Por a parlar en públic? Supera-ho!

T’aterroriza la idea de donar una xerrada en públic, pronunciar un discurs en unes noces, fer un examen oral o exposar un treball davant els teus companys de treball?

La por escènica és una cosa molt habitual, s’estima que el 75% de la població sofreix algun sentiment d’ansietat i nerviosisme en parlar en públic, la qual cosa es coneix com glosofobia, però molts no saben com fer-li front.

Quedar-se en blanc, la sudoració, el bloqueig muscular, l’augment del ritme cardíac, són algunes de les conseqüències de qui no ha desenvolupat una bona tècnica per perdre aquesta por.

Les persones amb por a parlar en públic, quan han d’enfrontar-se a aquest tipus de situacions, experimenten una gran ansietat, a més, solen pensar que van a fer-ho malament i amb freqüència, creuen que la seva actuació ha estat deficient. Pensen que els altres s’adonaran que la seva veu o les seves mans estan tremolant, o creuen que a qualsevol moment els pot envair una enorme ansietat, o que no podran articular correctament les paraules, etc.

A continuació et proposem diverses estratègies que són molt útils per superar la por a parlar en públic i amb les quals aconseguiràs convertir-te en un gran orador:

Prepara’t un guió

Prepara un guió detallat del que vols explicar. Ténlo enfronti o a un costat mentre estàs donant la conferència.

Així, si et quedes en blanc, saps que ho pots consultar. Solament això et donarà molta tranquil·litat i probablement aconseguiràs no quedar-te en blanc a cap moment.

Saber que pots recórrer al guió fa que tinguis més seguretat i que no estiguis tan nerviós i potser ja ni et quedaràs en blanc.

Si et quedes en blanc, sempre pots consultar el teu guió. No et preocupis perquè ningú es va a riure de tu perquè has de consultar-ho.

En aquest guió també és molt recomanable que incloguis anècdotes, exemples i històries que il·lustrin el que estàs explicant. Aconseguiràs que la teva presentació sigui molt més amena i divertida. Si veus que la teva audiència està motivada amb el que li expliques, això també et donarà confiança i seguretat durant la presentació.

Assaja diverses vegades davant de la teva família i amics

Assaja molt bé la conferència i sobretot els cinc primers minuts. És crucial que preparis amb cura la primera part, és a dir, el com vas a començar la teva presentació, què és el primer que vas a dir quan comencis.

I això és el que més t’has de preparar, perquè pensa que els primers cinc minuts és quan més nerviós estaràs i també quan el públic està molt expectante per veure com va a anar aquesta conferència.

De la forma com comencis la conferència va a dependre la predisposició que tingui el públic a l’hora d’escoltar-te.

Domina l’espai i la situació

Arriba amb temps suficient al lloc on vas a donar la conferència i prepara’t el que necessitis.
A continuació observa l’espai, observa la sala des del punt on vas a donar la conferència. Encara amb la sala buida, sense públic, observa-la bé per familiaritzar-te amb l’espai i que no et resulti estrany quan comencis a parlar.

També mentre el públic va entrant pots anar observant-los i saludant-los o somrient-los. Això et va a ajudar a tranquil·litzar-te perquè ja els vas coneixent.

Quan comenci la conferència, has de centrar-te sobretot en el públic i en el missatge que vols donar. No et centris tant en tu, en com t’asseguis i en si ho estàs fent bé, perquè això és el que fa que et posis nerviós.

Accepta l’ansietat

És normal estar nerviós quan la gent t’observa i va a analitzar el que expliquis. La majoria de professionals i de conferenciants, quan donen una conferència, estan nerviosos, una miqueta o molt.

És normal i has d’estar disposat a fer-ho malgrat els nervis.
Pensa que la qüestió no és fer-ho sense por, sinó estar disposat a fer-ho malgrat la por i dels nervis que estàs sentint.

Si malgrat aquestes recomanacions, l’ansietat que sofreixes quan has de parlar en públic et paralitza i et bloqueja fins al punt de generar-te un gran sofriment, posa’t en contacte amb el nostre equip de psicòlegs experts en ansietat social i fòbia social a Mataró. No dubtis que amb la nostra ajuda superaràs aquesta por en poques sessions.