L’ús dels smartphones està alterant el cervell

Una nova recerca d’experts de Suïssa i Alemanya revela que l’ús dels dits per manejar un telèfon mòbil intel·ligent amb pantalla tàctil i, especialment, el polze, està alterant el cervell de les persones, com es detalla en un article que es publica en ‘Current Biology’.

Cada regió del cos, des dels dits fins a la mandíbula i la llengua, té un àrea de processament particular al nostre centre emocional del cervell, l’escorça somatosensorial. Aquestes àrees són flexibles i poden canviar. En el cas dels violinistes, per exemple, l’àrea de representació dels dits que guien l’instrument és major que en altres persones.

El científic Arko Ghosh, de l’Institut de Neuroinformática de la Universitat de Zurich i l’Escola Politècnica Federal (ETH) de Zurich, a Suïssa, va decidir investigar l’impacte que la destresa dels dits dels usuaris de telèfons intel·ligents té sobre el cervell i va descobrir que la plasticitat diària del cervell humà podria ser investigat segons l’ús de el ‘smartphone’.

Els enregistraments dels dispositius digitals ofereixen una important font de dades per a aquest comportament. “Els telèfons intel·ligents ens ofereixen l’oportunitat d’entendre com la vida normal modela el cervell de la gent comuna”, explica Ghosh.

LA FREQÜÈNCIA D’ÚS INFLUEIX EN L’ACTIVITAT CORTICAL

Treballant en equip amb col·legues de la Universitat de Friburg, a Alemanya, va analitzar l’activació en l’escorça sensoriomotora desencadenada per moviments dels dits. Els científics van utilitzar electroencefalografia (EEG) per mesurar l’activitat cerebral cortical en 37 persones destres, de les quals 26 eren usuaris de ‘smartphone’ amb pantalla tàctil i 11 usuaris de telèfons cel·lulars antics.

Un total de 62 elèctrodes col·locats en el cap del subjecte van gravar aquest potencial basat en els moviments dels dits polze, índex i dit mitjà. Els resultats van revelar que la representació cortical en els usuaris de telèfons intel·ligents amb pantalla tàctil diferia en comparació de les persones amb telèfons mòbils convencionals.

Ghosh també va demostrar que la freqüència d’ús de el ‘smartphone’ influeix en l’activitat cortical. Com més s’havia utilitzat el ‘smartphone’ en els últims deu dies, major era el senyal en el cervell. Aquesta correlació va ser la més forta, a la zona que representa el polze.

“A primera vista, aquest descobriment sembla comparable al que succeeix en els violinistes”, explica Ghosh. No obstant això, els investigadors van ser capaços de trobar dues distincions: en primer lloc, que el temps que els usuaris de telèfons intel·ligents han posseït i utilitzat un dispositiu no influeix, mentre que, en el cas dels violinistes, l’activitat en el cervell depèn de l’edat a la qual van començar a tocar.

En segon lloc, hi ha una connexió lineal entre l’activació en el cervell i l’ús més recent d’un telèfon intel·ligent, mentre que no va haver-hi evidència d’això per als violinistes en estudis anteriors. “La tecnologia digital que utilitzem diàriament modela el processament sensorial en el cervell i en una escala que ens va sorprendre”, conclou el neurocientífic.

Per accedir al text complet és necessari consultar les característiques de subscripció de la font original: http://www.cell.com/current-biology/home