La psicologia positiva

Martin Seligman, psicòleg nord americà, escriptor i director del Departament de Psicologia de la Universitat de Pensilvania, és el pioner de la psicologia positiva, una nova branca que neix als anys 90 i que es dedica a l’estudi científic de tot allò que fa feliç a l’ésser humà.

Seligman va concloure que la felicitat es pot construir treballant intensament en 3 dimensions molt concretes:

 • Crear una vida gratificant, que consisteix a saber crear emocions positives i que aquestes tinguin durabilitat. Per aconseguir-ho, primer cal tenir les necessitats bàsiques cobertes. Cal també trobar l’equilibri entre passat, present i futur. Per això és fonamental valorar el passat, desenvolupar atenció i consciencia plena amb el moment present i mirar al futur amb optimisme i confiança.
 • Construir una bona vida, assolint el nostre màxim potencial humà, treballant a diari les diferents fortaleses personals.
 • Tenir una vida significativa, la qual cosa està estretament relacionada amb el concepte de realització personal de Maslow, i que té a veure amb la dimensió de la bondat, és a dir, saber elevar-nos més enllà del plaer personal per posar-nos al servei de les persones que ens envolten.

Meditar en l’amor, la compassió i l’altruisme no només fa feliços al altres, sinó que repercuteix directament en el nostre nivell de felicitat i satisfacció personal.

La felicitat és una combinació de fortaleses personals i va identificar-ne 24. Aquestes fortaleses es poden mesurar i es poden desenvolupar. Les fortaleses són la via per assolir les 6 VIRTUTS HUMANES. Aquestes són les 6 virtuts amb cadascuna de les fortaleses associades:

 • SABIDURIA I CONEIXEMENT: Són les fortaleses que impliquen l’adquisició i ús del coneixement: CREATIVITAT, CURIOSITAT, APERTURA DE MENT, DESIG D’APRENDRE i SABIDURIA.
 • VALENTIA: Fortaleses que impliquen assolir objectius malgrat les dificultats internes o externes: VALOR, PERSISTÈNCIA, AUTENTICITAT i VITALITAT.
 • HUMANITAT: Fortaleses que impliquen cuidar i donar amor als altres: AMOR, AMABILITAT i INTEL·LIGÈNCIA SOCIAL.
 • JUSTÍCIA: Fortaleses que impliquen dur una vida en comunitat saludable: CIUTADANIA, JUSTÍCIA i LIDERATGE.
 • MODERACIÓ: Fortaleses que ens protegeixen contra els excessos: PERDÓ I COMPASSIÓ, HUMILITAT, PRUDÈNCIA i AUTOCONTROL.
 • TRASCENDÈNCIA: Fortaleses que donen significat a la vida: GRATITUD, APRECI DE LA BELLESA I L’EXCEL·LÈNCIA, ESPERANÇA, SENTIT DE L’HUMOR i ESPIRITUALITAT

La gratitud és una de les fortaleses personals dins de la virtut humana de la transcendència. Practicar la gratitud incrementa la felicitat i protegeix contra la depressió i l’estrés.

Els 6 exercicis per incrementar la gratitud que us proposem a continuació augmentaran la visió positiva de la vostra vida, la vostra capacitat de ser resilients, lautoestima i la felicitat.

 1. DIARI DE LA GRATITUD:

Consisteix a escriure cada dia, idealment a l’acabar el dia, les 3 coses per les que estàs més agraït del dia. Si fer-ho a diari es fa massa feixuc, es pot optar per fer aquesta tasca 1 cop per setmana però enregistrar al menys 5 coses per les que estàs agraït a la teva vida en relació a  coses que hagin succeït en els darrers 7 dies. Aquest exercici ens ajudarà a focalitzar la nostra atenció en les coses positives i obviar les negatives i actuarà com a entrenament que permetrà que el nostre cervell es converteixi en una mena de “radar” de les coses positives de la vida.

 1. PASSEIG DE LA GRATITUD

Malauradament anem permanentment en mode “pilot automàtic”, la qual cosa ens ajuda a optimitzar els nostres recursos, però paguem un alt preu, doncs ens perdem molts detalls i intensitat emocional en les coses que vivim, ja que no processem tota la informació que rebem a través de tots els nostres sentits i per tant ens perdem una part de l’experiència.

Aquests exercici consisteix a sortir a fer un passeig conscient, posant tota la nostra atenció al que ens envolta i també a com ens sentim, posant èmfasi en les coses positives que hi ha al nostre voltant: la bellesa de l’arquitectura que ens envolta, el somriure d’un nen a coll de la seva mare, l’olor a cafè al passar pel costat d’una cafeteria, les botigues obertes que donen vida a la ciutat… en fi, a les coses que veiem cada dia però que ens passen inadvertides i posar el nostre focus d’atenció en elles.

 1. EL POT DE LA GRATITUD:

Consisteix a omplir un pot transparent amb notes de gratitud, és a dir, escriurem en diverses notes de paper les coses per les que estem agraïts i que valorem de la nostra vida. No t’oblidis de res! Escriu tantes notes com puguis. Els missatge d’aquestes petites notes han de començar amb frases com “Estic agraït per…” “Valoro…” “Dono gràcies per…” Pots posar tantes notes com vulguis al dia a mesura que vagis prenent consciència de les coses per les que estàs agraït i posa aquest pot visible a algun lloc de la casa, perquè així el veuràs, literalment, ple de coses bones. També pots rellegir les teves notes en moments de desànim, en els que et costi trobar les coses positives de la teva vida o simplement en un “mal dia”.

 1. LA CAIXA DE LA GRATITUD:

Aquest és un bonic exercici per exercitar aquesta fortalesa i compartir els teus sentiments positius amb aquells qui més estimes. Consisteix a escriure una carta dirigida a algun ésser estimat explicant-li per què el valores i per quines coses li estàs agraït. Poses aquesta carta dins la caixa, l’emboliques amb un bonic paper de regal i li fas entrega d’aquest bonic regal. Aquest mateix exercici el pots fer dirigit a tu mateix! És important que dirigeixis la gratitud cap als altres i cap a la vida, però també cap a tu mateix.

 1. INVENTARI DE LA GRATITUD:

Consisteix a escriure una llarga llista de coses per les que estàs agraït i que valores de la vida. Quantes més, millor. Divideix aquesta llista en 4 categories per ajudar-te en aquesta tasca: les teves fortaleses personals, les teves possessions materials, les teves relacions personals significatives i les teves experiències viscudes.

 1. LA CADIRA DE LA GRATITUD

Aquesta és una dinàmica grupal d’allò més bonica. La pots fer amb la teva família, els teus amics, els teus companys de feina o amb qualsevol grup de persones amb qui tinguis una relació. Consisteix a posar una cadira davant de tots i la persona que s’hi assegui rebrà comentaris positius dels altres, que expressaran per què es senten agraïts i què valoren d’aquesta persona. La idea és que tots passin per la cadira de la gratitud per poder rebre amor i saber què pensen de positiu els altres de la persona que ocupa la cadira especial.

 

Text: Dra. Cristina Martínez Viana