Mites sobre les emocions

Les nostres vides, i el nostre dia a dia, està ple de sensacions, d’emocions que ens permeten veure com actuem i com percebem les diferents situacions. Per molt que en ocasions les obviem, i que fins i tot siguem poc conscients de la seva aparició, sempre hi són. Sovint, passem a ser conscients d’això quan el seu impacte és elevat, amb la qual cosa passem a notar físicament (per exemple, molta por es transforma en ansietat, o l’enyorança es converteix en tristesa). A partir d’aquí, podem fer un judici erroni d’aquestes, i inclús percebre-les com quelcom negatiu o perjudicial.

 

A continuació es citen alguns dels mites existents en relació a les emocions:

 

  • Expressar les meves emocions em fa feble, vulnerable i susceptible de que em facin mal.

 

  • Hi ha una manera correcta de sentir en cada situació.

 

  • Ser emotiu és perdre el control.

 

  • Els altres són millors jutges del que jo he de sentir.

 

  • Les emocions negatives són dolentes, perilloses i destructives.

 

La comprensió i el maneig de les nostres emocions en els diferents àmbits de la nostra vida, ens pot permetre adaptar-nos millor al nostre entorn i augmentar el nostre benestar emocional. Junt amb això, comprendre el seu origen ens facilitarà respondre d’una manera adequada davant diferents situacions, fins i tot en aquelles que percebem com a més complexes o amenaçadores.

 

Per tot això, no es tracta d’intentar controlar les coses que ens passen en el nostre dia a dia, sinó de comprendre i gestionar com reaccionem davant d’elles.

 

Per obtenir més informació, al nostre centre situat a Mataró de psicologia infantil i d’adults, comptem amb professionals especialitzats en diferents orientacions, entre elles la Teràpia Sistèmica, l’EMDR o la Teràpia Cognitiu-Conductual. Posa’t en contacte amb nosaltres, t’ajudarem a resoldre els dubtes que tinguis.