Senyals d’haver crescut en solitud

Sovint, tot i estar en un món social, en un entorn on sembla gairebé impossible no interactuar (sigui presencial o de manera digital), ens podem sentir sols. Així, encara que realment estiguem envoltats de persones, el grau de confiança, intimitat i comunicació pot ser molt baix, fomentant el sentiment que aquí exposem. Per això, no cal estar realment i físicament sols, només ens cal sentir-ho, i això de vegades és difícil d’entendre. A més, moltes vegades aquest sentiment queda emmascarat per altres com tristesa, apatia, impotència, frustració o fins i tot ansietat, sent complicat detectar que el que realment és important per a la persona és que se sent sola. I a més, aquesta pot adoptar diferents mecanismes per gestionar-ho, sent el més comú l’aïllament o la desvinculació.

 

La soledat es defineix com aquell estat mental que pot sorgir davant la soledat física o en companyia, i en què apareixen sentiments com la incomprensió, la manca d’aferrament amb els altres, la inseguretat o la sensació de buit. A més, tot i que s’han proposat diferents subtipus (existencial, emocional, positiva, transitòria i crònica), no hi ha consens sobre aquests. Sigui com sigui, aquesta emoció suposa un dels motius que ens trobem més sovint a la pràctica clínica, però cal fer una avaluació i exploració minuciosa del cas per poder detectar-ho i en conseqüència treballar-ho. Per això, a continuació s’exposen alguns dels principals senyals que ens indiquen que la persona ha crescut en solitud o sentint-se sola:

 

  • Sentir-nos sols tot i estar envoltats de gent.
  • Mostrar-nos dependents, és a dir, aferrant-nos molt als altres.
  • Posseir una baixa autoestima.
  • Tenir dificultats per definir-nos a nosaltres mateixos, és a dir, problemes d’identitat.
  • Veure’ns incapaços o sense habilitats per establir vincles.
  • Sentir que som poc valorats pel grup o els altres.
  • Mostrar desconfiança o por envers els altres i les relacions.
  • Sentir-nos excessivament incompresos pels altres.
  • Disculpar-nos constantment i ser excessivament servicials.
  • Tenir dificultats per gestionar-nos emocionalment.
  • Necessitat de cridar l’atenció.

 

Com veiem, hi ha diferents característiques que poden evidenciar que la persona ha pogut créixer en un entorn poc cohesionat, o simplement sentint-se diferent o apartada. Aquests senyals són clau per entendre el malestar que pugui estar experimentant ara, i resultarà molt important treballar-ho en teràpia. En aquest sentit, la Teràpia Cognitiu-Conductual, amb components com ara la Reestructuració Cognitiva i l’Entrenament en Habilitats Socials, poden ser eines clau.

 

Al nostre centre comptem amb professionals formats en aquesta i altres intervencions que poden ajudar-te a treballar qualsevol dificultat. Posa’t en contacte amb nosaltres i et facilitarem tota la informació que necessitis.