Alcohol i begudes energètiques, una mescla més tòxica

Un estudi demostra que la combinació de tots dos incrementa el desig de beure més i, per tant, les possibilitats d’intoxicació.

En els últims anys els investigadors no només s’han preocupat pel consum de begudes energètiques, sinó sobretot pel seu efecte juntament amb l’alcohol, una cosa bastant freqüent entre els joves. Un nou estudi publicat aquest dijous en la revista científica ‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research’, revela que les begudes energètiques poden augmentar els efectes de l’alcohol ja que la seva combinació augmenta el desig de seguir bevent més que si prenem l’alcohol sol o amb un altre tipus de begudes.

“Les persones que barregen alcohol amb begudes energètiques tenen nivells més alts d’alcohol en sang que els que no els combinen, per la qual cosa augmentarà el risc de ‘borratxeres’ entre els joves”, explica Rebecca McKetin, científica del Centre de la Universitat Nacional Australiana per a la Recerca sobre l’Envelliment, Salut i Benestar.

Més desinhibits

En l’experiment els participants van haver de beure un còctel que contenia, per a uns, 60 mil·lilitres de vodka i Xarxa Bull i, per a uns altres, 60 mil·lilitres de vodka amb aigua. Primer es va lliurar un qüestionari sobre la necessitat de continuar bevent i 20 minutos després, un segon test sobre els efectes i sobre la concentració d’alcohol en sang. No obstant això, la investigadora assenyala que l’estudi no conclou que les persones que acostumen a prendre aquest tipus de còctels beguin més que els seus amics, ja que “poden incloure molts altres factors”.

Per la seva banda, Peter G. Miller, professor de Psicologia a la Universitat de Deakin (Austràlia), destaca les conseqüències d’aquesta combinació, ja que a mesura que les persones s’intoxiquen, mostren menys inhibicions i són propensos a beure més. Això augmenta les possibilitats que pateixin una lesió, siguin víctimes d’algun accident o condueixin en estat d’embriaguesa.

“La conseqüència més important dels resultats és que la venda de begudes energètiques en els bars i clubs nocturns s’hauria de limitar”, assenyala McKetin. “Encara que el nostre estudi per si sol no proporciona suficients evidències per advocar per la limitació de la disponibilitat de begudes energètiques en els bars, és un pas important”, recorda l’investigador.