L’ansietat per menjar. Com controlar-la.

Els trastorns de conducta alimentària estan associats sempre o gairebé sempre a problemes emocionals. 

Aquests problemes emocionals solen traduir-se en la presència d’ANSIETAT. 

Però no solament les persones amb un trastorn alimentari pateixen ansietat,. L’ansietat és una cosa que en algun moment qualsevol persona pot experimentar, però encara que no hi ha un tractament que ho elimini d’un dia per a un altre, sí es pot controlar per complet.

Normalment, quan una persona sent ansietat per menjar, acostuma a  “necessitar” menjar alguna cosa dolça. Això és així perquè quan sentim ansietat per menjar és quan han una baixada dels nivells de sucre i el nostre cos ens impulsa a ingerir dosi de sucre. Atès que el sucre és l’aliment que es digereix amb més facilitat i a major velocitat, solem sentir més predilecció pels aliments dolços.

L’ansietat per menjar pot ser controlada. Superar l’ansietat per menjar pot suposar un gran esforç, doncs implica que es canviïn alguns aspectes de l’estil de vida.
A continuació us donem algunes idees per aprendre a controlar l’ansietat per menjar:


Cal menjar diverses vegades al dia (cada 3-4 hores)
S’aconsella no saltar-se cap dels tres menjars principals, ja que si es deixa de menjar un d’aquests aliments, en el següent menjar desitjarà menjar el doble, la qual cosa resulta en l’augment de pes. A més entre aquests tres menjars s’han de menjar dos o tres tentempiés i s’ha de procurar que siguin saludables, com per exemple fruites o cereals.
MAI saltar-nos l’esmorzar. L’esmorzar ha de ser el menjar principal, per tant ha de ser el més completa possible, ja que d’això depèn que el metabolisme sigui correcte; si per contra l’esmorzar s’omet o es menja alguna cosa que no nodreixi prou, en arribar la nit s’haurà de menjar el doble perquè l’organisme així ho requereix. Cal tenir en compte que durant la nit no s’ingereix cap tipus de menjar, per aquesta raó en el matí s’ha de compensar aquesta falta d’aliment.

Fer exercici tots els dies
Aquesta és una de les millors maneres de controlar l’ansietat de menjar. L’exercici físic és alguna cosa que no ha de faltar en la vida de cap persona, ja que és la millor manera de viure saludable, tant física com mentalment, sobretot quan volem deixar a un costat alguns problemes emocionals, com en el cas de l’ansietat. L’exercici ens proporcionarà un cos més bonic i per tant major motivació per mantenir una dieta sana i equilibrada sense excessos. D’altra banda, l’exercici ens alliberarà de males tensions i ocuparà un temps que podríem ocupar menjant. Així matem tres ocells d’un tir.


Distreure la ment
Al moment que se senti la imperiosa necessitat de menjar un dolç o qualsevol altre aliment que sigui poc saludable, el millor serà tractar de distreure la ment d’alguna manera. 
Es tracta de desviar l’atenció i enfocar-la en altres coses més positives com pot ser sortir a fer una passejada, llegir una bona novel·la, escoltar música, xerrar amb una amiga per telèfon, fer alguna manualitat, dedicar-nos a cura de la nostra imatge (manicura, tractament facial, etc.) o senzillament alguna cosa que allunyi la ment dels desitjos de buscar menjar.


Augmentar el consum d’aigua
Es recomana en general un consum mínim de 1’5 litres d’aigua diaris, o el que és el mateix, el consum de, almenys, sis gots d’aigua durant el dia. És molt important seguir al peu de la lletra aquest savi consell, a més si s’agafa per costum prendre aigua abans de cada menjar es pot sentir menys gana.


Consumir més proteïnes
Si a l’hora de l’esmorzar es consumeix una major quantitat de proteïnes l’organisme se sentirà satisfet durant la resta del dia, la qual cosa redueix el desig de menjar fora dels horaris normals.


Estudiar la nostra rutina
És important estar pendent de tots els esdeveniments que poden succeir en el dia a dia, i descobrir quin de punts és el que provoca aquest atac d’ansietat que desencadena la necessitat de menjar exageradament. Amb tota seguretat si es descobreix la causa, serà molt més senzill trobar la solució adequada.


Eliminar les temptacions
Indubtablement la millor forma d’evitar caure en temptacions és fer el possible per allunyar-les, per això cada vegada que es compra menjar, cal procurar només adquirir els aliments indispensables i no comprar antulls, dolços i altres capritxos que tant abunden en els supermercats. El millor serà comprar fruites i altres aliments baixos en greixos i en calories per evitar caure en temptacions innecessàries.

Relaxar-se
Existeixen moltes tècniques de relaxació que poden usar-se per relaxar cos i ment, com els exercicis de relaxació progressiva de Jacobson, els exercicis de respiració diafragmàtica, exercicis de meditació, el ioga, etc.
D’altra banda, hi ha algunes herbes (fitoteràpia) que poden ser de gran ajuda per prevenir i millorar la tensió que pot ser provocada per un innombrable nombre de contratemps que es presenten freqüentment en la vida de totes les persones, aquestes plantes són: la camamilla, la valeriana i la tila; amb elles es poden preparar infusions que es prenen a l’hora d’anar a dormir i en el matí, d’aquesta manera es redueix molt l’ansietat.


Dormir com a mínim 8 hores
Quan la son és de bona qualitat i suficient, s’estimula una hormona, la leptina. Aquesta hormona és l’encarregada d’indicar-li al cervell que el cos està totalment satisfet i que no requereix de cap altre aliment per sentir-se bé.

Reduir el consum de sucre
Cal fer tot el possible per reduir o, millor encara, eliminar el sucre de l’alimentació diària. Això farà que el desig de menjar a tota hora desaparegui, doncs com més dolços menja una persona, més necessitat sent de menjar altres aliments dolços.

Seguir aquests trucs que us donem des del Gabinet Psicològic Mataró pot ajudar-vos a reduir de forma notable l’ansietat per menjar compulsivament. No oblideu que el més important és ser constant i esforçar-se per aconseguir els objectius que t’hagis marcat. Si t’esforces i de debò ho desitges, ho pots aconseguir. Ànims!!!

Cristina Martínez Viana
Directora del Gabinet Psicològic Mataró