La fòbia específica

La fòbia específica

Aquest tipus de trastorn es caracteritza per una por intensa i persistent a certs objectes o situacions.
El fet d’haver d’enfrontar-se a aquests estímul fòbics provoca una resposta immediata d’ansietat. Aquesta resposta pot adquirir la forma d’una crisi d’angoixa.
En molts casos, els adolescent i adults que pateixen aquest trastorn si són capaços de reconèixer que aquest temor és excessiu i irracional, cosa que no succeeix de vegades en el cas dels nens. En la majoria de les ocasions l’afectat evita haver d’enfrontar-se a la situació temuda, si ben de vegades pot experimentar-se, encara que amb summe terror.
Per poder parlar de Fòbia Específica com a tal, la problemàtica ha d’interferir significativament amb les activitats quotidianes de l’individu, amb les seves relacions laborals o socials, i provocar un malestar evident.
Aquelles persones afectades, experimenten un terror marcat, persistent i excessiu o irracional quan es troba en presència de l’objecte o situació temut, o bé quan anticipen la seva aparició. L’objecte de la por pot ser la pròpia anticipació del perill o dany inherent a l’objecte o situació (ex. l’individu pot témer viatjar amb avió a causa de la por d’estavellar-se, pot témer als gossos per por de ser mossegat o pot témer conduir un cotxe per por de tenir un accident).
Les fòbies específiques també poden fer referència a la possibilitat de perdre el control, angoixar-se i desmaiar-se en exposar-se a l’objecte temut.?Per exemple, els individus temorosos de la sang i les ferides poden estar preocupats així mateix per la possibilitat de desmaiar-se, els que tenen por a les altures també poden sentir inquietud pels marejos i els que tenen por a les aglomeracions poden preocupar-se així mateix per la possibilitat de perdre el control i començar a cridar entre la gent.
L’aparició d’ansietat en enfrontar a la persona a la situació o objecte temut és immediata i gairebé?invariable, encara que el nivell d’ansietat o temor sol variar en funció del grau de proximitat a l’estímul fòbic i al grau en què la fugida es vegi limitada.
No obstant això, la intensitat del temor no sempre es relaciona de forma tan previsible amb l’estímul fòbic. 
Existeixen diferents subtipus de fòbies específiques, i la classificació més freqüent d’aquests és:
TIPUS ANIMAL: La por fa referència a animals o insectes. Aquest subtipo sol iniciar-se en la infància.
TIPUS AMBIENTAL: la por fa referència a situacions relacionada amb la naturalesa i els fenòmens atmosfèrics com a tempestes, precipicis o aigua. Aquest subtipo sol iniciar-se en la infància.
TIPUS SANG – INJECCIONS – DANYS: La por fa referència a la visió de sang o ferides, o a rebre injeccions o altres intervencions mèdiques de caràcter invasiu. Aquest subtipo presenta una incidència marcadament familiar i sol caracteritzar-se per una intensa resposta vasovagal.
TIPUS SITUACIONAL: La por fa referència a situacions específiques com a transport públics, túnels, ponts, ascensors, avions, cotxe o recintes tancats. L’inici d’aquest trastorn segueix una distribució bimodal, amb un bec de major incidència en la segona infància i un altre a meitat de la tercera dècada de la vida. La seva incidència en funció del sexe, el seu patró d’incidència familiar i la seva edat d’inici són similars als de trastorns d’angoixa amb agorafòbia.
ALTRES TIPUS: La por fa referència a un altre tipus d’estímuls entre els quals s’inclouen les situacions que poden conduir al atragantamiento, al vòmit, a l’adquisició d’una malaltia; fòbia als espais, als sons alts o a les persones disfressades… 

EN L’ACTUALITAT ES TROBEN DESCRITS MÉS DE 7000 TIPUS O FORMES DE FÒBIA ESPECIFICA