Problemes per prendre decisions?

TENS PROBLEMES A l’HORA DE PRENDRE DECISIONS?

La incapacitat per prendre decisions pot comportar importants interferències en la teva vida social i laboral. No siguis insegur, descobreix com agafar el toro per les banyes i aprendre a prendre les teves pròpies decisions.

Quan estem enfront d’una situació que considerem difícil en la nostra vida personal o professional, moltes vegades la presa de decisions pot causar estrès, ansietat i confusió fins i tot depressió.

Per això, en estar enfront d’una decisió difícil que hem de prendre busquem formes d’evitar prendre-la o la posterguem i preferim enfocar-nos en coses sobre les quals sí tenim control o sí ens sentim còmodes.

Quan parlo de prendre decisions difícils em refereixo a prendre decisions en les quals:
• No sabem com de totes les opcions és la millor. (Totes té coses bones i coses dolentes, són diferents però no hi ha objectivament una opció millor que una altra)
• El rumb de la nostra vida i/o de la vida de persones importants va a canviar molt en funció de l’opció que triem.
• Ens fem una idea de qual seria l’opció mes encertada no obstant això si surt malament tindria conseqüències que no ens agradaria assumir.

La presa de decisions és una tasca implícita en la vida de l’ésser humà des dels seus orígens. En tots els temps i cultures l’ésser humà ha hagut de fer eleccions sobre diferents aspectes de la seva vida quotidiana. En el nostre dia a dia la presa de decisions és una tasca que hem d’assumir. No fer-ho pot portar repercussions importants posat que la presa d’una o una altra decisió deixa de ser el problema per ser-ho el fet de no haver-la pres.

Però, quins són les raons per les quals és tan difícil prendre decisions?

1. La por
Moltes persones senten por que prendran una mala decisió però tu has de recordar que el veritable fracàs és no estar en control de les teves pròpies decisions.
Inevitablement tu has de prendre aquesta decisió i postergar-la no canviarà gens. Has de reconèixer que la part més complicada de prendre una decisió és prendre-la però que, una vegada presa, tot la resta és senzill.

2. La inseguretat
Moltes persones creuen que les decisions han de ser preses amb completa seguretat. Creuen que abans de prendre una decisió s’han de saber totes les possibles conseqüències i opcions i aquesta creença evita que prenguin una decisió.
La veritat és que la decisió ha de ser presa en base en les millors o majors probabilitats. Si esperes al fet que ho sàpigues tot o tinguis totes les opcions, serà molt tarda.

3. La falta de costum
Això es converteix en un cercle viciososo del com és complicat sortir pel que si no estàs acostumat a prendre decisions has de començar a prendre-les més seguit. Per què? Perquè l’única forma de ser bé o ser bona en prendre decisions és prenent-les.
El que pots fer és començar a prendre decisions petites però amb freqüència. Comença a decidir ràpidament quina roba posar-te, a quin restaurant anar a menjar, quina ruta prendre.
D’aquesta forma enforteixes el teu múscul de la presa de decisions i aviat se’t farà més senzill prendre decisions més complicades com ascendeixo a aquesta persona o no? contracte a aquesta persona? em mudo? acabo aquesta relació? renuncio?

4. L’estrès
En la societat actual, quan la informació ens bombardeja per tots costats, en el nostre correu electrònic, en el nostre cel·lular, als carrers, és comú que ens causi estrès no saber si més no per on començar.
De fet, quan estem enfront d’una decisió no sabem què fer o com començar i aquest sentiment creix conforme passa el temps.
Per aquesta raó és summament important que tinguem un sistema de presa de decisions que ens faciliti el procés i que ens permeti aprendre més de cada decisió que prenguem.

COM PRENDRE DECISIONS?
Les estratègies bàsiques de presa de decisions són les següents:

1. Què és el que faries si no tinguessis por?
No estic dient que ho facis, la por serveix per protegir-nos i si no tinguéssim por el mes probable és que ja estiguéssim morts. Però probablement reflexionar sobre el que faries si la por no estigués en el teu repertori d’emocions pot ajudar-te a veure que adreça aquesta l’opció mes adequada.

2. Quins són els teus valors?
On et veus dins de 5 anys? És molt important que la decisió que prenguis aquest alineada amb els teus valors ja que si no el més probable és que no et faci feliç. Si prenem una decisió contrària al que volem ser i fer amb la nostra vida probablement estigui determinada per alguna por que sigui important treballar i detectar abans de prendre la decisió.Creïs que et farà feliç treballar 12 hores al dia si un dels teus valors és la importància de compartir temps amb la teva família?

3. Què és el pitjor que et pot passar?
Sí, posa’t en el pitjor que et pugui passar i recrea’t en això. Realment seria tan horrible? Seria per sempre o solament implicaria un sot dolent? Creïs que podries superar-ho? Sobreviuries? Li ha passat a algú abans que a tu? Ha sobreviscut? El mes probable és que després de fer-te aquestes preguntes arribis a la conclusió que el pitjor que et pot passar si bé és desagradable no seria una catàstrofe que acabés en apocalipsi.

4. No ignoris a la teva intuïció.
Tampoc m’atreviria a dir que et deixis guiar per ella. No s’exactament què és, ni si sempre et va a portar pel camí adequat. Però escoltar-la probablement te de alguna pista de qual és la direcció a seguir.

5. No esperis a estar massa segur.
No tens perquè estar 100% segur que una opció va a ser la millor ja que si esperes a estar-ho el mes probable és que mai facis res. En la vida no hi ha gens 100% segur i sí, sempre existeix possibilitat que t’equivoquis, però recorda que ets humà i que no ets perfecte així que no et llevis el teu dret a equivocar-te.

Si tot i havent llegit aquest article, sents que no tens les eines per superar la teva dificultat per prendre decisions, no ho dubtis i truca’ns. Els nostres psicòlegs a Mataró, amb la seva àmplia experiència, t’ajudaran a superar aquesta dificultat que probablement tant temps porta causant-te problemes a la teva vida.

Cristina Martínez Viana
Directora i psicòloga del Gabinet Psicològic Mataró