Un got de vi al dia pot reduir el risc a tenir una depressió

Beure vi amb moderació (de 2 a 7 copes a la setmana) pot associar-se a un menor risc de desenvolupar depressió, segons les conclusions d’una recerca de la Xarxa Predimed (Prevenció mitjançant Dieta Mediterrània), publicada en la revista ‘BMC Medicine’.

Els resultats de l’estudi suggereixen que “només amb moderades quantitats d’alcohol, consumides preferentment en forma de vi, es pot obtenir un efecte protector davant de la depressió, similar al que s’ha observat per a la principal malaltia cardiovascular: la malaltia coronària”.

Així ho ha destacat, a través d’un comunicat, el catedràtic de la Universitat de Navarra Miguel A. Martínez-González, director d’aquest treball de recerca multicèntric.

Segons ha detallat, la Xarxa Predimed ha treballat durant set anys en el seguiment d’una cohorte de 5.500 bevedors amb consums lleugers i moderats d’alcohol, d’entre 55 i 80 anys. “Les troballes van mostrar una associació inversa entre aquests nivells baixos-moderats d’alcohol i l’ocurrència de nous casos de depressió”, ha indicat Martínez-González.

En opinió de l’expert, estudis previs apunten que consums intensos d’alcohol condueixen a problemes de salut mental, com la depressió. En canvi, “pocs han valorat la relació entre la salut mental i un consum baix-moderat d’alcohol”. “Les nostres troballes han mostrat una associació inversa entre aquests nivells baixos-moderats d’alcohol i l’ocurrència de nous casos de depressió”, ha apuntat.

El catedràtic de la Universitat de Navarra ha precisat que els investigadors van estudiar només a aquells voluntaris que, a l’inici de l’estudi, mai abans havien sofert una depressió ni havien tingut problemes previs relacionats amb el consum d’alcohol.

Factors com el consum d’alcohol, salut mental i estil de vida es van valorar repetidament mitjançant visites en persona, repetides amb caràcter trimestral, en les quals se’ls van realitzar exàmens mèdics, entrevistes amb dietistes i una àmplia varietat de qüestionaris.

Es va trobar que els qui tenien el costum de beure quantitats moderades de vi (de 2 a 7 copes a la setmana, sense superar una copa al dia) era menys probable que desenvolupessin una depressió. Aquests resultats van seguir sent significatius també quan els investigadors van tenir en compte i van ajustar les seves troballes per diversos factors socials i d’estil de vida com el tabac, la dieta o l’estat civil.

Martínez-González conclou que “petites quantitats d’ingesta d’alcohol poden exercir una protecció de manera similar al que s’ha vingut observant per a la malaltia coronària”. “De fet, es pensa que la depressió i la malaltia coronària comparteixen diversos mecanismes causals comuns”, ha explicat.

Així mateix, ha ressaltat que recerques prèvies han indicat que alguns components no alcohòlics del vi, com el resveratrol i altres substàncies fenòliques, poden tenir funcions beneficioses en algunes àrees cerebrals.