Què és el TLP?
Una persona borderline presenta una elevada sensibilitat davant estímuls emocionals, així com una tendència a experimentar les emocions de manera molt intensa. Són tan intenses les seves emocions que per fugir del malestar que produeixen es refugien en conductes que li alleugen momentàniament aquest malestar: promiscuïtat, joc, compres inútils, alcohol, drogues i fins i tot autolesions. Malgrat que experimenten emocions molt intenses, solen tenir moltes dificultats a identificar-les i expressar-les, la qual cosa en molts casos genera un efecte olla de pressió i desencadena reaccions intenses d’ira davant estímuls aparentment insignificants.
Les característiques principals que defineixen el trastorn límit són la inestabilitat i impulsividad. El diagnòstic està basat en nou criteris del DSM-IV. Un subjecte hauria de tenir cinc d’ells per rebre el diagnostico de Trastorn Limiti/Borderline.
1. Esforços frenètics per evitar un abandó real o imaginat. Són molt sensibles a les circumstàncies ambientals. Experimenten intensos temors a ser abandonats i una ira inadequada davant una separació encara que sigui per temps limitat (psicòleg anuncia final de la sessió) o quan es produeixen canvis inevitables en els plans (algú es retarda uns minuts). Aquests temors a ser abandonats estan relacionats amb la intolerància a estar sols i a la necessitat d’estar acompanyats d’altres persones. Els seus frenètics esforços per evitar l’abandó pot incloure actes impulsius com les conductes autolesivas o suïcides.
2. Relacions interpersonals inestables, intenses i turbulentas, extrems d’idealització i devaluació. Són propensos als canvis dramàtics en l’opinió que tenen sobre els altres, alternant entre veure a altres persones com a suports beneficiosos o cruelment punitius.
3. Problemes d’identitat: autoimagen o sentit de si mateix inestable. Presenten canvis bruscs i exagerats de la autoimagen el que es manifesta per canvis en els seus objectius, valors i aspiracions professionals. També solen presentar canvis bruscs en les seves opinions, els plans de futur, la identitat sexual, l’escala de valors i el tipus d’amistats que busquen. S’obsessionen amb la seva aparença física el que pot conduir-los a desenvolupar un trastorn d’alimentació.
4. Impulsividad. (despeses, sexe, abús de substàncies, conducció temerària, atracones de menjar).
5. Comportaments, intents o amenaces suïcides recurrents o comportaments autolesivos. Aquests actes solen estar precipitats pels temors a la separació o al rebuig, o per l’expectativa d’haver d’assumir una major responsabilitat. El dany autoinfligido pot arribar a suposar un alleujament doncs els reconecta amb la realitat, reafirmant-los en la seva capacitat de sentir.
6. Inestabilitat afectiva.Episodis d’intens malestar, irritabilitat o ansietat, ira, angoixa, desesperació que solen durar unes hores i rares vegades uns dies. Sofreixen extremada reactivitat a l’estrès interpersonal.
7. Sentiments crònics de buit. Descrits com una falta de sentit o buit emocional que no pot omplir-se amb gens, pot conduir a una espècie de dolor físic o a una espècia de paràlisi mental que immobilitza al subjecte durant dies.
8. Ira inadequada i intensa o dificultats per controlar la ira. (mostres freqüents de mal geni, empipament constant, baralles físiques recurrents). Aquestes expressions d’ira solen anar seguides de pena i culpabilitat i contribueixen al sentiment que tenen de ser dolents.
9. Ideació paranoide transitòria.Relacionada amb períodes d’estrès extrems i duren entre minuts i hores.
Mites i realitats
MITE:
Les persones amb TLP no milloren mai
REALITAT:
Algunes persones amb TLP milloren amb el tractament adequat. És veritat que trets de la personalitat assentats no són fàcils de canviar. Però el comportament inadequat que ha estat après pot ser reaprendido i alguns dels símptomes del TLP que estan més condicionats biològicament poden ser tractats amb medicació. Per què persisteix aquesta idea a pesar que hi ha alguns estudis que demostren l’efectivitat d’Alguns tractaments? El problema és l’estigma que recau sobre el TLP i la falta de conscienciació. La recerca sobre tractaments efectius és molt nova i molts professionals no han tingut l’oportunitat de conèixer-la durant la seva formació. A més els clínics són bombardejats constantment amb informacions contradictòries sobre el tractament del TLP la qual cosa porta a certa confusió sobre quins mètodes són els més efectius. Des que alguns professionals de la salut mental trobaven que treballar amb pacients borderline era dur i estresante, nous i prometedors estudis passen de llarg davant clínics no especialitzats en TLP. Això es converteix en un cercle viciós: els clínics no llegeixen estudis que els ajudarien a treballar amb aquests pacients perquè creuen que els TLP sempre ocasionen dificultats. Un altre problema és que moltes asseguradores no cobreixen el tractament del TLP perquè es creu que de totes maneres no ajuda. Això suposa una barrera per als clínics a l’hora d’aprendre sobre l’estat dels tractaments. Els clínics llavors disposen d’informació no actualitzada, documents poc fiables i informació falsa sobre el TLP que han sentit.
