L’autoobservació: importància i beneficis

En certes ocasions, i potser ara cobra més sentit, podem arribar a fer les coses sense pensar. Transcorre el nostre dia a dia i realitzem els nostres hàbits, les nostres rutines per inèrcia, i fins i tot atenent a altres assumptes. A això ho podem denominar com encendre el pilot automàtic. A més, i ara que possiblement tenim més temps, quan ens parem a pensar, és probable que ho fem sobre el futur, anticipant possibles escenaris que en certs moments poden arribar a ser especialment negatius.

Això pot tenir diferents repercussions; de vegades simplement, sense adonar-nos, podem reaccionar de maneres lleugerament incongruents amb el que nosaltres som. D’altres, quan ens adonem, ens podem sorprendre per com hem actuat. Les dues opcions denoten bàsicament que dediquem poc temps a preguntant-nos per què, a atendre al nostre cos i ment i a connectar amb el moment present. Això és degut, en bona part, al fet que no li donem importància. Estem tant focalitzats en solucionar les nostres responsabilitats o en afrontar situacions hipotètiques del futur, que minimitzem l’ara. Doncs bé, si ens aturem, i ens escoltem, podem descobrir molts beneficis que fins al moment estaven latents, amagats.Així, entre els aspectes que podem potenciar es troben els següents:

  • Autoconeixement: és evident que aquest es veurà beneficiat. Amb el simple acte d’analitzar què estem fent, pensant, i sentint, ens permetem aprendre de la nostra persona, i fins i tot també més dels altres, podent arribar a comprovar que tenim molts més punts en comú dels que imaginàvem.

  • Anticipació i prevenció: Podríem dir que el punt anterior porta inevitablement a aquest. Si ho practiquem amb regularitat, podrem veure com actuem de manera similar en diferents situacions. Això, amb el temps, pot permetre anticipar-nos i canviar la nostra conducta, enfortint la seguretat en nosaltres mateixos i el nostre estat d’ànim.

  • Importància de el present: Fent aquest simple exercici, minimitzem la importància i el temps dedicat al passat i al futur, cosa freqüent en trastorns com la depressió o el Trastorn d’Ansietat Generalitzada. Per tant, el que provoquem és que connectem amb l’ara, una aspecte que promou de manera significativa el Mindfulness. Si ho pensem, el present és la nostra realitat més precisa, i com més ho exprimim i aprofitem, millor ens sentirem.

L’ús del que anomenem diari emocional, o qualsevol tipus de registre, i omplir-lo en algun moment del dia, pot ajudar-nos a potenciar l’autoobservació. En el nostre centre de psicologia, a Mataró, et proporcionem eines i estratègies per a aquest o qualsevol altre tema que t’interessi. Truca’ns, estem a la teva disposició.