Què dir i què evitar si una persona pateix ansietat?

L’ansietat, i específicament els trastorns d’ansietat, afecten un 6,7% de la població, un 8,8% d’aquest percentatge correspon a les dones, i un 4,5% a homes. Tot i això, si a més de les patologies com a tals incloem aquelles persones que presenten signes i símptomes d’ansietat, les xifres augmenten fins a un 10,4% de la població espanyola. Per això, ens trobem davant d’una problemàtica freqüent i significativa, la qual afecta un gran nombre de persones.

 

Fins ara hem parlat molt de la definició, les característiques i les repercussions de l’ansietat, entenent-la com un mecanisme de defensa i alarma que apareix quan percebem un perill real o imaginari, i on es donen una sèrie de símptomes com tremolor, sudoració, taquicàrdia, formigueig, visió borrosa… entre altres. Amb això, però, també resulta especialment interessant i important, saber com podem manejar la situació quan una persona pateix aquesta problemàtica. En la majoria d’ocasions el que busquem és tranquil·litzar ràpidament a l’altre, amb la intenció que deixi de patir immediatament, però no adonant-nos del que fem molt possiblement és potenciar els símptomes i la preocupació. Per això, a continuació s’expliciten una sèrie de frases que, per una banda, hem d’evitar, i d’altres a utilitzar en aquestes situacions:

 

Què cal evitar dir quan una persona pateix ansietat?

 

  • “No tens res de què preocupar-te, no sé per què ets així”
  • “Pensa en coses positives, ja veuràs que tot va bé”
  • “Ets fort així que agafa el toro per les banyes que no és per tant”
  • “Hauries d’estar agraït pel que tens i deixar de preocupar-te tant”
  • “Deixa de donar-hi voltes que no val la pena”

 

Què podem dir quan una persona pateix ansietat?

 

  • “Sóc aquí, no me’n vaig del teu costat”
  • “Et recolzaré passi el que passi”
  • “Com et puc ajudar? T’escolto”
  • “Respira profundament, ho solucionarem”
  • “Pots parlar amb mi, si et ve de gust”

 

L’objectiu és acompanyar l’altra persona, ser al costat i escoltar. No l’hem de forçar perquè canviï immediatament el seu estat d’ànim, i hem de tenir paciència. L’altre es pot sentir molt incapacitat i descontrolat, i per això missatges taxatius o molt directius poden incrementar aquestes sensacions.

 

Si vols conèixer més o vols rebre la nostra ajuda, posa’t en contacte amb nosaltres. Estem situats al centre de Mataró, i comptem amb un equip de psicòlegs i psiquiatres que et proporcionaran tota la informació que necessitis.