Què és el Trastorn Obsessiu Compulsiu de la personalitat (TOCP)?

Existeix un ampli ventall de constructes i problemàtiques que ens ajuden a definir i contextualitzar no només el malestar o la disfuncionalitat dels individus, sinó també trets o característiques més estables, com són els trastorns de la personalitat. Així, més enllà de problemàtiques com l’ansietat (englobant fòbies i altres problemes), depressió, dificultats relacionades amb el neurodesenvolupament (TDAH, problemes d’aprenentatge …), entre d’altres, hi ha aspectes, més arrelats de nosaltres mateixos, i aparentment menys observables, que poden limitar les nostres vides i generar malestar tant a nosaltres mateixos com als altres.

 

Així doncs, els Trastorns de Personalitat es defineixen com a patrons permanents i inflexibles d’experiència interna i de comportament que s’aparten de les expectatives de la cultura de la persona. Aquests a més, engloben la cognició (forma de percebre i interpretar-se a un mateix i als del món), afectivitat (món emocional), el funcionament interpersonal i el control d’impulsos. Sabem que el Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC, sense ser de personalitat), engloba un seguit de pensaments, idees o sensacions (obsessions) i comportaments repetitius i indesitjables (rituals) que impulsen a la persona a fer alguna cosa per prevenir algun dany i/o per reduir aquestes obsessions.

 

El TOCP, en congruència amb la definició de Trastorn de la Personalitat, es caracteritza per un patró estable de preocupació per l’ordre, el perfeccionisme i el control mental i interpersonal a costa de la flexibilitat, l’obertura i l’eficiència. Entre els seus trets més destacats es troben els següents:

 

  • Preocupació pels detalls, regles, llistes, ordre, organització o horaris fins al punt que es perd l’objectiu més important de l’activitat.
  • Perfeccionisme que interfereix amb la finalització de les tasques.
  • Excessivament devot de la feina i la productivitat fins a l’exclusió d’activitats plaents i amistats.
  • Escrupolositat i inflexibilitat sobre qüestions de moral, ètica o valors.
  • Dificultat per descartar objectes inservibles o sense valor tot i que no tinguin, si més no, un valor sentimental.
  • Rigidesa i tossuderia.

 

Així doncs, a diferència del TOC, el TOCP no presenta obsessions i/o compulsions característics del primer, i mostra en canvi, un patró de rigidesa i inflexibilitat accentuats, els quals es mostren en la majoria d’àmbits de la vida de la persona. És important recordar que un no exclou l’altre, és a dir, que poden presentar-se les dues problemàtiques alhora en un mateix individu.

 

Són diverses les categories que s’han utilitzat per definir les patologies mentals. És important conèixer les seves característiques de cara a elaborar tractaments útils i eficaços que beneficiïn el màxim possible i d’una manera eficient. Si tens alguna pregunta o t’interessa conèixer més, en el nostre centre de psicologia, a Mataró, trobaràs tota la informació que necessitis.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *