiques i en un pes normal.
Assegurar-se que la impotència no és conseqüència d’una malaltia: diabetis, esclerosi múltiple o arterosclerosis.
No ingerir alcohol ni consumir tabac, pastilles per dormir, tranquilizantes, calmants, etc.
Intentar el coit encara que el penis no estigui erecto (el coit és l’estimulant sexual més poderós).
Fer una prova amb algun dispositiu mecànic estimulant.
Consultar sempre amb especialistes.

El paper de la dona:

La dona que la seva parella sofreixi una disfunció eréctil també ha de col·laborar en el procés de superació. Entre altres coses, és aconsellable actuar de la següent manera:

Realitzar massatges i contactes suaus en els genitals del seu company, que ajudin a l’home a aconseguir una estimulació suficient.
Qualificar positivament el comportament sexual de l’home si aconsegueix la penetració, encara que sigui breu, per augmentar la seva autoestima.
El joc previ apassionat provoca gairebé sempre una resposta eréctil en el penis de l’home.
Esment a part mereix també el trastorn de la impotència o disfunció eréctil en la tercera edat, ja que existeixen molts malentesos. Com a resultat del procés d’envelliment, sol haver-hi un període refractari major (temps necessari per a una nova erecció després d’un orgasme). L’edat també sembla afectar al temps necessari per excitar-se, per a l’erecció i l’ejaculació. Tot això es considera completament normal.