Superar la dependència emocional

Una persona pateix de dependència emocional quan la seva felicitat depèn de la relació que té amb una altra persona o de la consecució d’un determinat objectiu. Normalment aquesta persona no és conscient que té un problema, no obstant això és una cosa que cal abordar. No podem estar pendents que la persona de la qual depenem emocionalment tingui un bon dia o ens faci cas perquè nosaltres estiguem feliços.

Ja està bé! És hora que ens posem a treballar i ens esforcem per estimar-nos una mica més i comencem a ser més independents, és a dir, que no depenguem de res ni ningú per ser feliços. Sembla una cosa difícil oi? Ho és, però avui et porto els millors consells que he recopilat a la xarxa perquè deixem de ser emocionalment depenents.

Abans de passar als consells, anem a enumerar una sèrie de símptomes perquè puguis esbrinar si ets una persona emocionalment independent.

Símptomes.

– Tens pensaments obsessius sobre la teva parella i no pots trobar la satisfacció o alegria amb altres persones.

– Tens ansietat, insomni, estrès o falta de concentració quan aquesta persona està molt lluny de tu.

– La teva felicitat depèn d’alguna cosa que està fora del teu control.

– Si la teva parella et deixa, t’asseguis aniquilada/o i perduda/o.

Amb aquests 7 consells que llegiràs a continuació, deixarem de ser emocionalment depenents, o almenys ho intentarem. Si coneixem bé a l’enemic, podrem lluitar molt millor contra ell.

1) No temis a la solitud

Una de les raons principals de perquè les persones acaben depenent emocionalment d’uns altres és per la seva por a quedar-se soles. Constantment busquem alguna forma d’entreteniment, o algun tipus de preocupació, solament per evitar estar tot sol amb nosaltres mateixos.

Cuida de la teva llar o de la teva mascota, troba la bellesa en l’ordinari, cuida’t amb els pensaments rumiatius, crea una mica de valor (inicia un blog), fes exercici, apunta’t a classes de ball, fes algun tipus de curset en el qual coneguis noves amistats…

2) Posa’t en les sabates de l’altra persona.

Imagina’t que ets la persona de la qual depens emocionalment. Posa’t en les seves sabates com si estiguessis sentint, sentint i veient des de la seva perspectiva.

Posar-te en aquesta posició i veure des de fora la teva relació amb ell o ella, t’ajudarà a obtenir una altra perspectiva diferent i podràs apreciar el problema que tens: la teva dependència emocional. Potser et sorprenguis pel ridícula/o que sembles i segurament sentis pena per tu mateixa.

3) Redueix el teu estrès a través de les tècniques de relaxació.

Et puc dir que usar qualsevol tipus de tècnica de relaxació és la clau per superar molts dels problemes que ens acuiten en el nostre dia a dia.

4) Aprèn més sobre la dependència emocional, també cridada co-dependència.
bibliografia sobre aquest tema:

– “Quan estimar massa és dependre: aprèn a superar la dependència emocional”, de Silvia Congost.

– “El Coratge de ser tu mateixa: una guia per superar la teva dependència emocional i créixer interiorment”, de Sue Patton Thoele.

– “Aprendre a voler: cap a la superació de la codependencia”, de Lorraine C. Ladish.

5) Aprendre a dir més freqüentment la paraula “no”.
Els codepenents es pleguen constantment a les peticions dels altres. En realitat, al codepenent li resulta molt difícil negar-se a fer alguna cosa quan algú l’hi demana. Tendeixen a dir “sí” a tothom.

6) Aprèn a cuidar de tu mateixa/o.
No pots fer-te càrrec d’una altra persona fins que aprenguis a cuidar de tu mateixa/o. Això sona fàcil, però per un codependiente és missió gairebé impossible. Els codependientes sovint se senten culpables per cuidar de si mateixos.

Fes que els teus desitjos i necessitats siguin alguna cosa prioritari. Al principi pot semblar incòmode, però aviat podràs gaudir d’una sensació alliberadora.

7) Deixa que la persona de la qual depens emocionalment aprengui a valer-se per si mateixa.

No es pots obligar al fet que algú deixi de beure alcohol si la persona no vol deixar-ho. No pots obligar al fet que la teva filla adulta deixi de sortir amb el tipus equivocat d’home si aquesta està enamorada. No pots obligar a la teva germana, malalta mental, al fet que prengui la seva medicació si aquesta es nega a prendre-la. El que pots fer és donar consells i intentar que et facin cas, però no pots perdre la teva salut en aquest esforç.

De vegades, el millor que pots fer per un ser estimat és retrocedir i deixar que la persona aprengui a valer-se per si mateixa, encara que això comporti que aquesta persona “caigui”.