Higiene del son: importància i beneficis

El descans, i concretament el son, constitueix un element indispensable del nostre dia a dia. Tot i ser moltes les hipòtesis que s’han realitzat entorn a aquest i les seves funcions, la més acceptada és la que el vincula amb la reparació i el processament del nostre organisme. Podríem dir que ajuda principalment a mantenir la nostra homeòstasi vital, el nostre equilibri. Segur que haurem notat en més d’una ocasió com se’ns fa molt més difícil afrontar el dia quan no hem descansat prou, patint fatiga o fins i tot amb cert mal de cap…Això seria un dels exemples en menor escala, però les conseqüències poden anar molt més enllà.

Els canvis de rutina, i principalment els hàbits irregulars, poden resultar en una alteració molt significativa del son. Els ritmes circadians són uns mecanismes que s’encarreguen de regular el correcte funcionament dels cicles llum-foscor. Durant el dia, fomenten que el cos estigui activat, i que les nostres funcions vitals actuïn per afrontar les diferents situacions del nostre dia a dia. A la nit, en canvi, segreguem una substància anomenada melatonina, la qual ens permet descansar. Tot això es realitza detectant els canvis de llum. D’aquesta manera, durant el son processem i consolidem tota la informació que hem anat elaborant durant el dia, ia més, es restableixen les nostres funcions fisiològiques. Per això, diem que el somni és reparador, però si ho respectem. Si canviem els nostres hàbits, dormint massa hores durant el dia, i poques durant la nit, provoquem una alteració en el nostre organisme, el qual difícilment ens va a mentir quan necessita alguna cosa.

Entre les alteracions més comunes, a part de les inicialment citades, poden aparèixer oscil·lacions de l’estat d’ànim, irritabilitat, conducta impulsiva, i fins i tot problemes d’ansietat o depressius. Això, porta a més a problemes secundaris com un baix rendiment laboral, problemes familiars i relacionals … etc. Davant d’això, alternatives com la higiene de la son poden resultar molt útils. Aquesta, consisteix en un procediment educatiu que busca millorar principalment dos aspectes; els factors ambientals relacionats amb el son (soroll, llum, temperatura …) i els hàbits inadequats (exercici, dieta, disminució del consum de cafeïna, anar a dormir a certa hora …). S’ha utilitzat amb eficàcia per l’insomni, i ha demostrat resultats molt prometedors per a diferents problemes de son.

Si desitges ampliar la informació al respecte, o creus que pot beneficiar la nostra ajuda, els professionals del nostre centre, a Mataró, especialitzats en orientacions com la Teràpia Cognitiu-Conductual o l’EMDR, et proporcionaran tot allò que necessitis. No ho dubtis i truca’ns, estarem encantats d’atendre’t.