MITE:
TLP és una definició de calaix de sastre, això és, que els clínics donen aquest diagnòstic quan no saben ben què li passa al pacient
REALITAT:
El TLP s’ha de diagnosticar només quan els pacients compleixin els criteris clínics específics i després que el clínic hagi treballat amb el pacient el temps suficient per verificar que els símptomes són persistents, extrems i de llarga durada. Janice Cauwels ( 1992 ) va escriure: TLP segueix sent un calaix de sastre usat per racionalitzar fracassos o errors en el tractament, per evitar prescriure medicaments o tractaments , com a defensa contra pràctiques sexuals que poden sorgir en la teràpia, per expressar odi cap als pacients i justificar comportaments resultants d’aquestes reaccions emocionals.
MITE:
Les dones tenen TLP; els homes Trastorno antisocial de la Personalitat
REALITAT:
A pesar que el TLP sol diagnosticar-se més freqüentment en dones, els homes ho pateixen igualment. La nostra experiència dins de l’associació ACAI és que ens arriben aproximadament el mateix nombre de casos de dones que d’homes. Segons el DSM IV, al voltant del 75% dels diagnosticats amb TLP són dones i la majoria dels diagnosticats amb el Trastorn antisocial de la personalitat són homes. Però encara que aquestes personalitats tinguin similituds externes ( p.eix., dificultats en les relacions , tendència a culpabilizar a uns altres) els seus estats interiors són diferents. Els borderline senten vergonya, culpa, angoixa emocional, i buit; les persones amb trastorn antisocial normalment no. Hi ha algunes teories per explicar aquesta prevalença del diagnòstic en dones: L’abús sexual, que pot ser un tret freqüent en la bibliografia dels TLP ocorre sobretot en dones. Les dones reben en la nostra societat més missatges inconsistents i invalidadores. La dones són més vulnerables perquè estan socialitzades per ser més depenents d’uns altres i més sensibles al rebuig. Els homes acudeixen menys a la recerca d’ajuda psiquiàtrica Els homes busquen més ser tractats solament per l’abús de substàncies o l’alcoholisme; alguns dels seus símptomes de tipus borderline passen desapercebuts. Les dones amb TLP estan en sistema de salut mental; els homes amb TLP a la presó.
MITE:
El TLP no existeix
REALITAT:
més de tres mil estudis de recerca i tres-cents mil documents clínics donen una àmplia evidència que el TLP és una malaltia mental vàlida i diagnosticable. Alguns clínics poden defensar que el TLP no existeix per diverses raons: Poden estar poc actualitzats en les últimes recerques o malament informats. Poden creure que no es tracta d’un trastorn separat sinó que forma part d’altres trastorns com el trastorn bipolar o el trastorn postraumático. Poden simplement rebutjar la idea d’etiquetar a algú com borderline perquè pensen que suposa una estigmatització, o creuen que tots els diagnòstics psiquiàtrics limitadors i enganyosos.
No és correcte que la persona amb Trastorn Límit de la personalitat:
– Estigui fingint i exagerant constantment però al que en realitat no li passa gens.
– Pugui aconseguir qualsevol cosa però és massa vague o no està motivat per a això.
– Manipuli malintencionadament i conscientment als altres per aconseguir els seus objectius.
– No pugui raonar o tingui problemes d’intel·ligència.
– Sigui un cas perdut pel qual no es pot fer gens.
– Sigui algú al que cal sobreproteger i evitar-li qualsevol esforç o disgust.
– Sigui algú al que l’única cosa que li fa falta és mà dura.
– Sigui una persona frívola i falta de sentiments.
Font:
http://www.fundacionarmaitlp.com/tlp.html