La importància de la gestió emocional

El món de les emocions pot resultar complex, subjectiu, incert i en ocasions podem fins i tot percebre com perillós. Des de petits, aprenem a gestionar-les i afrontar-les sobre la base de l’aprenentatge, a la interacció social, i en ocasions, fins i tot mitjançant la imitació. Una de les estratègies que de vegades adoptem, és la repressió, o la no acceptació, amb la qual cosa fomentem que quan aquestes tornin a aparèixer, ho facin amb més freqüència i intensitat.

Això últim és especialment important per a comprendre el primer pas per a una correcta gestió: no és l’emoció en si la que ens genera malestar, sinó la seva intensitat, la seva freqüència, i sobretot la nostra interpretació sobre ella. L’alegria, la tristesa, la ràbia, la por, la culpa … totes elles són exemples d’emocions, i de per si, igualment vàlides. Algunes, ens poden resultar més tolerables, i fins i tot agradables, però certament és difícil sinó impossible pensar que alguna persona no passarà per tot l’espectre emocional durant la seva vida. En ocasions, i davant successos amb un elevat impacte emocional, és possible que percebem l’aparició d’aquestes sensacions com de manera externa, inesperada, considerant-les com a mínim controlables. Però tot el contrari, és possible gestionar-lo i regular-lo.

Podem entendre la regulació o gestió emocional com la capacitat d’un individu per experimentar, influenciar, controlar i expressar emocions, de tal manera que aquests estats emocionals no interfereixin la conducta dirigida a objectius del seu medi. En aquest sentit, pot resultar igual d’important disminuir, com mantenir o incrementar una emoció. La desregulació, per contra, es produeix quan la persona és incapaç d’acceptar o canviar diferents components de l’procés emocional, o quan experimenta un nivell d’intensitat desmesurat que interfereix amb el seu autocontrol. En problemes com els trastorns d’ansietat, en els atacs de pànic, o fins i tot en els trastorns de personalitat, pot existir una gran dificultat per a la gestió de les emocions.

En el nostre centre de psicologia, situat a Mataró, trobaràs un grup de professionals formats en diferents vessants que t’ajudaran a afrontar aquest, o qualsevol altre problema que et preocupi. Truca’ns i t’atendrem encantats.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *