Salut i Benestar: Conceptualització i repercussions
Davant d’esdeveniments com el que ara ens està tocant viure, emergeixen fenòmens, tant individuals com col·lectius, als quals val la pena parar atenció, ja que ajuden a comprendre el funcionament de l’ésser humà. Resulta innegable l’impacte que aquesta situació està tenint en les nostres vides, i aquest pot traduir-se, en part, en qüestionar-nos diferents aspectes del nostre dia a dia. Un d’ells, especialment important ara, és el de la comparació o diferenciació entre salut i benestar.
Ens trobem immersos en una rutina, un estil de vida en què les nostres responsabilitats ens fan estar preocupats per diferents aspectes, els quals poden allunyar-se molt de la nostra salut. En general, vivim enfocats a obtenir benestar, comoditat, i com més, millor. Això, de vegades fins i tot ens porta a fer coses que van just en contra de la nostra salut, ignorant o evitant la seva importància, i posant per davant el plaer que ens produeix (per exemple, consum de tabac o alcohol). Al costat d’això, el ritme frenètic a què estem sotmesos ens fa desenfocar-nos d’aspectes que ara poden anar ressaltant i aparèixer com a veritablement importants. És cert que aquesta situació atempta principalment contra la nostra salut física, però no són menys significatives les conseqüències psicològiques i emocionals que es deriven. I tal com defineix l’OMS, la salut és un estat de perfecte (complet) benestar físic, mental i social, i no només l’absència de malaltia. D’això es deriva la importància de mantenir un total equilibri en la nostra vida.
Això últim, portat a un nivell més general, ens ha de fer veure la importància de cuidar-nos i de prevenir, no només a un nivell físic, sinó clarament psicosocial. No hauria de ser necessària l’ocurrència de pandèmies o situacions d’emergència per adonar-nos d’això, però no hem de desaprofitar l’oportunitat per reflexionar-hi. D’aquesta manera, és fins i tot possible que preocupacions que tenim en el nostre dia a dia, s’hagin vist minimitzades pel que estem vivint, i que d’altra banda, detalls com el temps que passem en família, la comunicació amb aquells amb els quals estem a prop, o l’estructuració del nostre dia a dia estiguin tenint més rellevància. A més, traslladant-lo a l’àmbit de la salut mental, en moltes ocasions minimitzem o ignorem l’impacte que tenen certs esdeveniments en el nostre estat d’ànim, o fins i tot la importància de certs trastorns psicològics. La por, l’angoixa, l’ansietat, la tristesa, i fins i tot certes problemàtiques com la depressió es poden veure aguditzades per situacions com la present.
Per tot el comentat, la conscienciació, a l’igual que ho està sent la repercussió d’aquest moment, ha de ser global. En conclusió, se’ns oblida que per obtenir el major benestar possible, cal tenir salut. Si vols rebre més informació, o t’interessa qualsevol altra temàtica, posa’t en contacte amb els nostres professionals. En el nostre centre de psicologia, a Mataró, estarem encantats d’atendre’t.