Parlem sobre el dia Mundial de l’Alzheimer que va ser el 21.9.21

El 21 de setembre es reconeix com el dia mundial de la Malaltia d’Alzheimer, una patologia descrita per primera vegada l’any 1906 per Alois Alzheimer, i la qual afecta aproximadament a unes 800.000 persones a Espanya. S’estima que uns 50 milions de persones pateixen demència a nivell mundial, i que d’aquestes, dos de cada tres casos són diagnosticats d’Alzheimer. A més, a mesura que augmenta el coneixement i es refinen les mesures pel seu diagnòstic i tractament, la seva aparició i detecció va en augment any a any. Tot això li confereix una importància especial i significativa.

 

Es tracta d’una malaltia neurodegenerativa que condueix, d’una manera lenta i progressiva, a una situació neurovegetativa que precipita la mort de la persona. Es caracteritza, inicialment, per una gran dificultat per aprendre nova informació (amnèsia anterògrada), i a mesura que les lesions neuroanatòmiques avancen, es presenta una dificultat per recordar informació referent al passat (amnèsia retrògrada). A més de les dificultats de memòria, apareixen altres dèficits associats a la denominació, capacitat de planificar, raonament i presa de decisions. Al costat d’aquests, més cognitius, poden aparèixer altres símptomes com ara canvis afectius (irritabilitat, labilitat emocional, depressió, ansietat …), que poden presentar-se de forma primerenca, i alteracions del pensament i de la  psicomotricitat (p.ex., deshinibició, deambular, agressivitat …), que solen ser més típiques de fases moderades i greus.

 

Actualment sabem que no està associada a una única causa, i que menys del 5% de casos tenen un origen vinculat a un gen específic. Així, la seva aparició podria explicar-se per la interacció de diferents factors: genètics, de risc individual i no modificables (edat o antecedents familiars), vinculats a la vulnerabilitat de la persona (risc vascular, traumatismes…), l’estil de vida (el tabac , el consum d’alcohol…) i ambientals (per exemple, exposició a tòxics). La seva combinació seria la que precipitaria l’aparició d’un procés neuropatològic progressiu.

Hem de prendre consciència de la seva importància, no només pel seu alt nivell d’incidència, sinó per les limitacions que genera en la persona que el pateix, i en el seu entorn més proper. Especialitats com la neuropsicologia ajuden cada vegada més a comprendre i intervenir sobre aquesta i moltes altres problemàtiques. Al Gabinet Psicològic Mataró, trobaràs a professionals formats en aquesta, i en moltes altres branques de la psicologia. Per obtenir més informació, posa’t en contacte amb nosaltres.